Přihlášení

Zajeďte si na fotofestival do Blatné

12. 9. 2014 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

Do Blatné to není z Písku daleko, a tak zveřejňujeme pozvánku na zajímavou akci: Blatenský fotofestival. Již 9. ročník se uskuteční 20.-21. září a můžeme se těšit na taková jména, jako jsou Roman Vondrouš, Martin Wágner, Jiří Hanke, Jiřina Hankeová, Jitka Krejčová, Václav Němec, Jindřich Čermák, Petr Drábek, Marek Malůšek, Josef Moucha, Václav Němec, Michal Popieluch plus dvacet dalších vystavujících v rámci Otevřené scény. Letošní téma zní V POHYBU a po celou dobu konání fotofestivalu se o hudební doprovod postará pražská kapela BraAgas.

Fotografie objektivem vítěze World Press Photo 2013

Festival zahájí na třídě J. P. Koubka v sobotu, 20. září 2014, v 10h fotografky Jana Kupčáková a Soňa Maletz, které vystavují v rámci Otevřené scény. Od 11h se příznivci fotografie mohou těšit na otevření výstavy Steeplechase Romana Vondrouše, držitele prestižní ceny World Press Photo za rok 2013 v kategorii sportovní fotografie. Jeho fotografie z dostihů budou k vidění v Městském muzeu Blatná a výstava potrvá až do 26. října. Návštěvníci si budou moct prohlédnout záběry, které běžnému divákovi, ať už z tribuny dostihů či od televizní obrazovky, nejsou dostupné.

Následující výstava nás zavede do šatlavy Centra kultury a vzdělávání, kde bude představena kolektivní výstava On the Road, jejímž kurátorem je Václav Němec.

V průběhu sobotního odpoledne se návštěvníci festivalu přesunou na blatenský zámek, kde svůj soubor fotografií z Altajského putování představí Jitka Krejčová i se svými Kolečkáři. Ze Starého paláce se následně přesuneme do paláce Rejtova, kde se diváci mohou těšit na výstavy a setkání s Jiřím a Jiřinou Hankeovými. Zatímco Jiří Hanke představí svůj soubor Pohledy z okna mého bytu, který je jakýmsi časosběrným dokumentem, zachycujícím léta 1981-2003, tedy normalizaci i transformační léta devadesátá, Jiřina Hankeová bude prezentovat soubor Krajiny na cestě.

Zpět ve Starém paláci se na závěr sobotního dne představí fotograf Martin Wágner, který pravidelně slaví úspěchy v Czech Press Photo. Jeho černobílé fotografie ze vzdálených koutů Ruska nesou souhrnný název Na východ od ráje a autor také následně pohovoří o své tvorbě a promítne další snímky.

Sobotní večer v rytmech world music a lidové historické hudby v Kaplance

Blatenský fotofestival je sice hlavně o fotografiích a fotografech, ale každoročně se postará i o zajímavý hudební program. Letos festivalem provází pražská kapela BraAgas, která je jednou z nejvýraznějších hudebních skupin v žánru world music a v žánru lidové historické hudby. Návštěvníci se tak mohou těšit na temperamentní i melancholické písně, na drsné ženské zpěvy lidových písní severní Evropy nebo na netradiční strunné a dechové nástroje.

Nedělní přednášky a Otevřená scéna

Druhý festivalový den se návštěvníci mohou těšit na prezentaci většiny vystavujících v rámci Otevřené scény. Program začíná v 10h ve III. patře Rejtova paláce. Od 11h bude v Rytířském sále Starého paláce přednášet o své tvorbě a promítat fotografie Roman Vondrouš. Hned po obědě od 14h pokračuje v I. patře Rejtova paláce prezentace Otevřené scény a setkání s fotografy. V závěru odpoledne se můžeme těšit nejprve na přednášku Martina Čiháka z pražské FAMU na téma Filmové avantgardy, který svou prezentaci doprovodí také projekcí a poté odpolední program i festival hudebně uzavře skupina BraAgas.

V průběhu celého víkendu nebude samozřejmě chybět výborná atmosféra, slunné podzimní počasí, dobrá společnost a vynikající jídlo a víno. Vstupné na všechny akce je dobrovolné.

Více informací o Blatenském fotofestivalu a kompletní program je možné najít na: www.fotofestival.cz nebo na www.ckvb.cz. Srdečně vás zvou a těší se na vás organizátoři fotofestivalu: KAMFO a Centrum kultury a vzdělávání Blatná.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.