Přihlášení

STŘÍBRNÝ VÍTR – 2. ročník festivalu ochotnického divadla – v Divadle Pod čarou

6. 2. 2020 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Divadlo Pod čarou pořádá ve dnech 7.–9. února 2. ročník nepostupové přehlídky ochotnických divadel z celé republiky. V letošním klání se utká 11 souborů o plastiky „stříbrného větru“. Představení se budou odehrávat na velké i malé scéně. Divadelní maraton začínáme v pátek 7. února v 17.50 hodin a festival ukončíme v neděli 9. února ve 20 hodin vyhlášením oceněných souborů. Přinášíme krátké anotace k jednotlivým představením a časový harmonogram celé přehlídky.

  • DK Jirásek – Tanga pro Ježíška | pátek 7. února, 18.00, malý sál, 65 min.

Hořká komedie o setkání dvou stárnoucích lidí na Štědrý den – v čase, kdy přece nemá být nikdo sám. Tanga pro Ježíška je příběh setkání muže a ženy, kteří ve svém rozhovoru postupně odkrývají svá tajemství. Přemýšlejí o svých snech, přáních i potřebách. Úsměvné drama se dotýká potřeby lásky a naděje. Bude to náhodné nebo osudové setkání?

  • ŽAS Homole – Dokud se tančí | pátek 7. února 19.30, velký sál, 80 min.

Představení o tom, že nejlepší, co se může člověku ve stáří přihodit, je zůstat mladý, ale ne vždy se to povede. Osmdesát minut čistě ženského jihočeského divadla pod taktovkou Stáni Kočvarové. Holky z Homole spolu chodily na kafe. A když spolu holky chodí na kafe hodně často, může se z toho ledacos vyklubat.

  • Prácheňská scéna – Manželství na druhou | sobota 8. února, 10.00, velký sál, 110 min.

Jste fanoušek divadelních komedií? Pokud ano, nesmí vám uniknout představení Manželství na druhou. Svatba by měla být radostnou událostí, jedním z nejkrásnějších dnů v ženském (a snad i v mužském) životě. S tím by, ale jistě nesouhlasila slečna Virginie, která se vdává za pana Barillona proti své vůli. Jeden vadný zápis v matrice způsobí takové následky, že se roztočí kolotoč různých záměn a omylů. Sobota dopoledne je ideální čas na to se pobavit.

  • Zdeňka Kulová – Voda a mýdlo | sobota 8. února, 14.00, malý sál, 30 min.

Jaký je příběh Francesky alias Mydlibaby? Co skrývá? A kde je? Je šťastná? Co naplňuje její život? Jeden krátký příběh, jeden monolog, jedno jeviště, jeden herec, to je Voda a mýdlo od italského autora Alda Nikolaje. Hlavní hrdinka a také jediná hrdinka vypráví svůj příběh. Divák vůbec netuší, kde se Franceska nachází – překvapení, které provádí diváka celým představením. Bude se vám její příběh líbit? A nemáte s ní něco společného.

  • DS Zmatkaři – Skřivani už jen v Shakespearovi | sobota 8. února, 15.00, velký sál, 110 min.

Osudy jednotlivců tvoří dějiny. Hra Skřivani už jen v Shakespearovi diváka přesouvá do 50. let minulého století. Poválečný příběh převaděčky Julie Hruškové je inspirován skutečnou událostí. Hlavní hrdinka se během převádění do bezpečné zóny seznamuje s americkým seržantem. Jak to s nimi dopadne? Uvidíte příběh, v němž diváka zasáhne zrůdnost komunistického myšlení. Scénář k této hře napsal František Zborník.

  • PSČ Domažlice – Kozina | sobota 8. února, 18.30, malý sál, 55 min.

Vzpomínka na Zdeňka Šmída – autora, muže, člověka. Zdeněk Šmíd se věnoval české mytologii a historii. Rád uváděl věci na pravou míru a zároveň si z toho všeho dělal tak trochu srandu. A v tomto duchu a s jasným přesahem k minulému režimu sepsal i divadelní hru Kozina o té slavné chodské rebélii.  

  • DS Šemík – Libušina volba | sobota 8. února, 20.00, velký sál, 50 min.

Příběh se odehrává v raném období našich dějin, kdy Libuše dobrovolně opouští trůn a nastává vláda rozumu. Vše se uskuteční na pozadí slavnosti k oslavě jara za laskavého dohledu slovanských bohů Peruna a Vesny. Součástí hry je i unikátní sonda do slovanského vzdělávacího systému, citlivě rekonstruovaná podle dochovaných záznamů a svědectví.

