Přihlášení

Projekty navržené ve Zlatém fondu na rok 2010 opět nerespektují návrh kulturní komise

20. 11. 2009 | Martin Zborník | Diskuze (7) | Kultura

Ilustrační foto

Rada města Písek na svém zasedání 19.11.2009 schválila předložený návrh místostarosty Tomáše Duška a odboru kultury na zařazení kulturních akcí do Zlatého fondu na rok 2010. V oblasti kultury se předložený návrh, již třetím rokem za sebou, neshoduje s doporučením kulturní komise, která je poradním orgánem rady města. Nově byl letos zřízen Zlatý fond města na podporu akcí cestovního ruchu, který plně respektuje doporučení komise cestovního ruchu a partnerských vztahů.

Zlatý fond je vnímán jako nástroj podporující výjimečné „vlajkové lodě“ písecké kultury. Tyto projekty pak mají jisté výhody oproti ostatním projektům – např. jistotu výše příspěvku při plánování akcí, včasné uvolnění prostředků.

Konečná výše příspěvku bude projednána a odsouhlasena při schvalování rozpočtu města na rok 2010 v zastupitelstvu dne 3.12.2009. Řídí se přitom novými Zásadami pro poskytování příspěvků, které se bouřlivě projednávaly a které vykazují značné nedostatky - viz náš předchozí článek zde.

Zlatý fond města na podporu (nově pouze) kulturních akcí a Zlatý fond města na podporu akcí cestovního ruchu jsou tvořené z prostředků města.

Prostředky určené pro Zlatý fond mohou činit maximálně:

  1. u kulturních akcí 10 % z neinvestičních prostředků určených na podporu kulturních aktivit z rozpočtu města na daný kalendářní rok (tzn. cca 3 mil.)
  2. u akcí cestovního ruchu 10% z neinvestičních prostředků určených na podporu cestovního ruchu z rozpočtu města na daný kalendářní rok (tzn. cca 0,5 mil.)

Průběh jednání rady města a jeho návrh podpor pro zastupitelstvo

1. Zlatý fond města na podporu kulturních akcí

Kulturní komise projednala na svém jednání dne 20.10.2009 náměty na zařazení do Zlatého fondu, které obdržel na základě zveřejněné výzvy odbor kultury a CR, a doporučila pro rok 2010 zařadit jmenovité položky:

  1. Mezinárodní festival studentských filmů
  2. Festival nad řekou
  3. Mezinárodní folklórní festival

Kulturní komise sestavila pořadí posuzovaných 11 předložených projektů. S ohledem na nedostatek prostředků se na další projekty bohužel nedostalo:

  1. Cyklus pořadů publicisty J. Černého
  2. Šrámkův Písek
  3. Duhové divadlo
  4. Jihočeský hudební festival

….. (kompletní přehled viz příloha)

Některé posuzované projekty, zejména Divadla Pod čarou, byly před projednáním znevýhodněny z důvodu již obdržené podpory z 2. výzvy grantů na kulturu v roce 2009. Tyto projekty budou totiž částečně realizovány v první třetině roku 2010 a došlo by tedy ke zdvojenému financování.

V návrhu rozpočtu na rok 2010 je předběžně navržena celková částka Zlatého fondu ve výši jeden milion korun. Tato čáska bude definitivně definována až schválením rozpočtu města na rok 2010.

Rada města odsouhlasila rozdílné navržení následujících kulturních akcí:
  1. Mezinárodní festival studentských filmů 400 tis.
  2. Mezinárodní folklórní festival 500 tis.
  3. Jihočeský hudební festival 100 tis.

Materiál předkládal místostarosta Tomáš Dušek, který zdůvodnil svůj rozdílný návrh argumentem, že prostředky mají být poskytnuty na akce, které se opakují a jsou určené pro písecké organizace. Tato argumentace není nikde v platných pravidlech pro Zlatý fond zakotvená. Důsledkem je vyčlenění navrženého filmového Festivalu nad řekou jako samostatnou položku rozpočtu kultury, která bude, jako v letošním roce, poukázána centru kultury nad rámec jejich mandátní smlouvy. V roce 2009 to bylo 1,5 mil Kč podrobně viz náš článek.

Kulturní komise při svém projednání návrhů pro Zlatý fond kultury v roce 2010 se rozhodla, s ohledem na nejasnost, kolik bude vyčleněno prostředků, stanovit pořadí projektů, jako doporučení pro radu města. Jihočeský hudební festival přitom nebyl komisí doporučen (byl až na 7. místě), a podle sestaveného pořadí měl být, po přímém napojení Festival nad řekou na rozpočet, v pořadí další projekt Cyklus pořadů publicisty J. Černého v Divadle Pod čarou.

