Přihlášení

Výsledky ankety o městské slavnosti v Písku - promarněná příležitost

28. 4. 2010 | Martin Zborník | Diskuze (5) | Kultura

Městská slavnost 2006 - c Martin Zborník

Odbor kultury a cestovního ruchu MÚ v Písku se na konci března 2010 obrátil na píseckou veřejnost formou ankety s otázkou, zda a v jaké frekvenci zachovat městskou slavnost v Písku v kulturní nabídce města. Anketa však nepřinesla odpovědi na základní otázky okolo slavností jako například: Může si město Písek dovolit financovat dvě velkolepé akce Cipískoviště a Dotkni se Písku? Chceme slavnost oslavující historii a současnost města, nebo stačí jen velkolepá "pouť" či multižánrový festival? Má slavnost pořádat město nebo soukromý investor? Je finanční podpora 1,15 mil. Kč z obecní kasy přiměřená současné finanční situaci města?

Anketní dotazník byl zveřejněn v dubnovém čísle městského Zpravodaje a byl v tištěné podobě k dispozici na podatelnách MÚ Velké nám. 114, Budovcova 207, dále v Městské knihovně, Kulturním domě, v Infocentru, Sladovně a Prácheňském muzeu. Možnost hlasovat byla i na internetu přes několik internetových portálů souvisejících s kulturou města.

Anketa byla ukončena v pátek 23.4.2010 a výsledky byly kompletně zpracovány po zanesení údajů z tištěných anketních lístků odborem kultury a CR.

Příležitost vyjádřit svůj názor na akci, která se v Písku pořádá již od roku 1993, kdy jsme slavili 750 let od první písemné zmínky o městě, využilo celkem 2 578 respondentů. Z toho po internetu hlasovalo 1840 a formou odevzdání anketního dotazníku 738 osob. Převážně hlasovali lidé ve věku 16 – 45 let, kteří tvořili 73% z celkového počtu respondentů. O výsledcích ankety rozhodovali z 80% lidé s trvalým pobytem v Písku. Pro každoroční zachování této akce se vyjádřilo 70% účastníků ankety, pouze 5% bylo zcela proti zachování slavnosti v kulturní nabídce města.

Podrobné výsledky naleznete v příloze.

Výsledky ankety budou sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování zastupitelstva města o budoucnosti a podpoře Městské slavnosti z rozpočtu města Písek.


Zdroj: Město Písek

Související články:

Jak dál s Městskou slavností v Písku - anketa pro veřejnost

Kolik nás stojí městská slavnost Dotkni se Písku?

Otazníky kolem městské slavnosti

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

29. 4. 2010 (21:28)  –  Iva

0
0

Já si myslím, že k tomuto článku není třeba žádné diskuse!

Odpovědět

4. 5. 2010 (23:33)  –  Martin Zborník

0
0

Doplnění článku: Vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Ing. Ludmila Koštová na dotaz proč anketa neobsahovala více otázek, odpověděla že město nechce na další (výše nastíněné) otázky získat odpovědi od občanů. Dle jejího názoru je anketa dostačující a na můj dotaz, zda jí neměly z důvodu získání více kvalifikovaných informací zadat odborníkovi na sociologické průzkumy, bylo sděleno že cena takového průzkumu by stála cca 500 tis korun. Není tato cena nadsazená za sestavení stručného dotazníku? Proč město tedy dělá anketu, když ve výsledku vlastně nechce znát názory občanů na problematiku slavností?

Odpovědět

5. 5. 2010 (11:53)  –  Iva

0
0

Nechápu…, dalo by se o tři – čtyři kolonky navíc. Když už vyplňuji, tak mi je jedno, jestli zaškrtnu tři nebo deset políček. Spíš člověka naštve, že je tam otázek tak málo, že by se k anketě chtěl vyjádřit více. Já tedy hlasovala, ale pořád jsem hledala další otázku. Říkala jsem si, že neni možný, aby toto byl podklad pro další vývoj slavností. A možné to je…Můj názor.

Odpovědět

17. 7. 2010 (10:42)  –  Příznivec městské slavnosti

0
0

Mám v posledních letech pocit, že je Cipískoviště městem protěžováno. Tuto akci město v podstatě přímo financuje (viz rozpočet města) a kupodivu se nikdo nezajímá o to, jestli má být nebo ne. Nejde jen o rozpočet Cipískoviště, který každým rokem roste. Viditelná je také masivní marketingová podpora " např. komunikace Cipískoviště na Tourpropag". Blízký termín konání je přitom jasně hozenu rukavicí a koho radnice poklepává po ramenou, před vstupem do arény, je jasné.
Zajímalo by mne, jak by podobnou anketou prošlo Cipískoviště. Zajímavá by byla také otázka "Pokud byste si museli vybrat, volil byste Městkou slavnost, nebo Cipískoviště?". A je škoda, že se na to město nezeptá ani po 5 letech, čekal bych takovou anketu už dávno. Když vidím tu tlačenku, nemohu si odpustit parafrázi jednoho otřepaného sloganu. Cipískoviště, radost se bavit. Nesnaží se město vybudovat další, tentokrát kulturní, monopol? Inu není nad to, dělat věci s radostí. To se pak všem lépe daří.

Odpovědět

17. 7. 2010 (18:17)  –  Iva

0
0

Pro příznivce: Cipískoviště i Tourpropag sjou výmysly odboru kultury, aby zakryly jeho nepotřebnost. Už několikrát se to tu pslalo.
Mě by zajímalo: Proč se vypisují granty, když na tyto JEDNORÁZOVÉ akce tečou proudem a nikdo o ně prakticky nestojí?
Proč se jejich realizace zadává cizím firmám, které na nich velm profitují?
Proč jsou tyto 2 akce 3 týdny po sobě??
Já bych zrušila Cipískoviště, maximálně bych nechala sochy na Slavnostech. Tím by se ušetřil milion a na Slavnostech by se ani nemuselo vybírat vstupné.
Vstupné bych přesto zachovala a za ušetřené pníze by mohlo být několik desítek akcí pro děti ročně.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.