Přihlášení

Sochy z písku připomínají vorařství na Otavě

18. 5. 2024 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Vázání voru

Už řadu let zahajuje hlavní turistickou sezonu v Písku festival Pískoviště (dříve Cipískoviště) a jeho hlavním symbolem jsou sochy z písku. Zpravidla na vybrané téma. Ty letošní připomínají tradici vorařství na Otavě a motto turistické sezony města z básně Fráni Šrámka: „Po řece Otavě za vorem vor“. Význam tradice voroplavby byl v roce 2022 zapsán dokonce na Seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Pro město Písek sochy realizovala firma Ice Event, realizace ledových soch a sochaři Marián Maršálek a Josef Faltus.

V Písku byly sochy evokující vorařství slavnostně odhaleny v pátek 17. května a jako obvykle budily velký zájem místních i turistů. Právě tyto “jednosezónní“ skulptury jsou jedním z hlavních lákadel, pro které si výletníci vybírají Písek jako zajímavou destinaci k návštěvě.

Procházkou po náplavce mohou zájemci sledovat příběh voru. První zastavení u sochy Kácení dřeva ukazuje práci plavců v lese, která probíhala v době vegetačního klidu od prosince do února. V tu dobu pracovali jako lesní dělníci a chystali kmeny pro následné svázání do vorových pramenů. Socha Vázaní vorů pod symbolickým hradem Rabí představuje svalování klád do vody na vazištích, kde se vázaly vorové tabule a spojovaly do vorových pramenů.

Plavba vorů ze střední Otavy do Prahy trvala zpravidla 3-4 dny. U další sochy plavci obeplouvají královský hrad Zvíkov. Během sezony od Velikonoc až do zimy zvládli 20-25 “rázů“ (plavba s návratem). Pramen byl řízen a dohlížel na něj “vrátný“, nejzkušenejší plavec a držitel patentu pro daný vodní tok. S ním pluli na vorovém pramenu obvykle 2-3 stálí plavci a jeden příležitostný, který po splutí nejobtížnějšího úseku se od Zvíkova vracel zpět na kole. Přepravovalo se stavební a palivové dřevo, příležitostně i hokynáři se svým zbožím nebo výletníci.

Plavecká hospoda je čtvrtou sochou s plavci u dobrého piva. Podél toku se nacházela řada plaveckých hospod, kde si mohli plavci odpočinout, najíst se nebo i přespat na slámě. Když plavci předali v Praze vorový pramen, dostali zaslouženou odměnu. Cíl plavby Praha je poslední sochou na náplavce a upomíná dovezení 6. základního kamene pro stavbu Národního divadla z celkem 20 z celé země. Tento byl vylomený z hradu Prácheň, kdysi centra našeho Prácheňského kraje.

zdroj: Informační panely na náplavce u soch

text a foto
Zbyněk Konvička
 

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.