Přihlášení

Svět v Písku zase venku

11. 4. 2023 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

Papír údajně snese všechno, natož větu typu: „Akce se koná za každého počasí!“ Ovšem když vás jakožto organizátora v den konání akce probudí vytrvalý déšť, původní odhodlání malinko poklesne. Pak potřebujete okolo sebe tým dalších nadšenců, kteří nehledě na radar.cz a další a další zdroje vás ujišťují, že „od 13:15 prší jen na 17 %, takže prostě jdeme!“ Protože zrovna na Bílou sobotu naplánoval Svět v Písku svou další akci – pěší výlet k Bábě Lišků.

Proběhne rychlé dopisování ve skupině na whatsappu (Nejsme z cukru, ne? Neli, ty nechoď, chraptíš a potřebujeme tě v úterý! V Litvě stejně leje furt, jsem zvyklá…) a verdikt je jasný. Jak se řeklo, tak se udělá! Jde se! Naštěstí kromě čtyř stálých členek stále nezapsaného spolku Svět v Písku (první krok je ale učiněn, skupina na WA se už asi půl roku jmenuje Svět v Písku, z. s.) se stejně rozhodlo dalších více než 40 lidí, kteří v souladu s předem zveřejněným programem natěšeně stáli na Bílou sobotu ve 13:30 u Šobrovky.

Zběžně jsme promrskali nezbytnou slovní zásobu jako „pláštěnka, deštník, náhradní ponožky, bláto, uklouznout, chčije a chčije“ a vydali jsme se na cestu.

Krásnou trasu pro nás připravila Olga Novotná, která pevnou nohou dovedla všechny účastníky výletu ve věkovém rozmezí 5 až 75 let přímo do cíle. Určitě znáte ten pocit, když máte rádi nějaké místo, vezmete tam své přátele a cítíte tak trochu iracionální zodpovědnost za to, aby se jim tam taky líbilo. A jak je to pak příjemné, když se to přátelům líbí! Když se kochají krajinou, vychutnávají si zelené pivo, opakují „ještě že jsme šli“.

Přesně takto jsme se cítili my ze Světa v Písku – dobrovolnické platformy, jejíž snahou je přispět k harmonickému soužití místních lidí s lidmi odjinud u pohostinné Báby Lišků na Bílou sobotu. Jsme vděčné všem odvážlivcům, pro něž ani déšť ani vystoupení z vlastní komfortní ryze české národnostní krabičky není nepřekonatelnou překážkou. Troufám říct za všechny členky SvP, že my to míšení jazyků, neočekávaná témata, hledání společných bodů a rozdílů milujeme. A vždy nás těší, když na našich akcích se počáteční nesmělá konverzace obrátí v zaujatý dialog rukama-nohama s následným vyměňováním kontaktů. Zelené pivo ten přechod činí rychlejším a plynulejším.

Anna Simotová

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.