Přihlášení

K doporučení sportovní komise zastupitelstvu města Písku

21. 9. 2010 | PAVEL KRÁL | Diskuze (12) | Sport

PÍSEK - V následujícím textu se vyjadřuje občan a činovník házenkářského klubu Sokol Písek Michal Horák k doporučení sportovní komise Města Písku, které na svém předposledním zasedání během tohoto volebního období (16. září 2010) posuzovalo písecké zastupitelstvo. Jen nejtěsnější většinou onen návrh neprošel... /tento text byl autorem upraven 21.9./

Sportovní komise nedoporučuje zastupitelstvu města rozdělení částky uvolněné na systémovou podporu sportu. Tyto finanční prostředky se poskytují jako mimořádný příspěvek za výjimečnou reprezentaci města Písku a výjimečné úspěchy jednotlivců a kolektivů ve vrcholových republikových a mezinárodních soutěžích. Sportovní komise se nedomnívá, že k takovým úspěchům u žadatelů došlo.

Usnesení v tomto znění by znamenalo pro písecké vrcholové a výkonnostní sportovce ztrátu i té nepatrné, ale důležité podpory. Pro tento rok byla určena částka 450 000,- Kč z městského rozpočtu pro všechny písecké oddíly a sportovce dohromady. Pro srovnání uvádíme systémovou podporu z jiných měst: Opava 9 milionu, Olomouc 4 miliony. O podporu města tak může přijít kromě házené třeba i juniorská mistryně světa v kanoistice Anna Zástěrová, prvoligoví hokejisté IHC Komterm Písek, stejně jako basketbalová a fotbalová mládež.

Toto skandální usnesení navrhla zastupitelům sportovní komise rady města. Pro upřesnění uvádíme složení této komise:

Václav Reichl, Ladislav Černohorský, Hanus Ladislav, Horažďovský Pavel Ing., Janovský Miroslav, Káca Jiří MUDr., Josef Keclík, Kozák Luděk, Rambous Milan.

Na inkriminovaném srpnovém zasedání, kde tato nehoráznost byla přijata, nebyli přítomni Josef Keclík, MUDr. Jiří Káca a Ing. Pavel Horažďovský. Pokud jsou naše informace neúplné, prosíme další členy komise, kteří vzhledem k srpnovému termínu nebyli přítomni a tudíž nenesou zodpovědnost za toto usnesení, aby se přihlásili na redakční e-mailovou adresu: redakce@hazena.info. Údaje v tomto článku následně doplníme, popřípadě upravíme.

Dne 16. září 2010 na zasedání zastupitelstva města Písku své přesvědčení o pravdivosti názoru sportovní komise dali svým hlasováním najevo následující "popravčí" vrcholového sportu v našem městě:

Tomáš Dušek, Vojtěch Bubník, Hana Rambousová, Milan Rambous, Petr Pumpr, Vlasta Slavová, Bohumil Mergl, Miroslav Sládek, Václav Reichl, Karel Vodička, Václav Gavlas, Jiří Uhlík, Tomáš Franců.

Věříme, že tato situace není lhostejná žádnému opravdovému sportovnímu fanouškovi v našem městě, a proto vyzýváme vás všechny, abyste se ve volebním klání, které proběhne 15. a 16. října 2010, rozhodli uvážlivě, správně a zachránili tak budoucnost píseckého (nejen) sportu.

Autor: ing. MICHAL HORÁK (na profilovém snímku u článku)

0
0

Diskuze k článku +

21. 9. 2010 (14:24)  –  hana rambousová

0
0

K celému výše uvedenému článku upřesňuji zveřejněné informace:
V roce 2010 bylo na podporu MLÁDEŽNICKÉHO sportu vyčleněno 4.970.000,-Kč. Z toho TJ SOKOL Písek obdržel částku 2.273.858,-Kč a k tomu (nad rámec rozpočtované částky pro sport) 500.000,-Kč jako dar zastupitelstva města na podporu interligové házené žen. Tato částka je tak vysoká právě proto, že TJ SOKOL má největší podíl mládeže do 19 let z celé členské základny. Je tedy zřejmé, že město Písek (potažmo všichni zastupitelé) sport podporovat chtěli a chtějí. Neznamená to ovšem, že sportovní organizace nemusí s prostředky, které získají od všech sponzorů, vzhledem k ekonomické krizi šetřit.
Veškeré podklady k financování přímé podpory sportu jsou k dispozici na odboru školství , mládeže a tělovýchovy městského úřadu v Písku.
K jednání zastupitelstva ze dne 16.9.2010 dodávám na základě skutečnosti, že návrh na poskytnutí finančních příspěvků na sportovní činnost dle článku III.e) Pravidel pro poskytování příspěvků na sportovní činnost nepodpořilo celkem 16 zastupitelů z 25 tehdy přítomných (nehlasoval 1, zdrželo se 13, proti 2). I toto lze ověřit na MÚ Písek. Na základě výsledků hlasování nebylo přijato žádné usnesení týkající se rozdělení či nerozdělení této finanční částky.
Hana Rambousová
místostarostka města Písek

