Přihlášení

Zastupitelstvo projedná návrhy příspěvků v 2. výzvě grantů na kulturu již 24.9.2009

22. 9. 2009 | Martin Zborník | Diskuze (2) | Kultura

Městská slavnost 2009

Jako mimořádný materiál byl 18.9.09 přidán do program jednání zastupitelstva bod 28) Žádosti o příspěvek z Grantového programu na podporu kultury v roce 2009 – 2. výzva. Návrh podpor vám přinášíme před finálním schválením a dáváme vám možnost ovlivnit ještě finální výsledek. Granty byly vypsány do 4 opatření a řeší i spornou otázku Městské slavnosti. Chceme jí vůbec realizovat?

Bouřlivá debata se očekává nad návrhem v opatření 4. Image města – projekt Městská slavnost 2010 „Dotkni se Písku“, kde byly podány 2. žádosti na vyčleněnou podporu 800 tis. Z přiložené tabulky plyne, návrh podpory projektu AGENTURA T.F.C., s.r.o. před projektem p. Mikušiaka. V tomto bodě je nutné podotknout že Městská slavnost "Dotkni se Písku" je podrobována masivní kritice (viz např. náš článek "Otázky kolem městské slavnosti" a diskuse u něj, jednoznačné výsledky ankety k článku Kolik nás stojí městská slavnost Dotkni se Písku?), a že zaznívají čím dál tím hlasitěji názory na přehodnocení či zrušení městských slavností. K návrhům pojetí slavností 2010, které měly být součástí posuzovaných grantových pravidel, nedostal nikdo možnost se vyjádřit a to včetně poradních orgánů rady města Písek, především kulturní komise. Z předloženého materiálu není možné posoudit kvalitativní změny pojetí slavnosti pod vedením nového pořadatel.

Není naší městskou slavností více "Cipískoviště" než ve všech městech obdobně opakující se pojetí slavností ala "Dotkni se Písku"?  

Pro úplnost: Grantový program na podporu kultury v roce 2009 – 2.výzva byl vypsán v následujících opatřeních:

2 Podpora živé kultury města
3 Město Písek - centrum kultury
4 Image města – projekt „Advent v Písku“
4 Image města – projekt Městská slavnost 2010 „Dotkni se Písku“

Pro rok 2009 bylo uvolněno z rozpočtu města pro příspěvky z grantového programu na podporu kultury celkem 4.500.000,- Kč.

V lednu 2009 byla vyhlášena 1. výzva k předkládání žádostí o příspěvek a v rámci opatření 1,2, 3 a 4 bylo rozděleno celkem 2.800.000,- Kč.
2. výzva k předkládání žádostí o příspěvek byla vyhlášena v červnu t.r. a v rámci opatření 2,3 a 4 bylo k 28.08.2009 doručeno celkem 30 žádostí.

V první fázi posoudil administrátor grantového programu Jana Bauerová (odbor kultury a CR) úplnost formální, prvotní věcnou správnost a vhodnost žadatelů. K odstranění zjištěných formálních
nedostatků byli vyzváni 4 žadatelé, kteří obratem sjednali nápravu (Pravidla čl. VIII, odst. 1).
Dle Pravidel čl. VII.2 – Místo, termín a způsob doručení žádosti o příspěvek jsou všichni žadatelé povinni zaslat žádost v řádném termínu. Z důvodu nedodržení této podmínky byla vyřazena administrátorem žádost č. 5912/2/02 – ČATAVA ROMANE – Den Romů.

Do druhého kola postoupilo 29 žádostí.

Ve druhé fázi grantová komise jmenovaná usnesením rady města č. 49709 provedla dne 16.09.2009 hodnocení žádostí po finanční a obsahové kvalitě. Předsedou komise byl, v souladu s Pravidly čl. VIII., odst. 4, zvolen Mgr. Tomáš Dušek.

Komise pracovala ve složení:
1. Mgr. Tomáš Dušek – místostarosta a člen zastupitelstva
2. JUDr. Ondřej Veselý – člen zastupitelstva
3. Mgr. Roman Jedlička – člen zastupitelstva a předseda kulturní komise
4. Mgr. Vratislav Měchura – člen kulturní komise
5. Mgr. Roman Dub – ředitel Městské knihovny Písek, p.o.

Protože výše požadovaných příspěvků u opatření 3 byla vyšší než alokovaná částka, postupovala komise způsobem krácení příspěvků formou váženého průměru. Výsledkem je předkládaný návrh vybraných projektů doporučených k udělení příspěvků.
Předkládaný návrh vybraných projektů doporučených k udělení příspěvků byl projednán v radě města dne 17.09.2009 a doporučen zastupitelstvu města ke schválení.

Administrátor grantového programu návrh hodnotící komise zpracoval do přiložených tabulek. V rámci všech opatření je navrhováno podpořit pouze aktivity se zřejmým pozitivním dopadem na rozvoj kulturního dění ve městě nebo na jeho prezentaci.

Podrobný program jednání zastupitelstva + návod jak ovlivnit projednání celé věci naleznete zde.

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

25. 9. 2009 (14:17)  –  ivuška

0
0

Ach ta čeština! Chtělo by to nějakého korektora!

Odpovědět

30. 9. 2009 (18:29)  –  Autor

0
0

Město zveřejnilo 29.9.09 oficiální výsledky 2. výzvy grantového programu na podporu kultury ve městě Písek. Zastupitelstvo odsouhlasilo výše uveřejněný materiál beze změn. Blahopřejeme úspěšným žadatelům.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.