Přihlášení

Třetí sloka pokřtí debutové album v Divadle Pod čarou

17. 12. 2012 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Třetí sloka

Písecká folkrocková skupina Třetí sloka se chystá na křest svého prvního CD s názvem „Jako dort!“ . Ten se uskuteční v rámci koncertu kapely v Divadle Pod čarou dne 22. prosince od 20. 30 hodin. Jako host vystoupí strakonická folkrocková skupina Corsaires.

Den svého vzniku si Třetí sloka pamatuje na den přesně. „Bylo to 21. dubna 2010. Kapelu původně založilo pět vokalistů, kteří chodili do Základní umělecké školy v Písku na sólový zpěv. Při jedné besídce jsme slyšeli klučinu, jak zpívá písničku Mezi horami, a protože jsme ji znali, spontánně jsme se přidali a najednou zpíval patnáctičlenný sbor a znělo to hrozně dobře. Ptal jsem se ho, kolik toho zpívá, a on, že tři sloky. Řekl jsem si, že ho necháme odzpívat dvě sloky a na třetí se přidáme. Napsal jsem pro ostatní text třetí sloky. Jenže když začal zpívat třetí sloku a ostatní se nadechli, že se přidají, zjistili, že zpívá něco jiného. Napsal jsem jim totiž text až čtvrté sloky,“ vzpomíná s úsměvem na vznik názvu skupiny její kapelník Josef Novák.

Ten později svolal zkoušku, na kterou tehdy přišlo pět lidí. „Mezi nimi byly třeba moje sestra Petra, která hraje na flétnu, Anna Cibulková s houslemi a Markéta Melounová s příčnou flétnou. Chtěli jsme ale přitvrdit, abychom zněli jako plnohodnotná kapela,“ vzpomíná Josef Novák. Později se na kytaru a basovou kytaru přidal Pavel Buchtele ze strakonické skupiny Corsaires a Jakub Maroušek. Nakonec do kapely přišel Jakub Kovařík, který hrál původně na cajon, protože „Sloka“ tehdy ještě neměla zkušebnu. Prvním koncertem skupiny byla účast v soutěži mladých kapel Písecký skřivan a pak vystoupení ve strakonické čajovně.

Věkový průměr Třetí sloky je teprve 20 let. Tři z členů studují na Karlově univerzitě, jeden na ČVUT a další na Západočeské univerzitě v Plzni. Najdeme mezi nimi tedy dva budoucí lékaře, dva s humanitním zaměřením a jednoho technika. Nejmladší teprve sedmnáctiletý Jakub Maroušek je studentem píseckého gymnázia. Zpočátku měli mladí hudebníci pouze převzatý repertoár od skupin Čechomor, Asonance, Traband nebo Vlasty Rédla. „Do doby, než vznikla Třetí sloka, jsem si myslel, že nejsem schopen napsat text. Vlastní tvorba přišla s myšlenkou, že nevlastníme autorská práva na písničky, co hrajeme. A zjistili jsme, že s tím mají problém hlavně pořadatelé. Zpočátku jsme neměli vlastních písniček tolik, to se nám podařilo až po dvou letech, kdy jsme schopni zahrát třičtvrtěhodinový koncert autorských věcí. Vlastních písniček máme nyní devět a  jednu jen s doprovodem klavíru,“ říká Josef Novák.

Pro kapelu však přišly dvě zlomové události. Tou první je účast v internetovém projektu Musiccluster.cz, ve kterém se angažují Písečáci Ondřej a Štěpán Škochovi (z kapely Chinaski). Ten vytváří pro kapelu určitý balíček služeb. Lidé si na tomto portálu mohou například předplatit CD skupiny, finančně přispět a stáhnout si její videoklip, zakoupit fotografii kapely s podpisem nebo si třeba zajít se členy kapely posedět do čajovny. Tím přispějí skupině na její další fungování.
Druhým mezníkem bylo účinkování při vernisážích volného sdružení píseckých fotografů Specta. „Pozval nás Vladimír Homola, který nám nabídl hraní na vernisážích Specty. Lidem se to líbilo a spolupráce skvěle fungovala. Finančně i jinak nás podpořil,“ říká Josef Novák.

Hlavním cílem Třetí sloky je jezdit a pořádat co nejvíc vlastních koncertů a udržet kapelu pohromadě, protože muzikanti jsou studenti, a je otázka, kam je vítr zavane. Kapela přemýšlí také o videokanálu – videodeníku na youtube, který by pravidelně přinášel informace o dění ve skupině. Podle slov Josefa Nováka právě youtube pomohl mnoha mladým kapelám vejít do většího podvědomí a proto v něm vidí velký potenciál.

Videoklip Třetí sloky k písni "Sen".

http://www.youtube.com/watch?v=yarL7rKos68

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.