Radní nerespektují stanoviska úředníků, vzniká další problém

31. 7. 2023 | Michaela Šťastná | Diskuze (0) | Vaše názory

Odvahu zastupitelů převzít na sebe odpovědnost při projednávání některých zásadních bodů na zasedáních zastupitelstva jsem již několikrát zmiňovala. Zastupitelská odvaha má jistě několik rovin, nechci se úplně zaobírat všemi těmi typy odvahy, které se nám na politické scéně města v posledních letech zabydlely. Všichni vidíme jasně, že zastupitelé mají odvahu podpořit snad nejzávažnější téma města za poslední desítky let a podporují byznys spalovny komunálního odpadu ZEVO, nemají odvahu rozhodnout o stavbě bazénu, mají odvahu koupit předražené hřiště, nemají odvahu starat se o vodu městu, mají odvahu rozšiřovat průmyslovou zónu, ale nemají odvahu postavit jediný městský byt. Pokračovat by se dalo ještě mnoha příklady.

Já se chci pozastavit nad nově zveřejněným typem odvahy, typem protlačit si vůli samosprávy nad státní správou. Ne že by šlo o novinku, jen je nyní tak nějak veřejně prezentována. Starosta města poskytl rozhovor místnímu týdeníku, kde uvedl ke stavbě haly:

Věříme, že to protlačíme, není úplně vhodné, že se na jednom úřadu hádáme, každopádně je třeba si uvědomit, že odbor investic je samospráva a stavební úřad státní správa. Pokud nevydá povolení, odvoláme se ke krajskému úřadu. Sice to nepůsobí dobře, ale není to nic výjimečného, děje se to i v jiných městech," naznačil Čapek.

Ano, ačkoliv příslušný městský odbor postupuje podle pravidel (zákona např.), starosta veřejnosti oznamuje veřejnosti, že si to i tak protlačí! A zřejmě se tato metoda „Co si vymyslíme, to si protlačíme“ zamlouvá i radním města, protože je tu další záležitost k řešení. Tentokrát samospráva (radní) požaduje po státní správě (odbory MěÚ) opět nerespektovat zákony a to na základě usnesení RM podobajícímu se receptu na dort od Kočičky a Pejska.

Nyní k záležitosti, na zasedání RM se projednával bod Art Deco Living s. r. o. – žádost o pronájem části pozemků parc. č. 331/1, parc. č. 2148/1 a parc. č. 2770/3 vše k. ú. Písek. Tato žádost je výsledkem několikrát projednávané žádosti společnosti, původně o koupi pozemků, následně pronájmu pozemků. Nebudu celou anabázi popisovat, je dlouhá, nicméně základní fakta je třeba uvést.

Společnost nedlouho vlastní původní budovu v bývalých kasárnách, budovu hodlá přestavět na byty. Ovšem podle pravidel musí mít bytový dům k dispozici i parkování k bytům, a to na vlastním pozemku. A takové dispozice tato budova nemá. Proto požádala společnost město o odkoupení vytipovaných pozemků města, na rozdíl od budovy jsou většinou zahrnuty do studie ke kasárnám a podle již schváleného územního plánu ani není možné na všech z nich zřídit parkovací místa. Tehdejší zastupitelé žádost na prodej pozemků zamítli a od té doby se radní pokouší nějakým způsobem zlegalizovat pronájem pozemků zahrnutých ve studii ke kasárnám, za účelem zřízení potřebných parkovacích míst k budově ve studii ke kasárnám nezahrnuté.

Nebudu zdržovat všemi těmi pokusy, zbytečně bychom se zahrabávali do nic neřešících nápadů.

Faktem je, že společnost zakoupila nemovitost, která nedisponuje dostatkem pozemků pro zřízení parkovacích míst přiléhajících k budově, znamená to, že přestavba budovy na bytový dům by musela zahrnovat i vybudování parkování pod touto budovou. S tím společnost nejspíš nepočítá.

Snaha radních vyhovět developerovi v jeho záměru za každou cenu se proto i letos projednává na zasedání RM, a jak jsem uvedla nahoře, snaha vyhovět byznysu (jedno jakého typu) je u zvolených nebývale velká.

Když se řešila otázka bývalé knihovny (majetek města ne developera) a padl návrh na přestavbu budovy na bytový dům, kterým historicky knihovna byla, ihned zaznělo, že nemovitost nedisponuje pozemkem na zřízení parkovacích míst a podle zákona se parkovací místa u domu musí zřídit, takže bydlení v majetku města-knihovně- ne!

