Přihlášení

Zabijačka v muzeu už zítra

1. 11. 2019 | Redakce PS | Diskuze (0) | Pro rodinu

Závěr sezony v Jihočeském zemědělském muzeu v Netěchovicích bude stejně jako v předchozích letech patřit zejména milovníkům zabijačkových specialit. Akce s celodenním programem se uskuteční v sobotu 2. listopadu od 10 do 17 hodin a nabídne tradiční jihočeskou zabijačku na statku se vším, co k této události kdysi patřilo. Na dvoře muzea se bude již od ranních hodin vařit ovar a zabijačková polévka, budete se moci podívat, jak se dělají jitrnice a jelita, to vše s výkladem mistra řeznického. K zabijačkovým dobrotám patří také domácí čerstvě upečený chléb. Ten se také bude připravovat ručně a vy budete moci sami přiložit ruku k dílu. A než se chleba v peci upeče, můžete si zkusit stloukání másla tak, jak to dělávaly naše babičky.

V průběhu dne bude možné všechny zabijačkové dobroty ochutnat, poznat a vyzkoušet si některé dovednosti našich předků a dozvědět se něco o tradičním zpracování zemědělských produktů. Na děti čekají tvůrčí dílny, hry, návštěva minifarmy nebo Agrohopsárium. Pro všechny pak jsou připraveny ukázky řemesel, jako například kovářství, zpracování ovčí vlny – předení na kolovrátku, tkaní, a řada dalších aktivit. Na programu jsou také komentované prohlídky interaktivních expozic muzea.

Kromě zabijačkových specialit je připravena pestrá nabídka dalších regionálních produktů –  hovězí maso z vlastního chovu,  med, svíčky, medovina, brambory, jablka, křížaly nebo mošt. 

Chybět nebude ani hudební vystoupení. U kachlových kamen v naší světnici bude dobře i za chladného počasí.  Proto neváhejte a přijeďte si užít atmosféru venkovské zabijačky a ochutnat speciality našich řezníků.  

Zabijačkou ale provoz muzea neutichne docela.  Připravili jsme pro vás hned několik řemeslných kurzů, kterými si můžete zpestřit podzimní odpoledne a podvečery.  Tím prvním bude v pátek 8. listopadu od 16 hodin Svatomartinský kurz, na kterém se bude drát peří, z něhož se pak naučíte uplést  mašlovačku. A protože k martinskému posvícení patří i tradiční pečivo, ozdobíte si také prácheňskou hnětýnku. To vše s vyprávěním o podzimních zvycích a s tradičním občerstvením. V sobotu 16. listopadu si zase přijdou na své ti, kteří by rádi pronikli do tajů černého řemesla. Kovářský kurz se bude konat od 9  do 13 hodin.  O den později, v neděli 17. listopadu od 13 hodin se můžete s vyhlášenou perníkářkou Julií Chadimovou pustit do zdobení perníčků. S nabídkou dalších kurzů vás budeme průběžně seznamovat na Facebooku a našich webových stránkách  www.zemedelske-muzeum.cz. Rezervovat si místo na kurzu můžete již nyní mailem na adrese info@zemedelske-muzeum.cz Těšíme se na setkání s vámi v Jihočeském zemědělském muzeu.

Radka Velková

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.