Přihlášení

Zápisky z dob pokroku

14. 7. 2022 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

Srdečně vás zveme na křest nové knihy spisovatele Jana Hlacha, který prožil dětství v Písku a ve svých textech se vyrovnává se vzpomínkami na léta strávená v komunistickém Československu. Hostem autora žijícího ve Švýcarsku bude písecký rodák a herec Petr Brukner. Setkání proběhne v knihovně v pátek 15. 7. od 17 hodin.

Pro portál Čtení z Písku o sobě autor v roce 2012 napsal:

"Celý můj život byl ovlivněn socialismem. Na začátku tím nacionálním, když otec se samodruhou matkou utíkali před Němci z obsazeného Lanškrouna a já se tedy dík nacionálním socialistům narodil 1. 2. 1939 v Praze. A také díky jim začal pak otec v Písku, kde nastoupil na inzerát jako závodní lékař v Tabákové továrně, svou novou kariéru.V Lanškrouně zanechal dobře jdoucí lékařskou praxi i smutné pacienty, když se jako dobrý vlastenec nedal k Němcům. A byli to také právě nacionální socialisté, kteří za války popravili mé dva strýce a tátu odsoudili do vězení

Zásluhou socialistů, tentokrát pro změnu internacionálních, byli rodiče v roce 1950 zatčeni a odsouzeni na patnáct a čtrnáct let, za pomoc při opuštění republiky národně soc. poslance Dr. Františka Uhlíře, kterému tehdy hrozil proces podobný procesu s Dr. Miladou Horákovou. To bylo podle tehdy vymyšlených zákonů kvalifikováno jako velezrada. Otec si odseděl čtyři roky, maminka pak deset let těžkého žaláře.

A tak internacionální socialismus určoval dále běh mého života, jak je vidět na následujících zaměstnáních:

Pomocný dělník v kalírně jehel, učeň v oboru jehlař mechanik, učeň v oboru soustružník, soustružník, maturant na večerní jedenáctiletce, zkoušeč kovů ve zkušebním ústavu, spektrální analytik tamtéž. Montér skutrů při zavádění jejich seriové výroby. Vzhledem k maturitě převeden do kategorie technického úředníka a za týden při reorganizaci technického personálu vyhozen. Opět soustružník. Po těžkém úrazu při motocyklových závodech konečně žák denního studia nástavby na průmyslovce. Podruhé maturant. Dělník v pískovně. Projektant vzduchotechnik, voják- řidič náklaďáku u PTP. Po vojně vyhozen z projekčního ústavu. Potrubář na Východoslovenských železárnách, kombajnér, traktorista, student ČVUT. (Během této doby jsem se sedmkrát pokusil podat přihlášku na medicinu, ale ta nikdy nebyla přijata a já se tak nedostal ani k přijímacím zkouškám.)

Emigrace:.

Díky internacionálnímu socialismu, který zapříčinil v roce 1968 vstup okupačních armád na území tehdejšího Československa, se naše rodina, víceméně náhodně, dostala do Švýcarska. Zde jsem začínal jako soustružník, pak opět student. Následně jako dipl. lng. konstruktér automatů na potiskování obalové techniky. Posledních třicet pět let soukromý podnikatel v oboru konstrukcí a technických služeb. Nyní penzista žijící ve švýcarském Fribourgu, zabývající se mimo jiné psaním vzpomínek na rodiče, kterých si pro jejich statečnost, schopnost obětovat se za svoje přesvědčení i za utrpení, které prožili, nesmírně váží a snaží se svoji tvorbou upozornit na jejich osud.

Se shora uvedeného vyplývá moje životní filosofie: Jsem proti jakémukoliv fyzickému, nebo psychickému mučení člověka člověkem. Jsem tedy proti všem druhům i odrůdám socialismu ať minulých, přítomných či slibovaných.

To bych chtěl aby bylo moje poselství a varování mladé generaci. K tomu mi dopomáhej Bůh."

Zdroj: www.ctenizpisku.cz

Vydané knihy:

Požár, aneb, Pět povídek z padesátých let a jeden sen. Písek: Praam, 2010.
Netleskej. Praha: Klika, 2014.

Zápisky z dob pokroku. Praha: Klika, 2021.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.