Přihlášení

S Radkou Denemarkovou o poslání literatury

7. 6. 2023 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Dovolujeme si vás pozvat na další setkání cyklu Prácheňský TAM-TAM, které se uskuteční ve středu 7. června od 17 hodin. V Městské knihovně Písek bude naším vzácným hostem spisovatelka Radka Denemarková, která jako jediná z českých autorů a autorek získala Cenu Magnesia litera ve třech kategoriích: za prózu (Peníze od Hitlera), za publicistiku (Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla) a překlad (Herta Müllerová: Rozhoupaný dech). Vedle dlouhé řady dalších ocenění získala v roce 2019 svou čtvrtou Cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku za titul Hodiny z olova. Její knihy vycházejí více než ve 20 jazycích. Je uznávanou překladatelkou, autorkou odborných studií a častým hostem literárních festivalů a knižních veletrhů po celém světě.

„Sama ve svém věku jsem skutečně zjistila, že lidé, kteří vůbec nečtou, tak jsou velice snadno manipulovatelní a nemají empatii. A já mám pocit, že literatura a zvlášť dobrý román prohlubuje pohled z jiného úhlu. To znamená, že lidem, kterým třeba nerozumíme, když se o nich dočtou v románu, tak pochopí, že ten vnitřní svět toho člověka může být jiný. Že život může být žitý jinak, a neznamená to, že něco je horší, něco lepší,“ říká Radka Denemarková.

Setkání pořádá Prácheňský TAM-TAM ve spolupráci s Městskou knihovnou Písek. Vstupné je zdarma.

Projekt veřejných besed Prácheňský TAM-TAM podpořilo Město Písek ze svého grantového programu na podporu kultury a cestovního ruchu.

 

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.