Přihlášení

Začal Mezinárodní festival studentských filmů

6. 10. 2011 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Logo festivalu

V Písku byl zahájen 11. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2011. Festival se koná od 6. – 9. října 2011. Do soutěže bylo vybráno 36 snímků z 19 zemí (např. Izrael, Spojené státy americké, Španělsko, Estonsko atd.). Přinášíme tiskovou zprávu s podrobnostmi.

Do soutěže bylo vybráno 36 snímků z 19 zemí (např. Izrael, Spojené státy americké, Španělsko, Estonsko atd.). Díky tomu není festival určen jen sám pro sebe, ale široké veřejnosti. Cíl festivalu nespočívá v pouhé praktické účasti studentů filmových píseckých škol na přípravě festivalu, ale v naplnění už jen samotného slova „mezinárodní“.

Celý festival nese téma „Milujeme film“, a tak doufáme, že letošní ročník chytne za srdce. Festival bude probíhat ve svatebním duchu, který jistě nebude chybět ani během slavnostních večerů pod taktovkou Kataríny Dedičové, studentky Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Večery bude provázet známé moderátorské duo Tomáš Novotný a Tomáš Zástěra, kteří už několik let tvoří pro internetovou televizi Stream úspěšný pořad Nekecej! a každý všední den nás baví na Fajn Radiu.
11. ročník MFSF Písek bude tentokrát o celý den delší. První den festivalu ponese název „factory day“, o čemž vypovídá i samotné místo konaní. Celý den se bude odehrávat v průmyslového areálu Jitex Písek a.s.. Od listopadu 2010 zde funguje společnost game4factory s.r.o., která se stará o revitalizaci tohoto areálu na volnočasové centrum game: factory jitex.

V současné době je již známo obsazení poroty, jejíž prestiž do jisté míry ovlivňuje i „lesk“ udělených cen. Účast přislíbil, jak je u našeho festivalu tradicí, držitel loňské Grand Prix – mladý finský režisér Oskari Sipola, dále český režisér, držitel řady významných ocenění, David Ondříček, belgický herec a producent Eric da Costa, uznávaná britská pedagožka a porotkyně Carol Poole z univerzity Edge Hill. S velkou lítostí oznamujeme, že pan Didier Trarieux-Lumière musel bohužel z vážných osobních důvodů odříci svoji účast v porotě. Milým hostem letošního ročníku je jeden z představitelů české nové vlny, v současné době žijící v USA, režisér Ivan Passer.

V hudební části doprovodného programu, zaměřeného na mladé publikum, vystoupí mj. progresivní a odbornou veřejností vysoko hodnocené české kapely, kytarová Airfare a reggae skupina Pub Animals, nositelé hudební ceny Anděl. Dále vystoupí kapely No Good OK, Escape 2 the jungle, Road Side Mary, Djs Brooklyn+Panorama a mnoho dalších.

Z oblasti výstav se můžete těšit na ukázku originálních Jéé korálků s příběhem. Autorkami jsou výtvarnice pocházející z Písku Judita Nevšímalová a Ivana Perišiťová. V rámci festivalu předvedou svoji kolekci filmových postaviček z korálků. Dalším výtvarným zpestřením se stane fotografická výstava „Hvězdičky“ Martiny Vedralové. Tento soubor fotografií zobrazuje průřez filmovou historií jinak, než ji známe.

Z nabídky workshopů, tradičně zaměřených na aktuální trendy ve světové audiovizuální produkci ve spojení s edukativní složkou, se letos zaměříme na trend zavádění mediální výchovy do školních osnov. Tento workshop, určený nejen veřejnosti, ale především pedagogům a studentům, povede přední český odborník na toto téma, PhDr. et ThDr. Radek Mezuláník, Ph.D.. Další workshop povede dlouholetý fotograf rallye Dakar Petr Lusk. Návštěvník festivalu bude mít také možnost zúčastnit se besedy s Janem Nejedlým, úspěšným českým producentem, který stojí za filmy Veni, vidi, vici, Fotbalová jedenáctka, Experti nebo Prachy dělaj člověka. Významnou součástí doprovodného programu bude projekce klasického snímku němé éry „Pandořina skříňka“ G.W. Pabsta, kterou na klavír exkluzivně doprovodí jeden z nejuznávanějších evropských hudebníků, specializujících se na umělecký hudební doprovod němých filmů, Rakušan Gerhard Gruber. Dále je pro Vás připravena konference na téma Digitalizace kin, která proběhne v pátek 7. října v Hotelu Biograf.

S velkou radostí festival přináší zajímavou nabídku doprovodných projekcí. Na programu bude film Prachy dělaj člověka a nový snímek Tomáše Luňáka Alois Nebel, který úspěšně reprezentuje českou kinematografii po celém světě.

A tak doufáme, že bohatá nabídka programu festivalu a doprovodních akcí bude lákavou pozvánkou na náš festival.

Více informací naleznete na oficiálních webových stránkách festivalu www.filmfestpisek.cz. 

Vladana Terčová, ředitelka festivalu

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.