Stejná situace u bytového domu v kasárnách se však na radnici řeší poněkolikáté a naposledy dokonce tak vehementně, přímo do fáze – protlačíme si to, máme na to odvahu. Dvojí metr je samozřejmě vidět na první dobrou, co je pro město neřešitelná situace u knihovny, to se pro developera stává v kasárnách řešitelnou situací. A radní vymyslí vlastní krkolomné řešení, ačkoliv jsou na zasedání zástupci jednotlivých městských odborů informováni o tom, že navržené usnesení je přinejmenším nekoncepční, postup je zde nejednotný (dvojí metr). Až na jednoho „nováčka“ v radě, který se přiklonil na stranu rozumných argumentů státní správy v diskuzi si ostatní radní odsouhlasí poupravený návrh usnesení, stylem „Co si vymyslíme, to si protlačíme“.

Připojím sem pro jasnější představu zápis ze zasedání RM, který (pro nás bohužel) neobsahuje celý obsah diskuze, i přesto nám pomůže si udělat obrázek o té zmiňované odvaze radních:

Uvedl starosta, na jednání byli přítomni Ing. Hladíková a Mgr. Fouček.

Starosta – nechceme bránit výstavbě bytů, souhlasí s dočasným pronájmem, obává se budoucích problémů s parkováním v době, kdy město ukončí pronájem a začne v lokalitě kasáren výstavba.

Ing. Hladíková – odbor nedoporučuje pronájem, po jeho skončení se občané budou dožadovat parkování, u bytového domu nelze zřídit dočasné parkování. Měli bychom postupovat jednotně, v blízkosti stojící budova, kde jsou nyní kanceláře, je v současné době předělávána na byty, nastane stejný problém s parkováním.

Mgr. Fouček – obává se, že stavebník svůj problém s parkováním přehazuje na město. Nevíme, jak právně uchopit vztah stavba a parkování.

J. Soumar – v minulosti se účastnil řady jednání, nyní situaci řešíme s odbory, tato varianta je nabízena jako možný kompromis. K nemovitosti je potřeba 45 parkovacích míst.

Ing. Hořánek – vítáme, že soukromý investor staví byty, město na to nemá kapacity. Vůle města byla projevena, nechceme pozemek prodat, ale pronajmout. Jak si záležitost vyřeší investor se stavebním úřadem, je jeho věc. Pokud schválíme, musíme jasně deklarovat, že nezřizujeme parkování, je to věc investora. Nebojí se rizika.

JUDr. Průša – v kasárnách bychom měli postupovat více systematicky a rychleji. Pokud máme územní studii, tak bychom podle ní měli postupovat a nedělat žádnou výjimku z parkovacích míst, neměnit urbanistickou studii. Pokud investor zaplatí místa v určeném parkovacím místě, povolit dočasné parkování. Pokud město jako kompenzaci získá byty, prodejem pak získáme prostředky, které můžeme investovat do parkovacího domu. V lokalitě bychom měli postupovat rychleji, zainvestovat základní technickou vybavenost. Zárukou dočasnosti parkování je, že nám investor zaplatí reálnou část parkování, vše ošetříme ve smlouvě, nemělo by bránit vydání stavebního povolení.

Mgr. Fouček – můžeme udělat výjimku, ale je třeba zajistit konkrétní parkovací dům, obává se, že pouze odsouváme problém, který v budoucnu vznikne.

Starosta – prioritou je zajistit dočasnost parkování.

Ing. Trambová – v době zadání územní studie nebyla tato budova určena pro byty, po změně majitele došlo ke změně záměru. Budova nebyla v řešeném území, neplánovali jsme parkování pro tento dům. Jednáme o pozemcích v severním území, tam by měl být městský parkovací dům. V minulosti jsme investorovi navrhli částku cca 10-14 mil. Kč, která by sloužila pro vybudování parkovacího domu. Investor neměl volné prostředky, proto je nyní toto řešení navrženo jako kompromis. Tlačíme sami sebe na dokončení parkovacího domu, máme návrh řešení – umístění parkovacího domu v severní části.

JUDr. Průša – máme studii, můžeme investorovi nabídnout řešení, schválit pronájem na dobu určitou, do doby dokončení parkovacího domu. Musíme postupovat u všech stejně a celou lokalitu řešit systémově, jinak vznikne chaos.

Ing. Trambová – nevázat investora na parkovací dům, ale na parkovací místa.

Ing. Hladíková – riziko, že občané nebudou mít parkování, trvá.

