Přihlášení

Senior večer pod taktovkou Black Bandu

18. 11. 2016 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Ve čtvrtek 24. listopadu se kulturní dům v Písku roztančí na melodie oblíbené kapely Black Band, kterou můžete znát ze ŠLágr TV. Zazní písně slovenského středního proudu, světové evergreeny i lidové melodie.

Z původní dechové hudby vznikla kapela Black Band. Stalo se tak kolem roku 2000. „Tehdy začal být zájem o takové ty menší skupiny. My jsme chtěli kapelu, která bude hrát hlavně na obyčejných lidových zábavách, ale postupně si nás začali zvát i na honosné plesy," vzpomíná kytarista Peter Paulík.

Průlomový okamžik nastal v roce 2013. Tehdy Black Band poprvé přišel do studia České muziky v Dubném, natočil zde své první album Láska je jen zázrak a začal vystupovat na TV Šlágr.  „Díky televizi se naše kapela dostala zase o stupínek dál. Je to neuvěřitelný fenomén, který nám velmi pomohl. Vidím to u sebe, začal jsem totiž na Šlágru zároveň moderovat 
a teď když někam přijdu, lidé mě poznávají a oslovují, chválí moji slovenštinu," komentuje Peter Paulík.

Black Band tvoří originálně čtyři členové – kapelník 
a saxofonista Peter Apolen, klávesista Pavel Kurhajec, zpěvačka Jana Apolenová 
a kytarista Peter Paulík. Při některých příležitostech je ale kapela schopná obohatit dechovou sekci a rozšířit tak počet členů až na šest, čímž vychází vstříc požadavkům náročnějších klientů.

Repertoár skupiny tvoří písně slovenského středního proudu a světové evergreeny. „Velmi podstatnou část ale také zabírají lidové melodie. Ty hrajeme v originálním aranžmá. Repertoár tak zahrnuje vše, co se podle našeho názoru posluchačům líbí a co chtějí," dodává Peter Paulík. Ačkoli je většina skladeb převzatých, nechybí ani vlastní písně, například populární Láska rodičov.

Black Band pochází ze slovenského města Prievidza, perly hornonitranské kotliny. Od jižních Čech, kde sídlí TV Šlágr, je tak dělí více než 450 kilometrů. „Cestujeme dvěma způsoby, přes Brno nebo přes Rakousko, ale ať se snažíme, jak chceme, za méně než pět a půl hodiny se sem nedostaneme. Máme to dost daleko, ale jak se říká, za dobrými přáteli to nikdy není příliš daleko," směje se Peter Paulík.

Kapela cestuje do TV Šlágr na natáčení nejrůznějších pořadů, Peter Paulík pak ještě někdy přijíždí sám coby moderátor programů. Když si má vybrat, zda je mu bližší vystupování s kapelou, nebo moderování, nedokáže hned odpovědět. „To je těžké, ale pokud mám být úplně upřímný, tak mi velmi dobrý pocit přináší zprostředkovávání těch milých slov, která nám lidé posílají například do Písniček na přání. Těší mě, že můžeme být těmi, kdo vstupují přes obrazovky do domácností, takže k moderování mám přece jenom trochu blíž," říká.

Ačkoli již měl řadu zkušeností s moderováním plesů, koncertů, společenských akcí i sportu, před kamerou se poprvé ocitl až díky TV Šlágr.   „Užívám si to, ale musím přiznat, že napoprvé jsem byl velmi nervózní. Televize pro mě byla něčím úplně novým. V rádiu se člověk schová za mikrofon, ale tady to nejde," doplňuje Peter Paulík.

Vstupenky jsou k dispozici na www.centrumkultury.cz a na pokladně kulturního domu.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.