Přihlášení

ROZHOVOR | S Pepínem Stachem o záchraně domu U Slona – 1. část

19. 1. 2024 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Tento rozhovor vznikl neplánovaně při procházce s kamarádem a fotografem Milanem Bubeníčkem, s nímž jsme před domem U Slona potkali společného kamaráda a současně majitele domu U Slona Pepína Stacha. Povídání o ikonické památce Písku jsme plánovali, ale najednou přišla ta vhodná chvíle se zastavit a povídat si.

My se, Pepíno, potkáváme docela pravidelně, že? Buď pracuješ na obnově domu, nebo se pohybuješ na dvorku a před domem v rámci mnoha kulturních akcí, které se poblíž domu U Slona konají, často ve spolupráci se Spolkem Přátelé Kamenného mostu Písek a Spolkem přátel domu U Slona, dvou neziskových organizací, které pomáhají při obnově památky. Na úvod bych se rád zeptal na historii domu.
Dům U Slona je původně dům branného. To byl člověk, který se staral o bránu a měl pravomoc vpouštět příchozí do města. Ráno bránu otevíral a večer zavíral. Město Písek mělo ve středověku tři brány: Putimskou, Budějovickou a Pražskou. Tady stála Pražská brána. Nám se bohužel dochovaly jen části hradeb u Táborské a Putimské brány. Založení našeho domu je gotické a spadá až do samotných počátků města Písku, král Přemysl Otakar II. ho začal budovat ve 13. století. Během staletí se dům několikrát přestavoval, jeho dnešní podoba je empírová. Za Rakouska-Uherska tu býval také vyhlášený hostinec U Jandů, kde se scházeli vojáci z místní posádky, studenti a také kulturní smetánka s osobnostmi, jako byl třeba básník Adolf Heyduk, malíř Mikoláš Aleš a další. A traduje se, že štamgasti hostince mívali vždy žízeň „jako slon“. Proto se později na fasádě objevilo domovní znamení U Slona, což možná i spousta Písečanů neví.

Domovní znamení U Slona je jedno z nejznámějších ve městě a nutno podotknout, že po Praze je v Písku nejvíce zachovaných domovních znamení. Nedávno jste právě znamení U Slona na čelní fasádě opravili.
Ano. V létě byl u nás Antonín Sláčik, který restauruje památky a ujal se i našeho slona, za což mu i touto cestou děkuji. Za ta léta si to náš slon zasloužil. Opravy se, pravda, dočkal až asi pět minut po dvanácté, neboť mu už upadla část břicha. Je znovu krásný a další generace zase mají co obdivovat.

Kdy a jak jste se k domu U Slona s vaší rodinou dostali?
Dům koupil v roce 1982 můj bratranec baron Jaromír Stach Czernin, doktor práv a filozofie. Předtím pokoje domu sloužily jako ubytovna, v domě se nacházely i sklady na oděvy, klenoty apod. Do domu se nikdy moc neinvestovalo, za komunistů se domy spíš vybydlovaly, ale nikdo do nich nedal ani korunu. Jen si vezměme, jak vypadaly JZD nebo armádní objekty. Bratranec Jaromír měl v té době vyhlídnutý jiný dům, a to dům přes řeku u nynější restaurace Kozlovna. A to byl původně dům se slunečními hodinami, který patřil baronce Barbaře von Veterl. Bohužel tento dům koupit nemohl, a tak si vyhlédl dům U Slona, který byl v té době ovšem v dezolátním stavu. Všude byl mech, v oknech rostlo kapradí, na starých fotografiích je k vidění dokonce i mumifikovaná dvojice: kočka se psem v objetí. Ale díky bratranci Jaromírovi můžeme tuto památku stále obdivovat i dneska, i když byly sousední romantické ulice jako Rybářská a další, které byly podobné jako uličky v Krumlově, komunisty zbourány. Chtěli zbourat dokonce i dům U Slona, neboť ještě v 80. letech se auty jezdilo přes Kamenný most a oni chtěli most propojit silnicí s Žižkovou ulicí, kde stavěly autobusy, a s tím zbourat i dům U Slona. Naštěstí i tehdy byli na tehdejším národním výboru rozumní lidé, kteří to nepovolili a nedotáhli tento nápad do konce.

Kdy jsi po bratranci Jaromírovi začal památku zachraňovat?
Na Jaromírovi bylo zvláštností to, že za jeho života se nesmělo nic. Měl fóbii už jen z toho, že by se mělo někde bílit, a přitom tento dům vlastně zachránil. Na obnově domu jsem mohl de facto začít něco dělat až po Jaromírově smrti v roce 2011. Když se někdy po domě rozhlédnu, vidím tu tisíce hodin práce, kterou jsme tu odvedli i s mým tatínkem a synem.

Kdy byl založen Spolek přátel domu U Slona, který se snaží získat finanční prostředky na rekonstrukci domu?
To bylo zhruba v době Jaromírovy smrti. Od té doby spolupracujeme s Hankou Šebestovou a Spolkem Přátelé Kamenného mostu Písek. Společně pořádáme řadu akcí: podílíme se na programu městské slavnosti Dotkni se Písku, Pískovišti, Jarní slavnosti na Kamenném mostě i Svatomartinské neděli. Akce děláme také na dvorku domu U Slona, kde bývají výstavy a koncerty našich přátel a pozvaných umělců. Přes léto tam promítáme i filmy s píseckou tematikou jako Kluci na řece, Stříbrný vítr, Duhová kulička a další. Je tam úžasná kulisa a atmosféra a také skvělá akustika.

Pro dům U Slona pořádáte i benefiční koncerty…
Ano, pořádáme je v Divadle Pod čarou a na dvorku domu U Slona. Peníze směřují do veřejné sbírky na obnovu památky. Za každou korunu jsme vděční a moc za příspěvky děkujeme. Vše, co se vybere na vstupném a ve veřejné sbírce, směřuje do oprav a údržby domu. Asi se nedá spočítat, kolik peněz se už do domu vrazilo, stejně jako tisíce hodin práce.

Rozhovor vznikl pro internetový portál PROPAMÁTKY, v Píseckém světě jej zveřejňujeme se souhlasem této písecké redakce.

Při naší návštěvě Pepína Stacha v domě U Slona jsme natočili nakonec dva rozhovory, povídání s píseckým fotografem Milanem Bubeníčkem přineseme v některém z dalších vydání Píseckého světa.

pokračování příště

Bližší informace najdete na stránkách DŮM U SLONA.

Záchranu památky můžete podpořit ve VEŘEJNÉ SBÍRCE.

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.