Ing. Chalupa – souhlasí s Ing. Hladíkovou, jdeme do rizika budoucího problému. Nepodpoří návrh, vznikne problém pro město, je třeba postupovat koncepčně.

Ing. Hořánek – za 10 let už budeme vědět, jak bude lokalita vypadat.

JUDr. Průša navrhuje usnesení – schvaluje pronájem na dobu určitou do doby zřízení definitivních parkovacích míst nebo parkovacích domů v rámci celkové revitalizace Žižkových kasáren. Ukládá odboru SM připravit smluvní dokumentaci k projednání a schválení v ZM.

Hlasování č. 5 pro: 8 proti: 0 zdržel se: 1

Za dobu, co se věnuji tematice města jsem toho přečetla spoustu, ale tuto diskuzi včetně schváleného usnesení řadím do první desítky těch neuvěřitelných dokumentů.

Ano, radní chtějí pronajmout developerovi několik pozemků v majetku města za účelem dočasného parkování bytovému domu developera, část z nich na stávající zeleni před budovou společnosti, další v nezastavěné části kasáren. Parkovat by tu měli i přesto, že studie ke kasárnám s parkovacími místy pro tento dům nepočítá, tudíž by se zde pro tento dům neměla vyhrazovat ani provizorně.

Ačkoliv je v diskuzi zaznamenáno, že tento návrh není řešením otázky zřízení parkovacích míst k plánovanému bytovému domu, radní si vymysleli „recept s řešením nedodržení zákona“ a usnesením nařizují úředníkům, aby za radní podle tohoto receptu „dopekli“ tu svízelnou situaci developera, na zákony nehledě.

Tahle snaha ze strany města vyhovět developerovi není ojedinělá, například prodej pozemku na nábřeží nedávno projednávaný na zasedání ZM, i zde byla stanoviska úředníků některých odborů nesouhlasná.

Naši zvolení se po necelém roce ve funkci rozhodli se u některých záležitosti zachovat nadmíru odvážně a i za cenu sporů s odborem majetku města a odborem výstavby a ÚP si protlačovat to svoje. A že v důsledku usnesení RM vzniká městu nejen nebezpečný precedent, ale rovnou trvalý problém, to současnou radu města nijak netrápí, jakoby jednali ve stylu Po nás potopa.

Pevně věřím, že tento „Recept na dort Kočičky a Pejska“ neprojde dalším kolečkem nabídnutím ke schválení zastupitelstvem, je mi líto zbytečné práce úředníků, kteří se receptem musí zabývat a nakonec doufám, že to byl poslední záchvěv odvahy zvolených si protlačovat svoje nápady balancující za hranou zákonů, ale hlavně zatěžující budoucí vedení města zbytečně stvořeným problémem.

Původní Návrh na usnesení:

Rada města Písku po projednání :

a) schvaluje

b) schvaluje s připomínkami

c) neschvaluje

pronájem části pozemku parc.č. 331/1 o výměře cca 755 m2, části pozemku parc.č. 2148/1 o výměře cca 2 m2 a části pozemku parc.č. 2770/3 o výměře cca 1035 m2 vše k.ú. Písek za účelem dočasného parkování osobních automobilů majitelů budoucích bytových jednotek bytového projektu Art Deco Living (v budově Pražská čp. 248) pro společnost Art Deco Living s. r. o., IČO 04657594, se sídlem České Budějovice 4, PSČ 370 01, Okružní 627, a to na dobu určitou do vydání kolaudačního rozhodnutí na stavbu parkovacího domu v dané lokalitě za nájemné ve výši 50 Kč/m2/rok + DPH + inflační doložka.

Přijaté Usnesení č. 460/23

Rada města Písku po projednání schvaluje pronájem části pozemku parc. č. 331/1 o výměře cca 755 m2, části pozemku parc. č. 2148/1 o výměře cca 2 m2 a části pozemku parc. č. 2770/3 o výměře cca 1035 m2 vše k. ú. Písek za účelem dočasného parkování osobních automobilů majitelů budoucích bytových jednotek bytového projektu Art Deco Living (v budově Pražská čp. 248) pro společnost Art Deco Living s. r. o., IČO 04657594, se sídlem České Budějovice 4, PSČ 370 01, Okružní 627 na dobu určitou do doby zřízení definitivních parkovacích míst nebo parkovacích domů v rámci celkové revitalizace Žižkových kasáren za nájemné ve výši 50 Kč/m2/rok + DPH + inflační doložka. Ukládá odboru správy majetku připravit smluvní dokumentaci k projednání a schválení v zastupitelstvu města.

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.