  • DČ divadlo Čejetice – Přes přísný zákaz dotýká se sněhu | neděle 9. února, 10.00, velký sál, 100 min.

Soubor do Písku přiváží komedii napsanou rukou Antonína Procházky – Přes přísný zákaz dotýká se sněhu. Hra ze současnosti popisuje trable naprosto korektního účetního Edy, který se vrací z vězení. Jeho mladá manželka, milenec manželky, erudovaná dynamická paní domácí, mladá aktivní sociální úřednice, kunsthistorický policista, nebojácný vězeň a ruská mafie – to vše na jenom jevišti. A všechny tyto postavy se Eda snaží zařadit zpátky do klasického chodu života. Jak dokáže vyřešit všechny překážky života?

  • DS Dutam – Holubí mambo | neděle 9. února, 14.00, velký sál, 75 min.

Hra byla napsána podle méně známé prózy Holubí mambo C. D. Payna (americký volnomyšlenkář a spisovatel, který se proslavil především knihou Mládí v hajzlu). Inspirací byly hlavně jeho mistrné dialogy. Dějová linka je zhuštěná a reálie příběhu jsou přeneseny do české kotliny, na jednu malou regionální univerzitu. Hra je o manipulaci. Ale jsme schopni ji uvidět? A co když jí uvidíme, jsme ochotni vystoupit z vyšlapané cesty a ustát to? Robin, Gadžo a Petr jsou právě na této dobrodružné cestě. Vydejte se na ni společně s nimi. Objednejte si pivko, vemte si něco na zobání a pohodlně se usaďte.

  • DS Tyl Dačice – Modelka XXL | neděle 9. února, 16.30, malý sál, 55 min.

XXL dávku smíchu slibuje Venda Koblížková, hlavní postava hry Modelka XXL. Není člověka, který by neměl své dětské sny. Kluci chtějí být většinou policistou, popelářem, kosmonautem nebo třeba prezidentem. Holčičky chtějí být buď princeznou Dianou nebo modelkou. Venda ve dvanácti ještě mohla, Venda po dvaceti letech a třiceti pěti kilo nahoře svůj sen nehodlá opustit. Jojo efekty, mindráky, milostné složitosti. A najednou soutěž Miss XXL. Chcete vidět, jak to vypadá, když Miss XXL nahrává na kameru medailonek finalistky – tak sledujte. Je to totiž XXL zábava!

  • Divadelní studio D3 – Srnky | neděle 9. února, 18.00, velký sál, 50 min.

Fanoušci nejen komedií, ale především ujetých komedií musí zaručeně vidět divadelní představení Srnky. Občas se každý cítíme jako outsideři, ale co ti opravdový a co jejich ženy … ženy? Jedna noc svede dohromady až neuvěřitelnou směsku mužů. Dirigenta, jemuž po nehodně transplantují oční víčka … … mykolog trpící gigantismem … vynálezce penalty v boxu … úředních finančního úřadu, jenž touží po vztahu se ženou. A srnky, které se objeví bůhvíodkud a bůhvíjak … a chtějí bůhvíco?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doprovodný program:

Třetí sloka – písecká folkrocková skupina | pátek 7. února, 21.30, malý sál

ZŠ Tylova – Zlatí Přemyslovci, O zmrzlém králi – dětský dramatický kroužek školy | sobota 8. února, 17.00, malý sál

Wono Sito Sedne – pražská bigbítová skupina | sobota 8. února, 21.30, malý sál

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STŘÍBRNÝ VÍTR – FACEBOOK 

PŘEDPRODEJ PERMANENTEK 

(vstupné: 200,- korun na celý festival; na pátek 100,- korun; na sobotu nebo neděli 150,- korun)

Kompletní program na festival vyšel v tištěném aktuálním čísle č. 2/2020 Píseckého světa, k dispozici bude také "STŘÍBRNÝ VĚTRNÍK"  – průvodce festivalem, který pro vás připravuje na každý festivalový den festivalová redakce. První číslo "průvodce" bude k dispozici ještě před konáním akce v Divadle Pod čarou, v kulturním domě, v městské knihovně a ve Sladovně.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Festival Stříbrný vítr podpořily z grantového programu Město Písek a společnosti s.n.o.p. , Bonum repro, KONABO – Komunitní nadace Blanicko – Otavská a DDM Písek. Mediálním partnerem je Písecký svět.

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.