Přihlášení

ROZHOVOR: Tabula rasa představí známé písecké rodáky v trochu jiném světle

25. 5. 2013 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Divadlo Pod čarou ve své galerii/malé scéně přivítá 5. června tři známé písecké rodáky – Milana Prince – hudebního textaře a rozhlasového moderátora, G.Klabana –sběratele kamenů a regionalistu a M. Zahradcu – básníka, malíře a výtvarného teoretika. Jejich první společnou výstavu Tabula rasa zahájí vernisáž v 18 hodin.

Výstavu jste nazvali Tabula rasa. Jak jste dospěli k názvu této výstavy?

M. Princ: K tomuto názvu jsem pod tlakem dospěl já, když Míra Pokorný chtěl pár řádků do programu Podčáry. A mělo to několik důvodů. Jednak je to první naše společná výstava, a pak nejsme profesionální a dalo by se říci ani amatérští fotografové, prostě nás to baví. Proto tedy nepopsaná tabule nebo nepopsaný list, protože jsme nikdy nevystavovali společně. A druhý důvod má spojitost s mým albem se stejným názvem, které mělo vyjít někdy v tu dobu. Počítal jsem s tím, že by se křtilo na vernisáži, ale bohužel se to nestihne.

Doposud vystavovali v galerii Divadla Pod čarou fotografové ze sdružení Specta. Na co se mohou návštěvníci tohoto prostoru těšit ve vašem případě?

M. Princ: M. Zahrádca tam bude mít zvláštní konceptuální věci, které vytvořil za pomoci známého píseckého fotografa Jana Vávry. Jsou to jakési filosofické mikropříběhy formou fotografie a psaného slova. Jsou tam fotografie z přírody nebo sakrální památky. Já tam mám takovou všehochuť, také sakrální památky, portréty a pak věci, které budou spíš připomínat obrazy.

G. Klaban: Jsem rád, že mohu vystavovat v nových prostorách Divadla Pod čarou. Pro tuto společnou výstavu jsem vybral několik fotografií z krajin, které mám rád – dá se říci, že společným jmenovatelem bude krajina a stromy.

A co vás tři vlastně spojuje?

M. Princ: Společné zájmy, poezie každodennosti i letité přátelství. Je toho samozřejmě víc. S M. Zahrádcou asi 34 let a s G. Klabanem 30 let. Ten druhý důvod je ten, že máme všichni tři ve dnech, kdy výstava probíhá, narozeniny. Jsou to narozeniny pánů, kterým je 45, 50 a 55 let.

Uvažujete o expandování této výstavy i mimo Písek?

M. Princ: Ano, už je stanoven i termín. Bude to společná výstava v Římově ve složení Jan Vávra, M. Zahrádca a já.

G. Klaban: Neexpanduji… 

A jak vznikaly vaše nápady?

M. Princ: Mám takový koncept, kterého se snažím držet. Všechny své fotografie zásadně fotím mobilním telefonem Samsung Galaxy 2. A chtěl bych o tom přesvědčit lidi, že i mobilem se dají zachytit zajímavé snímky. Není to jen o fotoaparátu a jeho technických parametrech, ale i o představivosti.

G. Klaban: Často vyrážím do krajiny a dokumentuji roční doby, objímám stromy a lehám s květinami a trávami. Rád bych zachytil co nejvíce z okolní krásné přírody, ale čas běží a žádná fotka není dost dobrá na to, co se v přírodě odehrává. Tak vlastně jen zkouším něco zachytit a jsem šťastný, když se povede jedna fotografie z tisíce, která pak třeba někoho zaujme nebo se někomu prostě líbí.

M. Zahradca: Také rád chodím krajinou i městem neměstem a sním si. Mám inspirující
přátele z více světů, viditelných i těch co se občas jen zahlédnou. Na příště bych se rád věnoval výtvarnému ztvárnění krajin ve tmě. Krajin, které ztrácejí část kontur.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.