 2. Zlatý fond města na podporu akcí cestovního ruchu

Zlatý fond města na podporu akcí cestovního ruchu je do rozpočtu zaveden nově od roku 2010 v souladu s aktualizací Zásad pro poskytování příspěvků, které byly projednány a schváleny Zastupitelstvem města Písek, usnesením č. 248/09, dne 24.09.2009. Komise cestovního ruchu a partnerských vztahů projednala na svém jednání dne 4.11.2009 náměty na zařazení do Zlatého fondu, které obdržel na základě zveřejněné výzvy odbor kultury a CR, a jednomyslně doporučila pro rok 2010 zařadit jmenovitou položku:

1. Cipískoviště – sochy z písku v Písku 300 tis.

V návrhu rozpočtu na rok 2010 je předběžně navržena celková částka Zlatého fondu ve výši 300 tis. Kč.

Rada města tento návrh podpořila. Částka zůstala 300 tis. Přitom v roce 2009 byla akce přímo financována z prostředků města hned z několika zdrojů – přímo položka z rozpočtu kultury, které byly průběžně navyšovány, 2 granty z našeho grantového programu a z mandátní smlouvy Sladovny Písek o.p.s. Celkem bylo z městských prostředků na tuto akci uvolněno 977 981,- Kč Bude tedy tato částka pro uspořádání akce dostačující?

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

25. 11. 2009 (18:24)  –  Helena

0
0

Tak jsem si to prošla a nemohla jsem uvěřit, že Divadlo pod čarou má tu drzost navrhnout do Zlatého fondu "černý desky". To už je vrchol. Já bych ten jejich pajzl zavřela!!! Pro mě je jednička ve Zlatém fondu folklorní festival.

Odpovědět

26. 11. 2009 (03:19)  –  Martin Zborník

0
0

Do Zlatého fondu se podle platných pravidel nepodávají žádné žádosti ze strany pořadatelů konkrétních akcí, ale jsou veřejně kýmkoliv navrhovány. Tzn. "Černý desky" navrhl neznámo kdo, nikoli Divadlo Pod čarou. Zlatý fond se vybírá ne na základě předložených žádostí se zpracovaným záměrem a rozpočtem akce, ale na základě subjektivního vnímání jednotlivých posuzovatelů z řad našich radních a zastupitelů, na doporučení kulturní komise. Jsou to tedy špatná pravidla, která umožňují nominovat cokoliv, a na které se tedy můžete právem rozčilovat viz podrobně můj předchozí článek – Zlatý fond mění svá pravidla v době podávání nominací.

Odpovědět

26. 11. 2009 (22:03)  –  Petr Putna

0
0

Ano, správně Heleno! A taky by se měly zavřít ty zhulené máničky, co se v tom pajzlu scházejí, viďte? To býval taky takový folklór, ovšem v jiných dobách, že, soudružko? Vaše nenávistná slina totiž smrdí bolševickým slovníkem…Nebo nejste soudružka? Tak proč se nepodepíšete celým jménem? Já do toho "pajzlu" chodím v neděli odpoledne s dětmi na krásná divadelní představení. Ale jinak s Vámi souhlasím, že mezinárodní folklórní festival je podařená akce a podporu si zaslouží. Čest práci a lidem, kteří se nestydí za svoje názory!

Odpovědět

26. 11. 2009 (23:41)  –  Kody

0
0

Zdravím všechny, musím říct, že se v písecké kultuře nic nemění dále i nový pan místostarosta pokračuje v loutkohereckém politickém představení, je to tragédie. Navíc po přečtení se mi fakt líbí hlasování členů kulturní komise, co to je za lidi, když nejsou schopni nést zodpovědnost za své názory – mám na mysli to, že nejsou schopni říct jasné ano či ne jednotlivým akcím a ve velkém se zdržují hlasování, měli by se nad setrváním v komisi zamyslet.

Odpovědět

28. 11. 2009 (13:35)  –  Helena

0
0

Pane Putno, vás znám. Vy jste zamindrákovaný člověk, ale i tací mají právo se vyjádřit.Více ralaxujte, třeba se vám rozsvítí…

Odpovědět

28. 11. 2009 (15:43)  –  oto

0
0

pro Helenu: zato u Vás již nastala doba temna.

Odpovědět

28. 11. 2009 (17:59)  –  Petr Putna

0
0

Paní Heleno, jediný mindrák mám z toho, že nevím, kdo o mně tvrdí, že jsem zamindrákovaný. A znáte mě jen díky tomu, že se na rozdíl od Vás pod svoje názory nestydím podepsat. Ale je mi vlastně ukradené, jak se jmenujete příjmením, stejně bychom si asi nerozuměli.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.