Odpovědět

21. 9. 2010 (17:06)  –  Tomáš Poskočil

0
0

Již jsme kontaktovali pana Krále, který zavěsil tento článek na web Píseckého světa, aby opravil zásadní chybu v úvodu článku. Mrzí mě, že došlo k dezinformaci, za kterou ale vězte ani pan Horák, ani nikdo další ze sportovního hnutí, nemůže. Doporučení skutečně NEBYLO schváleno! Neprošlo o jeden hlas, a protože neprošel ani protinávrh o rozdělení, celá záležitost skončila "patem" a o osudu částky vyčleněné v rozpočtu na "Systémovou podporu sportu" rozhodne pravděpodobně nové zastupitelstvo.

Celý článek poukazuje na skutečnost, jak je vůbec možné, že k takovému hlasování může dojít? Pojďme se na celou záležitost podívat ze široka. Prioritní pro podporu sportu je zcela logicky podpora mládeže do 19 let. Z uvedené částky 5 milionů jde proto na podporu sportu dětí a mládeže 4,5 milionu korun. Je to zcela v pořádku a myslím si, že většina lidí pracující s mládeží oceňuje takovou podporu ze strany Města. Problém ale nastává u zbývající částky 0,5 milionu korun. Tato částka je určena na podporu všech vrcholových sportovců ve městě Písku a je rozdělována za mimořádné úspěchy v republikových a mezinárodních soutěžích. Připomenu, že v dřívějších letech byla částka na podporu vrcholového sportu v Písku 1,5 milionu, ale v posledních dvou letech byla pokrácena právě na tuto podle mého názoru již velice nízkou částku 0,5 milionu. A nyní přišla dokonce sportovní komise s nápadem, že jí nerozdělí vůbec, protože podle nich nikdo z píseckých sportovců nedosáhl na mimořádný úspěch. V realitě by to znamenalo, že by ani prvoligový hokej, třetiligový fotbal, interligová házená, kanoisti, karatisti a další úspěšní sportovci nedostali od Města ani jednu korunu jako příspěvek na svojí činnost, kterou reprezentují město Písek na českém nebo i mezinárodním poli! Považuju to za plivnutí do tváře všem vrcholovým sportovcům, kteří poctivě trénují a dřou, aby mohli město Písek kvalitně reprezentovat. Kdyby komise vydala prohlášení, že peníze nemá, plakali bychom určitě také, ale asi bychom to snesli snad i slušněji, než když se vyhlásí, že žádný sportovec neměl mimořádný úspěch, a proto nic nedostane… A když s takovým závěrem komise souhlasí 13 zastupitelů, jen 2 jsou proti, 8 se zdrží, 2 nehlasují a 2 nebyli přítomni, pak je to velice na pováženou. A článek ukazuje jasně a zřetelně lidi, kteří o vrcholový sport nemají v Písku pravděpodobně zájem. My jim nenadáváme, je to jejich přesvědčení. Bude jen na písecké veřejnosti, zdali takové zastupitele chce, nebo nechce. Pokud písecká veřejnost nechce, aby se v Písku hrál hokej, fotbal, házená a další sporty na vrcholové úrovni, zvolí tyto lidi. A pokud si naopak přeje chodit na zajímavé zápasy a napínavá sportovní klání, pak má na výběr z celé řady jiných kandidátů. Vox populi, vox Dei…

