Přihlášení

Strakoničtí ukázali, že to jde i bez mainstreamových hvězd

21. 9. 2015 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Část festivalového týmu Strakonice nejen sobě

STRAKONICE – Strakonice nejen sobě – multižánrový festival pro všechny generace má za sebou nultý ročník. Ve dnech 9.–13. září 2015 se ve městě nad Otavou vystřídalo na 600 účinkujících na 22 scénách v 39 programech, v nichž až na několik výjimek se představili zástupci strakonické kultury – hudební skupiny, divadla, folklór, taneční skupiny, výtvarníci, fotografové či psavci.

Celkem 76 souborů a jednotlivců vystoupilo bez výjimky zdarma, stejně jako pořadatelé si nenárokovali žádný honorář. Vstupné na všechny pořady bylo zdarma. Festival zhlédlo více než čtyři tisícovky diváků, kteří kvitovali oživení veřejného prostoru. Město tepalo příjemným festivalovým životem a lidi se bavili. To vše se dalo pořídit za cca 150 tisíc korun. Bez mainstreamových hvězd s nabubřenými honoráři a pouťových stánků. Písecký svět byl u toho, jako jeden z mediálních partnerů akce.

Své zastoupení v sousedních Strakonicích měli i Písečtí. Na kulturním fóru, prvním historickém setkání zástupců kultury ve městě a přizvaných odborníků na téma financování kultury ve městě, které předcházelo samotnému festivalu, byli také Josef Kašpar – ředitel městské příspěvkové organizace Centrum kultury Písek, Martin Zborník – Písecký svět a spolutvůrce tvůrce grantového programu pro kulturu v Písku a Lucie Holá z Kanceláře destinačního managementu Písecko. Na festivalu zahrála písecká skupina Inspiro a Divadlo Pod čarou poskytlo svůj „živý fotbálek“před restaurací Zavadilka na Podskalí.

Festival, který vzešel „zezdola“ od samotných kulturních nadšenců, kteří se seskupili kolem hlavního tria pořadatelů Petra Hnila, Jana Rause a Martina Vadlejcha, dokázali, že i za málo peněz se dá uspořádat hodnotný festival bez mainstremových hvězd říkající si statisícové honoráře. Přehlídku veškeré strakonické kultury zaštítily neziskovky Sunshine Cabaret a Can production, kteří se spojili s dalšími partnery, aby ukázali, že když se chce a zástupci kultury se spojí v jeden celek, tak se dokáže mnohé. Úspěšná byla i sbírková crowfundingová kampaň na serveru HITHIT.CZ, kam příznivci festivalu vložili 51.650 korun, čímž překročili potřebných 50 tisíc korun na podporu festivalu. Stejně tak se o zdárný průběh svým vkladem poskytnutí technického zázemí zasloužilo i Město Strakonice.

Pořadatelé festivalu mají v plánu pořádat další ročník v roce 2017, v mezidobí jsou však v plánu další menší akce s místními umělci, které by mohli vyjíždět do dalších měst mimo strakonický region.

Více informací o festivale se dočtete v blogu Jana Rause: Strakonice nejen sobě – festivalové ohlédnutí 2015

Na stránkách festivalu: STRAKONICE NEJEN SOBĚ

Nebo na: FACEBOOK FESTIVALU

Reportáž z festivalu ve Strakonické televizi (od 2:46 minuty):

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.