Přihlášení

Výstava Heftlink Josef Čapek - příběh posledního obrazu v písecké Sladovně

12. 7. 2012 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Výstava Josef Čapek

Sladovna Písek připravila ojedinělou výstavu k poctě Josefa Čapka nazvanou Heftlink Josef Čapek – příběh posledního obrazu. Vernisáž výstavy se konala v úterý 10. července 2012 v Nízkých trámech. Výstava potrvá do 12. srpna 2012.

Výstava pořádaná u příležitosti 125 let od narození malíře, spisovatele, básníka, novináře Josefa Čapka je orientována především na poslední období Čapkova života. Datum a místo jeho úmrtí, bohužel, jen tušíme. Tragické životní vyústění jeho života lze od Čapkova zatčení 1. září 1939 sledovat jen ze zachovaných vzpomínek spoluvězňů.

Ústředním tématem výstavy je obraz Matka s dítětem namalovaný, jako jeden ze dvou Čapkových obrazů, v dílně koncentračního tábora. Díky čestnosti několika lidí se obraz dostal až do Galerie výtvarného umění v Ostravě, která tento umělecký unikát zapůjčila do písecké Sladovny. Prostor Sladovny nabízí i ukázku „zavržených“ obrazů, které byly rozřezány, jak si Josef Čapek přál. K jejich spálení nebo „utopení“ ve vodě, naštěstí pro nás, nedošlo.

Výstava je doplněna třinácti panely podávajícími ucelený obraz o Čapkově životě a díle. Množství karikatur přiblížuje divákům podněty k jeho zatčení (od nástupu fašizmu v Německu publikoval Čapek v Lidových novinách svoje kresby a myšlenky proti totalitě). Součástí výstavy jsou také rukopisy propašovaných veršů, filozofických textů a dalších artefaktů, zejména knih.

Návštěvníci mají mít také v rámci výstavy možnost vidět celostátní premiéru dokumentárního filmu stejného názvu, jenž vedle výpovědí rodinných příslušníků Josefa Čapka, pamětnice osvobození koncentračního tábora v Bergen Belsenu a odborníků z oboru české literatury a historie uzkazuje i záběry míst, kde byl nucen Josef Čapek konec svého života trávit.

Kontakt:
Sladovna Písek, o.p.s.
Velké náměstí 113, 397 01 Písek
http://www.sladovna.cz
Tel: 777 570 515

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.