A na závěr bych se rád vyjádřil konkrétně k interligové házené, neboť do rozpočtů ostatních sportovních klubů v Písku nevidím. Tvrdit, že rozhazujeme se sponzorskými penězi, je pro mě osobně moc kruté. Já, pan doktor Žaba a pan Horák děláme "bafuňařinu" kolem házené zcela zdarma, z lásky k tomuto sportu a z přesvědčení, že pomáháme dobré věci. Neděláme to jen pro naše potěšení, ale pro potěšení 20 děvčat, které Interligu hrají a pro potěšení minimálně 300 diváků, kteří pravidelně zápasy navštěvují (a jsem přesvědčen o tom, že kdyby byla větší hala, bylo by těch diváků i více). Děláme to svém volném čase, objíždíme jednotlivé podniky a každá koruna do rozpočtu klubu je pro nás "tvrdě" vydřená. Snížili jsme zásadně náš rozpočet na nejnižší únosnou míru. Na letošní sezonu 2010-2011 jsme získali 90% objemu rozpočtu od soukromých subjektů. Posledních 10 % jsme očekávali od Města Písek. Osobně si nemyslím, že by to byla přemrštěná cifra za reklamu, kterou házená městu dělá. Za poslední rok byla házená 3 x v přímém přenosu ve veřejnoprávní televizi, tj. cca 6 hodin nepřetržité reklamy městu Písek. Několikrát reportáže v hlavním sportovním zpravodajství "Branky, body, vteřiny" v hlavním vysílacím čase! Kolikrát se to podařilo například některým kulturním akcím, na které město přispívá obří sumy? Když jsem viděl vyučtování filmového Festivalu nad řekou, tak jsem sotva popadal dech. Na odměny vedení festivalu je vyčleněna částka 1,5 milionu korun, a to pro 17 lidí (včetně 7 dramaturgů?)! To není plýtvání sponzorských peněz? Proč Město na takovou 7 denní akci přispívá víc jak dvounásobnou částkou, kterou dává na veškerý vrcholový sport v Písku? A to musím říci, že jsem filmový nadšenec a na oba ročníky jsem měl řádnou akreditaci a festival se mi líbil. Já ani nechci ukazovat, že tamti mají víc a my méně a někoho napadat, protože i u filmového festivalu si dovedu představit tým lidí, kteří poctivě připravují celý festival a určitě to také nemají jednoduché… Jde mi jen o to, aby Město si vrcholových sportovců vážilo stejně tak, jako si váží všech lidí z kulturního hnutí, a připravilo pro ně takové podmínky, aby mohli slušně vykonávat svojí činnost. Rozhodně nechceme, aby nám Město platilo celý chod oddílu, ale myslíme si, že přiměřenou podporu by si interligové házenkářky zasloužili a moc nás mrzí, že místo, abychom se mohli soustředit na sportovní klání, musíme neustále bojovat o holou existenci…

Tomáš Poskočil
ekonomický manažer oddílu házené žen

Odpovědět

21. 9. 2010 (17:10)  –  Libuše

0
0

Pan Horák by se opravdu měl zamyslet sám nad sebou. Pokud by ovšem zastupitelstvo minulý týden odsouhlasilo přidělení peněz házené, to by se pan Horák určitě nezlobil… Nemohu říci, že sport v Písku by pro mě byl zrovna tou prioritou, podle které bych se rozhodovala u volebního klání. Myslím, že Písek trápí jiné neduhy, které je třeba řešit a nejen sportovci by si teď měli uvědomit, že opasky se budou utahovat opravdu všem! A až budete příště, pane Horáku, mít potřebu čtenářům sdělit informace, tak ať jsou alespoň úplné a pravdivé. Není žádným tajemstvím, že dalších 9 zastupitelů (které jste jaksi opomenul vyjmenovat) Váš návrh taktéž nepodpořilo, takže se dostáváme k číslu 22 – to znamená, že 22 zastupitelů nepodpořilo rozdělení prostředků na systémovou podporu sportu. To už vypadá poněkud jinak, než zmiňovaných 13, že?

