Pod pokličkou u Terezy Dobiášové
V pravidelné rubrice Píseckého světa přinášíme recept na originální jídlo od ředitelky Sladovny Písek.
S recepty je to u mě těžké, protože jsem podle nich vařila dohromady asi tak desetkrát. Neumím neimprovizovat a nebaví mě nakupovat podle receptu.
Vařím vegetariánsky (nejčastěji vegansky), a vždy vycházím z toho, co právě je k dispozici (co je nejlepší, nejčerstvější, co mám doma). Relativně velmi málo se u mě objeví nějaké konkrétní jídlo víckrát a velmi ráda zkouším různá koření a různé kulturní styly vaření. (Teď zrovna mě baví potravinové konzultace ve vietnamském krámku, kde se nechávám inspirovat vietnamským způsobem ochucování a kombinací potravin).
Jedno z mála jídel, které se u mě objevuje opakovaně, je adaptace marockého tažinu, který občas dělám, když mám hosty a mám chuť na dlouhé a pomalé vaření, ze kterého je plno tepla a nasytí se z něj hodně strávníků…
Z čeho a jak jídlo ředitelka Sladovny uvaří, si můžete přečíst v červnovém čísle Píseckého světa, které je právě v prodeji: za 15 korun v trafikách, prodejnách Jednoty, některých pekárnách, infocentru Sladovny, Naturelu, nebo k objednání na e-mailu redakce@piseckysvet.cz.