Přihlášení

V písecké Sladovně se bude cestovat časem

12. 11. 2014 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

Sladovna – Galerie hrou v Písku připravuje svoji další originální expozici. Název STROJ ČASU napovídá, že se bude cestovat časem. Barevná interaktivní, tzn. hravá a zábavná výstava se pro veřejnost otevře v pondělí 17. listopadu od 14 hodin. Přijďte si do Sladovny užít svobodu a cestovat časem.

Za necelé dva roky, od doby, kdy byla ve Sladovně pro návštěvníky otevřena první interaktivní výstava o Odysseových cestách, jsme ve Sladovně s každou další výstavou zažívali menší zázrak – běžná témata se nám před očima měnila v umělecká díla, přístroje ožívaly a věci, které běžně používáme, se měnily v unikátní umělecké expozice. Logicky tedy přichází otázka: "Co dalšího nám Sladovna nabídne? Lze ještě překonat takové výstavy, jako byly Cesta do neznáma, Play, Mraveniště, S jídlem si (ne)hrajem a Les?"

V pondělí 17. listopadu se pro veřejnost otevře STROJ ČASU  – interaktivní výstava na motivy knihy Historie Evropy - obrazové putování od Renáty Fučíkové a Daniely Krolupperové dala základ nové výstavě. A co o této výstavě říká ředitelka Sladovny MgA. Tereza Dobiášová? „Každá z námi zrealizovaných výstav byla něčím unikátní. Takhle výstava bude asi návratem k tomu, s čím jsem do Sladovny přicházela. Předcházející výstava Les, jakkoli to byl z výtvarného hlediska nádherný a ambiciózní projekt, byla mnohem méně hravá, svobodná a otevřená pro děti, než si dávám za cíl. Výstava Stroj času se k hodnotám svobody, hry a lehkosti zase vrací. Navíc je nejlépe propojena i s ústředním tématem celé Sladovny, s dětskou ilustrací.“

Takže ve Sladovně se tentokrát bude cestovat historií!

Děti (ale i dospělí) nastoupí do stroje času, který je teleportuje do historie dávné i nedávné. Stroj je „naprogramován“ na tyto epochy: pravěk, Keltové, antický Řím, středověk, renesance a 19. a 20. století. Létat časem můžete libovolně, tam a zpátky. Kapitánem stroje času se může stát každý, kdo dosáhne na ovládací panel.

Expozici si nejvíce užijí menší návštěvníci od 6 do 14 let, ale i menší děti zde najdou svoji zábavu a naopak ti starší nový náhled na historii. Návštěvníci se – díky "stroji času" – přesunou do několika vybraných epoch – díky kostýmům, prostředím a aktivitám, budou mít pocit, že se ocitli uprostřed dané historické doby. V každé době děti prožijí příběhy svých vrstevníků – malých lovců, princezen, otroků, mnichů, vědátorů…  Nabízíme k vyzkoušení každodenní aktivity a zábavné činnosti a vyzdvihujeme podstatné rysy dané epochy.

A co o smyslu výstavy říká samotná autorka knihy Renáta Fučíková, profesionální výtvarnice, která má za sebou dlouhou řadu ilustrovaných titulů a zahraničních vyznamenání?

"Kniha je komorní artefakt, prohlíží se a čte v soukromí. Zapojujete představivost, ale je to takový tichý proces. Návštěva interaktivní výstavy je něco docela jiného. Je to živý, přímo hlučný zážitek. Chcete se umazat pravěkem? Ochutnat starověk? Nakazit se středověkem? Na vlastní kůži zažít renesanci? Oblékněte si dobový kostým, malujte, vařte, hrajte karty, zpívejte, skákejte…zažijte to, co prožívali naši předkové. Fotit se tu nejen smí, ale přímo musí! Sdílejte, ukažte se svým kamarádům, najděte si dobu, ve které se vám líbí. To všechno pomůže nejen výuce ve škole. To pomůže hlavně vám samotným, abyste porozuměli světu kolem sebe a sami sobě."

Výstava Stroj času si neklade za cíl naučit návštěvníky historii ani nesuplujeme školní dějepis. Chceme, aby si lidi vyzkoušeli, co bylo pro danou dobu typické a čím se lidé zabývali. A skrze hru a zábavu pochopili souvislosti, které ovlivňují i dnešní život.

Jak si návštěvníci výstavu užijí, je zcela na nich. Mohou si odnést spoustu poučení a informací nebo si jen mohou hrát na princezny, lovce mamutů či napodobit vědce v jeho laboratoři. Až si děti vyzkouší, „jak šel čas…“, možná se na dějepis začnou dívat jinýma očima.

Interaktivní expozice Stroj času, která bude otevřena v písecké Sladovně od 17. listopadu a potrvá až do 26. dubna 2015. V létě 2015 se pak přesouvá do Plzně k kooproducentovi výstavy, jako jeden z kulturních projektů Plzeň 2015 Hlavní kulturní město Evropy.

 

Ceník vstupného:

Dospělí 90 Kč

Děti od 2 do 15 let: 60 Kč

Rodinné vstupné: 230 Kč

Senioři nad 65 let: 60 Kč

ZTP: zdarma

 

Více informací:

MgA. Tereza Dobiášová

ředitelka Sladovny Písek, o.p.s.

e-mail: reditelka@sladovna.cz

GSM: +420 724 889 421

www.sladovna.cz

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.