Odpovědět

21. 9. 2010 (17:22)  –  Tomáš Poskočil

0
0

Vážená paní Libuše! Nemohu odpovídat za pana Horáka, určitě se k tomu vyjádří sám… Osobně si myslím, že sport si utáhl opasek už dost. Znovu zopakuji, před krizí na vrcholový sport šlo 1,5 milionů Kč. Teď se dává jen 0,5 milionu! To je utažení opasku o 66%!!! Ve které jiné kapitole došlo k tak radikálnímu snižení??? A když nyní chtějí zrušit i těch posledních 0,5 milionu Kč, tak je to 100% utažení… Určitě je problémů více, je to jen jeden z celé řady. Na druhou stranu, Písek podle mě je sportovním městem, lidé mají sport rádi a sebrat jim tuto jednu z mála radostí, kterou v těžké době krize mají, by bylo velice necitlivé…

Odpovědět

21. 9. 2010 (18:17)  –  Michal Horák

0
0

Dobrý den, původně jsem se zde chtěl rozepisovat o spoustě věcí, třeba o tom, jak parta nadšenců zadarmo ve volném čase zajišťuje sportovní náplň cca 140 děvčatům a jedinou odměnou jim je, že to tu dotáhli v těchto amatérských podmínkách až na Interligu a pak přijde 13 zastupitelů a pár členů (anti)sportovní komise a řeknou, že sport v Písku nic nedokázal, ale nebudu. Nemá cenu přesvědčovat přesvědčené a lidem jako paní Libuše je očividně sport na obtíž, takže tu zase pro změnu stejně nepřesvědčim o opaku. Já jenom svým selským rozumem nechápu, že kam v republice přijedem, tak jsou tam na tom mnohem lépe než my, krize nekrize, že by schopnější managment na radnici, jinak postavené priority nebo úmysl? Je fakt, že festival, který by v době krize vykázal 125 000,- jenom za výlep plakátů asi taky hned tak někde jinde nemají :-).

Odpovědět

21. 9. 2010 (19:12)  –  fanoušek

0
0

1. Proč někdo jiný mluví za pana Horáka? Ale to je pouze jeho věc.
2. V obou příspěvcích – p.Král, p.Poskočil – je řada invektiv a polopravd.
To jsou argumenty, které mě utvrdily v tom, že pravda je na jiné straně hřiště.Spíše mě zaujal fakt, že TJ SOKOL Písek (tedy i TJ SOKOL odd.házené) čerpá téměř 50% všech příspěvků určených sportu. To je taky hra čísel, kterou tu pane Poskočile předvádíte. Ale jak tak čtu, říkám si: "In silvam ligna ferre …" (nositi dříví do lesa…..)

Odpovědět

21. 9. 2010 (19:52)  –  Tomáš Poskočil

0
0

Pokud Vám připadá, že používám invektiva a polopravdy, tak mě to mrzí. Budu rád, když budete konkrétní, neboť každý se může mýlit a já bych nerad pletl veřejnost. Byl bych také velmi rád, aby bylo jasné, že v celém sporu nejde o pana Poskočila a Horáka, ale jde v první řadě o písecké sportovce!!! To, že se ozýváme zrovna my, je shoda okolností… A co se týká příspěvků na mládež TJ SOKOL. Tato organice zahrnuje 14 sportů, včetně silných jako basketbal, volejbal, florbal a házená. Pod hlavičkou Sokola Písek sportuje téměř polovina dětí ve městě a tomu odpovídá i výše příspěvků. Není to hra čísel, jsou to přesná pravidla, které my sportovci ctíme ;-)

Odpovědět

21. 9. 2010 (20:34)  –  Zdenka Jelenová

0
0

Pro Tomáše Poskočila (i další pravidelné diskutující): Možná by bylo lepší, kdybyste své příspěvky, pokud jsou tak obsáhlé jako ten psaný v 17:06, propříště publikoval jako samostatné články, i pro čtenáře je to přehlednější a je nezpochybnitelné autorství.Je to jen návrh,samozřejmě můžete dál diskutovat i zde.
Děkujeme všem diskutujícím, že čtete Písecký svět a projevujete své názory slušně a na úrovni.

Odpovědět

22. 9. 2010 (18:10)  –  dlouholetý fanoušek

0
0

Pane inženýre vy si nevidíte ani na špičku nosu. Doufám, že jste mluvil jen za sebe za svoji osobu né za všechny členy Sokola. Poněvadž bez finančních prostředků dle přijatých pravidel města Písku by už Sokol dávno nebyl schopný financovat činnost tak velkého občanského sdružení s 1700 členů . Doufám, že vše ještě přehodnotíte. Rád bych vás poznal osobně

