Přihlášení

Ve Sladovně proběhla 17.1.2012 vernisáž výstavy prací Františka Doubka

18. 1. 2012 | Petr Hejna | Diskuze (0) | Kultura

Výstava s názvem „František Doubek - Stále s námi. Panu učiteli s láskou…“ byla pietní vzpomínkou na umělce, který zemřel loni 11. prosince ve věku jedenasedmdesáti let

Rodák z Milevska, František Doubek, významný grafik, malíř, ilustrátor a pedagog, byl s Pískem spjat i jako vyučující na místním Gymnáziu a na Soukromé výtvarné škole. Ve své umělecké činnosti se zabýval především kresbami a ilustracemi pro knihy i časopisy, zpracovával i návrhy medailí, graficky upravoval knihy a publikace, tvořil plakáty a blahopřání.

Úvodní slovo měla ředitelka Sladovny Renata Skronská, déle se slova ujal písecký starosta JUDr. Ondřej Veselý, první náměstek ministra kultury František Mikeš a závěrem též realizátor expozice Mgr. Jiří Reiniš. Čestným hostem pak byla paní Jana Doubková, vdova po umělci, kterého přišlo uctít na vernisáž opravdu překvapivý počet milovníků výtvarného umění z města i okolí. Pro mnohé to nebyl "pan pedagog" nebo "Mistr", ale prostě Franta, člověk, s kterým se dobře znali. František Doubek byl krom všude přítomných prací i krátce připomenut obrazem i slovem projekcí archivního filmu.

Vystavené práce dokladovaly široký Doubkův záběr - od pohledů na města, městské znaky a starobylou architekturu, přes rodové šlechtické erby, portréty historických osobností, figury s atributy svatých, až po ilustrace a novoročenky. Ač tedy je obecně známo autorovo levicové smýšlení, rozhodně z díla je znát prioritně vnímání trvalých hodnot, neovlivněných politickým spektrem, i respekt s tradicím dávné historie, kulturních i náboženských odkazů minulých generací. Nechyběly ani detailní zobrazení "erotiky v kameni", tedy staroindická zobrazení pohlavního života lidstva. Pochopitelně ve vystavených dílech bylo i několik grafik Kamenného mostu, Sladovny a píseckých domovních znamení. Byl představen i kalendář na r. 2012 s oblíbenými pohledy na města, zájemci si mohli zakoupit pamětní listinu.

Kompletnější galerie a videa zde: www.transfernet1.wz.cz/doubek.htm  


 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.