Přihlášení

Orientační běh se po letech vrací do Písku

5. 6. 2013 | Ondřej Blažek | Diskuze (0) | Sport

Pro příznivce sportu a přírody je to dobrá zpráva. V sobotu 1. června se v Palackého sadech se svou první akcí pro veřejnost představil nový klub Orientační sporty Písek. I přes nepříznivé počasí si běhání s mapou vyzkoušely děti i dospělí.

Kdo v sobotu po obědě procházel Palackého sady, určitě zde narazil na několik dětí, jak pobíhají sem tam s mapou v ruce a rozhlížejí se kolem sebe – některé samy, jiné ve dvojicích s kamarády, další zas v doprovodu rodičů. I přes nepřízeň počasí dorazila tato asi dvacítka malých zvědavců na „Dětský den s mapou v Palackého sadech“, který pořádal nově vzniklý klub Orientační sporty Písek (OPi).

Cílem celé akce bylo seznámit širší veřejnost se sportem, který má v Písku dlouholetou tradici, ale v posledních letech ho v našem městě provozovalo neorganizovaně jen několik jednotlivců. Díky skupince nadšenců, kteří na svou stranu získali významného sponzora, společnost E.ON, však orientační běh dostal v posledních měsících nový impuls.

Po sobotním „seznámení“ už OPi přichystal na 21. června v lese Amerika přebor píseckých škol, do něhož je přihlášeno přes 100 účastníků. A 29. září se pak bude na Jarníku znovu po letech pořádat oficiální žebříčkový závod, kterého se mohou zúčastnit profesionální i amatérští soutěžící z celé republiky – budou však připraveny i fáborkované tratě pro nejmenší a dále tratě pro nesoutěžící příchozí.

A čemu se vlastně v onom deštivém sobotním odpoledni v parku děti naučily? Základním pravidlům orientačního běhu: tedy vystartovat do terénu s mapou v ruce a na závodní trase postupně hledat kontroly, které jsou zakreslené v mapě a které mají ve skutečnosti podobu zhruba metrových stojanů s červeno-bílými lampionky. Všem se to (někdy za pomoci rodičů či pořadatelů) podařilo a po doběhnutí do cíle dostaly za odměnu lízátko a malou píšťalku.

V parku však šlo jen o seznámení. Teprve při skutečném závodě (jako je třeba ten 29. září na Jarníku) každý jeho účastník zjistí, v čem spočívá krása a jedinečnost orientačního běhu: jednak ve spojení fyzické a duševní námahy a jednak v pohybu v naší krásné přírodě.

Fotografie ze sobotní akce k nahlédnutí ZDE.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.