Odpovědět

22. 9. 2010 (18:39)  –  Michal Horák

0
0

pro "dlouholetý fanoušek": zkuste se podepisovat celým jménem jako já a Tomáš Poskočil a můžem se poznat osobně bez problémů :D. Jinak celkem nechápu v čem si nevidím na špičku nosu, já jsem ve svém článku neřešil financování Sokola, protože to je dobrodružství, na které by nám tyto webovky nestačily, ale financování vrcholového a výkonnostního sportu v rámci reprezentace města. Jinak jste na velkém omylu, protože Sokol z prostředků od města už dávno nefinancuje činnost tohoto sdružení, ale víc jak polovinu utratí na provozní náklady sokolského areálu, ten zbytek, když se pak rozdělí na činnost mezi oněch 15 sokolských oddílů, tak to jejich rozpočet nějak radikálně nevytrhne, samozřejmě liší se to od velikosti a zaměření daného oddílu. Abych byl vyčerpávající a někdo mě zase nechytil za slovo, je mi naprosto jasné, že toto už není věc ani města ani stanovených pravidel pro přidělování podpory, ale výboru sokolské jednoty, který si toto nakládání s přidělenými prostředky odhlasoval, takže to uvádím jenom na dokreslení.

Odpovědět

24. 9. 2010 (16:17)  –  Pavel \"P\" Král, vkladatel tohoto příspěvku

0
0

Ano, souhlasím, že by se měl každý, kdo přispívá byť jen do diskuse, podepsat. Na anonymy se přeci už nehraje… "P_32"

Odpovědět

20. 10. 2010 (19:51)  –  Němec Jiří

0
0

Cituji z předchozí diskuse: ,,Sportovní komise nedoporučila rozdělení částky 450.000 Kč uvolněné na systémovou podporu sportu. Tyto prostředky se poskytují jako mimořádný příspěvek za vyjímečnou reprezentaci města Písku a vyjímečné úspěchy jednotlivců a kolektivů ve vrcholových republikových a mezinárodních soutěžích. Sportovní komise se nedomnívá, že k takovým úspěchům u žadatelů došlo." ,, Usnesení v tomto znění by znamenalo pro písecké vrcholové a výkonnostní sportovce ztrátu i té nepatrné podpory." ,,TJ Sokol obdržel nad rámec 500.000,- Kč jako dar zastupitelstva na podporu interligové házené žen." K tomu si dovolím pár poznámek : O tento příspěvek mohli požádat pouze kolektivy a jednotlivci startujícící ve vrcholových soutěžích, což jsou mezinárodní soutěže jako například OH, MS, ME, evropské pohárové soutěže, interliga žen v házené apod., dále nejvyšší republikové soutěže, jako např. Mistrovství ČR, Přebor ČR, Nejvyšší celostátní soutěž I. liga a reprezentace ČR. Nemohou tedy žádat o příspěvek například hokejisté, hrající druhou nejvyšší soutěž, ani fotbalisté, hrající třetí nejvyšší soutěž. Nemohou tedy žádat ani mládežnická družstva hrající oblastní soutěže pod názvem žákovská, dorostenecká či juniorská liga, protože se nejedná o nejvyšší celostátní soutěže, ve kterých se hraje o titul mistra ČR. Výkonnostní sportovci hrající v divizi, v 3. v 2. a 1. národní lize nestartují ve vrcholových soutěžích. Okresní soutěže a přebory, krajské soutěže a přebory jsou považovány za masové soutěže. Požádat mohou pouze účastníci vrcholových soutěží, kteří patrně o nic nepožádali a požádali asi ti, kteří bohužel nejsou ještě ve vrcholových soutěžích. To je možná důvod pro stanovisko sportovní komise. Nevím, kdo si o tento příspěvek požádal. Pokud si požádalo družstvo interligových házenkářek a účastníci a medailisté MS, ME a MČR v individuelních sportech a neobdrží nic, pak lze takzvanou systémovou podporu sportu považovat za nesystémovou podporu sportu, což potvrzuje i to, že Sokol Písek obdržel nad rámec 500.000,- Kč jako dar zastupitelstva na podporu interligové házené žen, což jistě není podpora mládeže do 19 let v souladu s pravidly pro přidělování příspěvků na činnost. A je to možná důvod, proč chce sportovní komise ušetřit 450.000,- Kč původně určených na systémovou podporu sportu. Bylo by vhodné, kdyby sportovní komise zveřejnila seznam žadatelů s vyjádřením, proč konkrétní žadatel nesplňuje podmínky pro přidělení příspěvku. A bude to jasné všem.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.