Přihlášení

Hřiště u letňáku ožilo

10. 10. 2014 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Sport

Hřiště na workout – neboli "cvičební park u letního kina" – už pár dnů slouží sportovcům. Jan Tichý a Filip Sláma, kteří byli hlavními hybateli celého projektu, ve čtvrtek dopoledne zorganizovali i exhibiční cvičení spolku Free Workout Písek.

Regenerace areálu Letního kina Písek pro druhotné využití je poměrně rozsáhlá studie (viz příloha tohoto článku) řešení místa, které se na radnici připravuje už delší dobu. Měla by se postupně realizovat po etapách, a tak měli dva nadšenci, kteří se přibližně před rokem rozhodli v Písku vybudovat hřiště na workout, vcelku otevřené dveře, protože jejich nadšení pro zcela konkrétní projekt se protnulo se snahou aspoň nějak u letňáku začít.

"Chceme poděkovat všem, kteří nás v těch uplynulých měsících podporovali, všem členům našeho spolku, vedení i pracovníkům městského úřadu, ale především paní místostarostce Rambousové, která se o projekt zasadila," poděkoval při slavnostním stříhání pásky jeden ze zakladatelů spolku Free Workout Písek Jan Tichý.

"Především jsem rád, že ta myšlenka vzešla přímo tady od kluků, a že se i osobně angažovali při následných krocích," řekl k tomu starosta Ondřej Veselý: "Že někdo přijde na radnici a požaduje to či ono, je poměrně časté, ale ne vždy je pro to i ochotný něco udělat. Tady se to podařilo, výsledek stojí za to, jen doufám, že se tu neprojeví ruka vandalů, se kterými samozřejmě míváme ve městě problémy."

Festovní prvky – odolají?

Celkové náklady na vybudování I. etapy činily necelých 200 tisíc korun a k realizaci byla ve výběrovém řízení vybrána pražská firma Enuma Elis s.r.o.

Instalované celokovové prvky jsou vyrobené velmi festovně a vandalským útokům by měly odolat. Navíc spolek Free Workout Písek slíbil, že o místo bude pravidelně pečovat – a protože kluci už mají něco nacvičeno a "vyrýsováno", snad si na "jejich" hřiště jen tak někdo netroufne ;-). Sportovci ale samozřejmě zdůrazňují, že hřiště je naprosto otevřené všem zájemcům – a školáci z blízké ZŠ T. G. Masaryka už se sem chodit naučili.

Projekt regenerace areálu letního kina je rozpracován do pěti etap, které budou prováděny postupně a budou se odvíjet od finančních možností rozpočtu města. "Hrubý odhad nákladů na vybudování všech etap je přibližně 6,5 milionů“, dodal starosta města Ondřej Veselý.

A co dál s hřištěm?

"Do budoucna bychom chtěli ještě tohle hřiště vylepšit, místo kačírku, který je jen takovou levnou improvizací, by bylo potřeba zalít sem beton a překrýt ho gumovými prefabrikáty, což by bylo bezpečnější a profesionálnější. Dále by bylo zapotřebí instalovat osvětlení – ale na to zatím nejsou peníze, proto aktuálně začínáme takovou fundraisingovou kampaň po místních firmách, doufáme, že se ještě do konce roku někdo najde," vysvětlil Jan Tichý. Na desky a osvětlení by bylo zapotřebí odhadem přes sto tisíc korun.

"Tréninky máme teď určené v úterý a v sobotu od pěti hodin, přijít může kdokoli, cvičíme samozřejmě tady na hřišti. Do budoucna bychom zase přidali nějaké kondiční běhy," vysvětlil druhý z iniciátorů hřiště, student sportu a tělovýchovy Filip Sláma.

Více informací o spolku, trénincích a hledání sponzora najdete zde: Free Workout Písek.

Fotogalerie k článku


Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.