Přihlášení

VÝSTAVA – Věčná záhada Jana Neubauera

29. 4. 2013 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Jan Neubauer/ Foto: Jan Vávra

Divadlo Pod čarou přivítá 8. května 2013 ve své galerii/malé scéně dalšího zástupce sdružení fotografů Specta – Jana Neubauera. Vernisáž jeho snímků začíná od 17 hodin. Výstavu je pak možné zhlédnout během celého května při akcích v tomto kulturním stánku.

Jakou záhadu nazýváte věčnou, když jste tak pojmenoval výstavu svých prací?

Jistěže, název mé výstavy by mohl znít i například Věčné téma, či Věčná inspirace, čtenář by určitě pokaždé pochopil, že jde o ženy. Pokud to platí, svět, či život není nudný, protože je stále co objevovat. Na výstavě prezentuji malý soubor fotografií na téma ženy, které jsem zhotovil v poslední době.

Byl jste členem Fotoklubu Písek, nyní jste členem sdružení Terifoto a Specta. V čem se tato společenství liší, v čem podobají a co vám přináší?

Fotoklubem Písek, prošla většina fotografů Písecka, kteří se zabývají, či zabývali tzv. hoby fotografií, či někteří dokonce profesionální fotografií. Ne jinak jsem postupoval i já. Rostoucí zájem o organizování společných fotografických projektů, včetně fotografických soutěží dětí a mládeže, přispěly k tomu, že jsem vstoupil do již existující Skupiny TeriFoto Sokola Písek, která o tuto spolupráci stála. Vytvořili jsme společně bezpočet zajímavých akcí. Pro letošní rok se připravuje celá řada dalších. V roce 2011 oslovil Vladimír Homola několik lidí, o kterých věděl, že se zabývají fotografií, zda by měli zájem spolupracovat na přípravě Píseckého fotofestivalu. Měl jsem zájem, jako pár dalších. Založili jsme občanské sdružení Specta Písek a vytvořili, několik fotografických projektů.

Fotíte často přírodu a makrofotografie, zvláště různé zvětšené detaily přírodních motivů. Čím vás příroda fascinuje? 

Příroda mne zajímala vždy, a proto ji fotím. S makrofotografií jsem se seznámil v době, kdy jsem byl členem Fotoklubu Písek. V různých vnitroklubových soutěžích, jsme se zabývali i tímto velmi zajímavým druhem fotografování. Musím ještě upřesnit, že ne vždy šlo, či jde o čistou makrofotografii. Často šlo o zachycení pouhého detailu, obrazně řečeno jakési předsíni skutečné makrofotografie.

Vycházíte z toho, že lidský život se skládá z činností. Jaké z nich máte rád ve svém hledáčku? Co nejraději fotíte?

Existuje celá řada definic na téma lidský život. Před mnoha léty, jsem objevil tuto a okamžitě jsem si ji zamiloval. Je výstižná a přitom i zábavná, přímo legrační. Alespoň mně se zdá. Zájem o oblasti lidské činnosti, či její výsledky, které rád fotografuji, se v průběhu doby měnily a často jsem se k některým původním, vracel zpět. Jiné byly v době, kdy jsem využíval analogovou techniku, jiné dnes, kdy používám digitální techniku. Fotím raději detail, než celek. Rád portrétuji květiny a beru je jako modely, nejraději pak ty, které vypěstuje moje žena. Rád portrétuji zvířata, která nás obklopují.  V ne poslední řadě se rád věnuji portrétní, či figurální fotografií.

Díky vašim aktivitám ve Společnosti pro česko-německou spolupráci se snažíte propagovat nejen město Písek, ale také jeho umělce, fotografy nevyjímaje. Jak se daří tato spolupráce s partnerskými městy Wetzlarem, Deggendorfem, potažmo Caerphilly?      

S hlavními akcemi, které Společnost pro česko-německou spolupráci od její vzniku  zorganizovala, měla písecká veřejnost možnost se seznámit shlédnutím Dokumentární výstavy, kterou jsme společně se Skupinou TeriFoto Sokola Písek připravili. Je pro nás potěšitelné, že zvýšený zájem občanů města Deggendorf o spolupráci ve výtvarné oblasti s našimi  občany, bylo příčinou, že v roce 2012, vznikla nová společnost Deggendorfer Foerderverein fuer Kunst und Kreativtaet. Vznikla z nových, dosud neorganizovaných členů, jakož i některých členů společnosti Kunstverein Deggendorf, s kterou taktéž spolupracujeme. S tvorbou jejích členů se písecká veřejnost může seznámit zhlédnutím výstavy v Malé galerii Sladovny v Písku. To, že bylo možné představit písecké veřejnosti v tak krátké době od vzniku společnosti tvorbu jejích členů, lze poděkovat vstřícnosti vedení Galerie Sladovny Písek a jakož i aktivního nasazení místopředsedkyně Společnosti pro česko-německou spolupráci Magdaleny Myslivcové. V červnu proběhnou v obou městech dva společné fotografické workshopy pro mládež a dospělé. V srpnu, se uskuteční společná výstava píseckých a wetzlarských fotografů v galerii Nová Radnice ve Wetzlaru. Pro nedostatek času a místa, nelze zde vyjmenovat další připravované společné akce občanů uvedených měst. S fotografy v Caerphilly, má dlouholetý partnerský vztah Fotoklub Písek.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.