Přihlášení

Promítání dokumentu ROK KONOPÍ sdiskusí s tvůrcem filmu v Pí local clubu

26. 10. 2012 | Michal Grill | Diskuze (1) | Kultura

V Pí local clubu se mohou nejen studenti ze škol těšit 1. listopadu od 14.00 hod., 17.00 hod. a 19.30 hod.na promítání nezávislého českého filmového dokumentu ROK KONOPÍ s následnou diskusí s tvůrcem filmu PETREM SLABÝM a producentem JANEM HRNČÍŘEM. Člověk a příroda, zdraví a bylina, zákon a svoboda jsou základní témata zajímavého dokumentu. Od 21.30 hodin vystoupí experimentální improvizační hudební projekt Petra Slabého NOSOHRTANOVÝ STŘEVÍC.

Konopí je rostlina, která provází lidstvo po tisíce let a pro své vlastnosti našla pestré využití v různých oblastech lidského života.Pro své příznivé a mnohostranné působení se běžně a hojně využívaly také léčivé vlastnosti konopí. Jeho potenciál byl zpochybněnaž v polovině minulého století ve Spojených státech amerických, kde konopí dostalo od politiků nálepku "marihuana" a začala být prezentována jako nebezpečná droga, proti níž je nezbytné bojovat.

Filmový dokument Rok konopí - Year of Mari(c)huana sleduje řadu postav, které zde reprezentují různé pohledy na problematiku konopí – hledisko vědce, psychoterapeuta, přístup úředníků,vysokých politiků, policistů; jsou zde vykresleny také příběhy 4 tězce nemocných lidí.
Nechybí ani výklady adiktologů, záběry z konference o medicínském využití konopí v českém parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a podobných demonstrací týkajících se legalizace konopí a také soudní proces s Dušanem Dvořákem souzeným a odsouzeným za pěstování a distribuci drog.
Celý film je protkán otázkou osobní svobody člověka a fungovaní jednotlivce ve společnosti.
Autoři snímku se snažili mapovat danou problematiku objektivně, nikoliv tendenčně a ukázat možnosti a meze využití konopí jako léku v České republice.


Režisér dokumentu Rok konopí PETR SLABÝ se podílel jako asistent režie na filmech Vesničko má středisková (r. Jiří Menzel) či S tebou mě baví svět (r. M. Poledňáková), pracoval jako režisér a moderátor v hudebním televizním pořadu Trip a 60.
Paralelně se podílel také na televizním kulturním magazínu Artefakta, pro nějžR vytvářel portréty avantgardních umělců. Natočil pro cyklus předčasná úmrtí profil jazzového hudebníka Luďka Hulana a podílel se na scénáři o Mejlovi Hlavsovi.
Pro cyklus Zblízka pak vytvořil dokument o vznikajícím pop muzeu.
Přispívá například do časopisů UNI a HIS Voice i denního tisku, pracuje pro multikulturní magazín ČT Kosmopolis,
Společně se svým otcem pak napsal dva díly rozsáhlé encyklopedie Svět jiné hudby .
Vytváří drobné portréty nekonformních lidí pro cyklus City Folk, který se vysílá v rámci EBU po celé Evropě.
Natočil čtyřicetiminutový portrét amerického spisovatele Roberta Fulghuma.

Od 21.30 hodin vystoupí experimentální improvizační hudební projekt Petra Slabého NOSOHRTANOVÝ STŘEVÍC.

Vstupné pro studenty: 30 Kč, pro ostatní: 50 Kč.

Přijďte se poučit, diskutovat a pobavit se!
 

0
0

Diskuze k článku +

29. 10. 2012 (23:28)  –  Michal Grill

0
0

http://www.rokkonopi.cz/index.htm tady najde vše podstatné o filmu.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.