Přihlášení

Klub velocipedistů Písek slaví 125 let od svého založení

18. 9. 2012 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Sport

Klub velocipedistů Písek byl založen na schůzi svolané na 11. srpna 1887 do restaurace u Reinerů. Myšlenku založit takový klub inicioval tehdejší předseda Bruslařského klubu Augustin Reiner spolu s Karlem Ardeltem. Schůze se tehdy zúčastnilo 26 zájemců a za svého předsedu zvolili iniciátora záměru Augustina Reinera. Písecký klub cyklistů byl jedním z prvních, které byly tehdy založeny v Čechách, a brzy se stal členem České ústřední jednoty velocipedistů, která v Čechách existovala od roku 1883.

Klub velocipedistů měl bohatou činnost. V jeho stanovách se například uvádělo, že „Účelem klubu jest pěstování jízdy na velocipedech kaučukovými ráfy potažených. K dosažení toho pořádají se cvičení, výlety, zábavy, cesty a dostihy. Jízda na ulicích měst a předměstí není dovolena, namítá-li proti tomu policie nebo výbor.“ V jiné části stanov stálo, že jednací řečí je řeč česká. Dnes se nám to zdá být samozřejmé, ale tehdy se v Písku jednalo i německy.

Písecký klub velocipedistů přibíral nové členy pouze za předpokladu, že zdárně absolvují zkoušky v jízdě na kole. Zájemci si od něj měli možnost kolo také zapůjčit. Za vypůjčení velocipedu na 1 hodinu se muselo zaplatit 10 krejcarů, za půl dne 30 a za celý den 50 krejcarů.

Jednou z aktivit tehdejšího píseckého Klubu velocipedistů bylo také organizování společných výletů do blízkého i vzdálenějšího okolí a jeho členové se zabývali i závodní cyklistikou. 

Klub velocipedistů v Písku byl obnoven během roku 2007. Od té doby se jeho členové zúčastnili mnoha akcí, vždy v dobových kostýmech a na historických velocipedech.

A právě znovuobnovený Klub velocipedistů Písek připravil na sobotu 22. září letošního roku oslavy 125. výročí založení klubu. Program oslav je bohatý a začne v 9 hodin Srazem velocipedistů a zápisem do závodů v píseckých Palackého sadech před restaurací U Reinerů. V následném programu, který bude zahájen o hodinu později, čeká na diváky obhlídka prvorepublikových kol a jejich majitelů, kteří budou oděni v dobových kostýmech. Následovat bude soutěž v běhu s obručí a soutěž o nekrásnější zvuk zvonku. Hodinu před polednem bude zahájena slavnostní jízda všech velocipedistů historickým centrem města Písek, po které se všichni její účastníci vypraví na celodenní výlet po blízkém i vzdáleném okolí města Písku. Součástí výletu budou také Vložené závody velocipedistů v disciplínách jako například Handicap vysokých kol, Jízda dam, Jízda pánů v nejpomalejší jízdě a dalších.  Oslavy výročí založení klubu vyvrcholí o půl šesté v podvečer Velkým zábavným večerem na počest všech účastníků a vítězů závodů v hostinci U Báby Lišků na Flekačkách.

Akce je podporována městem Písek.
Více informací o akci poskytne:
Pavel Kozák
Tel.: +420 732 769 199
Mail: kozakpavel@post.cz
www.vysokohorskesporty.cz

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.