Přihlášení

INSPIRACE U SOUSEDŮ: Strakonice nejen sobě – program multižánrové přehlídky strakonické kultury

3. 9. 2015 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Ve dnech 10.–13. září 2015 vypukne ve Strakonicích nultý ročník multižánrové přehlídky strakonické kultury s názvem STRAKONICE NEJEN SOBĚ. Festival, který vzešel z nápadu strakonických rodáků a nadšenců, se bude odehrávat na 15 místech po celém městě a nabídne program pro děti přes teenagery, střední generaci až po seniory. De facto z vlastních zdrojů, tedy z města Strakonic, se představí na 350 účinkujících, z toho jen 29 místních kapel. Návštěvníci uvidí divadla, folklórní soubory, rockové a folkové kapely, mohou zajít na vernisáže fotografů či malířů, nebo na literární čtení místních autorů.

Na festivale, který se v nákladech pohybuje v řádu několika desítek tisíc korun, se na jeho financování podílejí sami občané či filantropové odjinud, kteří přispívají na crowfundingovou kampaň na serveru HITHIT.CZ. Město Strakonice pak poskytuje své prostory či technické zázemí v hodnotě cca 100 tisíc korun. Celkové náklady na čtyřdenní přehlídku se pak budou pohybovat pravděpodobně pod 200 tisíc korun. A to z toho důvodu, že všichni umělci vystupují zadarmo, stejně jako pořadatelé si nenárokují žádný honorář. Veškeré nezbytné finance budou směřovat pouze na technické zabezpečení akce. Vstupné na všechny pořady je zdarma.

Pozvání přijali i Písečtí. V pátek 11. září se v restauraci Jiskra představí skupina Inspiro, jako host z Divadla Pod čarou, a v sobotu bude u restaurace Zavadilka na strakonickém Podskalí umístěn „živý fotbálek“, který poskytne také Divadlo Pod čarou. Mezi diskutujícími na „4um – strakonickém kulturním fóru“, které bude 9. září v rytířském sále strakonického hradu festivalu předcházet, nebudou chybět zástupci písecké kultury: Josef Kašpar – ředitel Centra kultury Písek a dramaturg festivalu Open air Přeštěnice, Lucie Holá – z Kanceláře destinačního managementu Písek, Miroslav Pokorný – ředitel Divadla Pod čarou nebo Martin Zborník za neziskovou organizaci Písecký svět či textař Milan Princ.

V plánu je budoucí větší vzájemná „kulturní výměna“ umělců obou měst ze Strakonic a Písku.

Pokud chcete podpořit nízkonákladový festival Strakonice nejen sobě a přispět tak na oživení veřejného prostoru ve městě nad Otavou, můžete tak učinit na serveru HITHIT.CZ.

Oficiální stránky festivalu: STRAKONICE NEJEN SOBĚ

PROGRAM FESTIVALU

FACEBOOK FESTIVALU

Program festivalu naleznete také v příloze 

 

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.