Přihlášení

Ragby ve Štěkni

26. 3. 2010 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Sport

"Fotbal je hra gentlemanů, hraná barbary, rugby je hra barbarů, hraná gentlemany." (Oscar Wilde). Už jste viděli hrát ragby naživo? Pokud ne, máte příležitost v neděli 28.3. ve Štěkni. Mimochodem: strakonický klub stále hledá a přijímá nové členy i členky, a z Písku to opravdu není daleko...

foto ze stránek strakonických ragbistůV neděli 28.3. od 14:00 hodin se ve Štěkni koná přátelské utkání strakonických ragbistů s ACADEMIC RUGBY CLUB IURIDICA, což je klub, který hraje již od roku 1956, vznikl v univerzitním prostředí UK Praha, domovské sídlo má v Chrášťanech u Prahy.

Více o strakonickém klubu, který vznikl teprve v loňském roce, najdete na http://www.ragby-strakonice.wz.cz/index2.htm.

Ze základních informací o ragby

Ragby proti sobě hrají dvě patnáctičlenná mužstva. Hraje se 2×40 minut na hřišti o rozměrech max. 100×70 m s brankami ve tvaru písmene H. Cílem hry je dopravit míč nesením nebo kopáním do soupeřova brankoviště a tam jej položit. Hráči si mohou míč podávat, běžet s ním, kopat do něj, přihrávat si jej, ale nesmějí si jej házet dopředu. Hráč smí být atakován soupeřem, pouze pokud nese míč. Utkání řídí jeden hlavní rozhodčí, kterému pomáhají dva pomezní.

foto ze stránek strakonických ragbistůZ historie

V roce 1823 v univerzitních kolejích anglického města Rugby hráli studenti fotbal. Mezi nimi se nacházel i zakladatel ragby William Webb Ellis, kterého omrzela pravidla fotbalu, a tak vzal míč do rukou a nesl ho k fotbalové bráně, kde balon položil. Tímto prý vznikla hra ragby. Pravidla hry byla schválena v roce 1871.

Zakladatelem českého ragby je autor Ferdy Mravence Ondřej Sekora, který jako první přeložil pravidla hry z francouzštiny. Česká rugbyová unie byla založena v roce 1926.

První vzniknuvší tým na české ragbyové scéně byla pražská Slavie Praha v roce 1926; rok na to vznikl její dosud největší rival Sparta Praha. Roky ubíhaly a dnes ČSRU registruje celkem 17 týmů. Stát se členem této unie je i cílem strakonického klubu.
(Zdroje a další informace: www.rugbyunion.cz, www.arc-rugby.cz)

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.