Přihlášení

Už ve čtvrtek začíná studentský "filmáč" – podívejte se na podrobný program

11. 10. 2015 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Přinášíme podrobný program 15. ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2015. Kromě projekce bloků soutěžních filmů přináší festival i velmi zajímavé doprovodné akce.

 

Doprovodný program

The Cameraman za klavírního doprovodu Gerharda Grubera

Kavárna U Vavřiny / 15. října, 20:00

Promítaný němý film The Cameraman režiséra Bustera Keatona doprovodí svou hudbou "klavírista ve tmě", Gerhard Gruber.

smallGerhard Gruber je rakouský skladatel a pianista. Setkat se s ním však můžeme nejen ve světě hudebním, ale i v tom filmovém. Gerhard Gruber doprovází od roku 1988 němé filmy na klavír. "Pocit, že jsem uvnitř dění filmu, byl nepopsatelně zajímavý a napínavý a trvá dodnes." Jeho večery němého filmu jsou velmi živé. Nikdy to není jen film sám o sobě, ale trojice film – hudba – publikum, a proto je každý večer novým a svébytným zážitkem. Gerhard Gruber přistupuje k filmům improvizací, kterou pokládá za přímý i nepřímý dialog s děním na plátně. Tak není žádné z uvedení filmu stejné, Gerhard Gruber se velmi rád nechá filmem strhnout a toto svedení předává publiku.

Na našem festivalu bude tento "klavírista ve tmě" doprovázet film Bustera Keatona, The Cameraman (Kameraman).

Diskuze "Film v internetovém prostoru"

Kavárna U Vavřiny, 16. října 17:00 – 18:00

Besedu moderují: Ivan Biel, Jana Tomsová. Kde je filmový Grál? Může film přežít v internetovém prostoru? A jak?  Většina filmařů říká, že chtějí film vidět na stříbrném plátně, a ne na malých obrazovkách mobilů a počítačů. Co si o tom myslíte vy? Připojte se k neformální diskuzi ve stylu „společného kulatého stolu“, která započala na FITES PARTY karlovarského filmového festivalu a jejíž pokračování se bude odehrávat u nás, v Písku! Účastnit se mohou návštěvníci z česka, i zahraničí!

Martin Čech – dokumentární tvorba v exotické ciziněmartin cech uv small

Kavárna U Vavřiny / 17. října, 15:30 – 16:30

Workshop s českým kameramanem a dokumentaristou. Studoval na průmyslové škole v Čimelicích a následně kameru a střih na pražské FAMU. Jako kameraman získal v roce 1999 cenu Český Lev za film Kuře Melancholik. Podílel se na několika celovečerních filmech Divnovlásky, Love Story, také na několika televizních pořadech Krásný ztráty, Rodinná Pouta, Soukromé pasti. Jako dokumentarista na sebe upozornil dokumentem Kristova léta, dámy…, který získal první cenu v roce 2004 na filmovém festivalu „FINÁLE PLZEŇ“. Je členem AČK a České filmové a televizní akademie.

Příběh Ireny Sendler

Kavárna U Vavřiny / 18. října, 15:30 – 17:00

uv smallProjekce a beseda s režisérem a kameramanem Andrzejem Wolfem. Příběh Ireny Sendlerové je film napsaný a režírovaný Andrzejem Wolfem. Film je založený na jedinečných a exkluzivních rozhovorech s hrdinkou, které byly nahrány na sklonku jejího života. Ve filmu Irena Sendlerová vypráví o záchraně životů nebohých dětí zavřených za zdmi Varšavského ghetta. Vzpomíná na komplikovaný a riskantní proces vytváření nových identit pro zachráněné děti, na falšování dokladů a na jejich následné umístění do relativně bezpečných útočišť u polských rodin.

Film zobrazuje mnoho záběrů z polských, amerických a ruských archivů a je doplněn scénami z filmu, v němž Irenu Sendlerovou zosobnila Sonia Bohosiewicz.

 

A NEZAPOMEŇTE NAVŠTÍVIT DVĚ ZAJÍMAVÉ VÝSTAVY:

Nepál očima filmového studenta

raj malaPoznejte Nepál po zěmětřesení očima studenta mezinárodní filmové školy Oscar, Niranjana Raje Bhetwala. Niranjan Raj Bhetwal se narodil 5. května 1990. Jeho absolventský film "Kafkal Pakyo" získal velkou cenu poroty na mezinárodním cambridgském studentském festivalu Watersprite a cenu publika na 25. ročníku maďarského festivalu Mediawave. Je absolventem mezinárodní filmové školy Oscar a na našem festivalu se divákům představí svou výstavou fotografií. Poznejte Nepál po zemětřesení očima studenta filmové školy.

Jsme Rohingyové

 

01Výstava fotografií Jany Ašenbrennerové – portrétová série „Jsme Rohingyové“. Jana Ašenbrennerová je česká fotoreportérka žijící a pracující převážně v zahraničí.

Vystudovala režii na Filmové škole v Písku a v roce 2003 šla do USA, kde později pokračovala ve studiu na San Francisské Universitě. Na svých cestách především po Africe a Asii často spolupracuje s neziskovými organizacemi (NGO) a dokumentuje jejich projekty a humanitární činnost (Demokratická republika Kongo, Rwanda, Nepál, Bangladéš, Myanmar a další). Ve svých reportážích na kterých pracuje nezávisle se pak zaměřuje na sociální tématiku, především pak na problematiku týkající se menšin a žen. Pravidelně fotí projekty v Čechách, převážně v oblasti Jižních Čech odkud pochází. Své reportáže publikuje doma i v zahraničí, spolupracuje s Everyday Africa, příležitostně fotí pro Ozy, REUTERS a další. V Čechách spolupracuje s časopisy Lidé a Země a Reportér. Její fotografie byly oceněny na World Press Photo, National Geographic, Czech Press Photo, China Press Photo, PDN, COPY a další.

02

Portrétová série „Jsme Rohingyové“ zachycuje muže muslimské menšiny Rohingyů. Žijí v oblasti Rakhine ve státě Myanmar (původní Barma) zemi osídlené buddhistickou většinou. Jsou považováni za jedny z nejvíce utlačovaných lidí na světě.

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.