Přihlášení

SYNOČÁRY – Adam a Iva, Autorská výstava obrazů Ivy Petrové v PM

9. 8. 2011 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

SYNOCARY

Ojedinělá výstava písecké restaurátorky obrazů, která dle drobných kresebných předloh svého dnes devítiletého synka Adama, převedla na plátno jeho abstraktní kompozice, které obohatila o svoje barevné vidění a další prostorový rozměr.

4.8. – 28.8.2011
SYNOČÁRY – Adam a Iva
Autorská výstava obrazů Ivy Petrové

Výstavu zahájil 3.srpna na nádvoří Prácheňského muzea PhDr.Ivan Douda.
Hudbou a zpěvem doprovodil hudebník a písničkář Raven.

„Životem zasuté vidiny dětství prozařují obrazy jen vzácně – mohou jim dát svrchovanou lehkost pousmání – tak u švýcarského Paula Kleea – ale mohou je vrátit i k tváři Medusy. Obojí tehdy, je-li umělec ponechán sám sobě.
Výstava ukazuje vazbu docela zvláštní, s níž se dosud nikdo z nás nesetkal – vazbu psyché syna a matky. Asi zbytečně bychom se pokoušeli dešifrovat tvary chlapcových kreseb a stejně liché by byly upomínky na paralely v umění rustikálním i v obrazech slavných surrealistů. Tady jde zjevně nikoli o vyjádření tvaru, nýbrž o pohyb vnitřního dění.
Kresby jsou pozdravem, oslovením, výrazem vztahu, projevem lásky a touhou po stejně láskyplné odpovědi. A stejně obrazy povyšují i prohlubují kresbu a odpovídají tím vroucím hlasem, jakým promlouvá pouze matka.
Úštěpy vědomí, slyšeného, dotýkaného, předvídajícího i hluboko zasutého nabývají pevného tvaru. Vzájemným objetím se uspokojují i sílí. Zaklínají čas a spolu se vracejí do lůna bezpečí.
Přivykli jsme obrazům viděného i vysněného. Zde máme obrazy dění, které je základem života.“

prof.dr. Ivo Kořán, DrSc.
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.