Přihlášení

Primátor Dittrich a Milan Princ představí nová alba v Podčáře

15. 6. 2015 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

V sobotu 20. června se od 20 hodin v Divadle Pod čarou uskuteční dvojitý křest nových desek. Druhé autorské album textaře Milana Prince – Smrti má a vůbec první album v celé dosavadní pětatřicetileté historii písecké legendární skupiny Primátor Dittrich s názvem Křídla. Koncertu bude od 18 hodin předcházet vernisáž obrazů a fotografií Milanových přátel, kterou otevřou mladí, nejen písečtí poetové.

Skupina Primátor Dittrich o svém vzniku a tvorbě píše:  

„Počátek 80.let lze charakterizovat jako konec invenční, dobré popové a rockové hudby. (I když teď nevíme, zda spojení "dobrá popová hudba" není vlastně protimluv.) Nástupem popularity kapel jako byli U2, Blur či Oasis a pseudorockových Guns and Roses v devadesátých letech bylo najednou všechno jinak. Pochopili jsme, že této nové hudbě už prostě nemůžeme rozumět. Bylo nám tehdy dvacet a vyrůstali jsme na Yes, Genesis, Jethro Tull a Pink Floyd. Marketingově ošetřená Madonna byla už jen posledním hřebíčkem do rakve populární hudby. Tím vlastně skončila jedna velká hudební epocha, kterou kdysi odstartovali Doors, Beatles, či právě Genesis spolu s Pink Floyd a druhá už vlastně nikdy nezačala.

Shodou osudu písecká skupina Primátor Dittrich vznikla právě na počátku ošidných osmdesátých let, což jí na jedné straně pomohlo, na straně druhé to bylo i její prokletí. Art rocková skupina, která hrála na běžných tanečních zábavách se nejprve setkávala s ohlasem, který byl na tu dobu nevídaný. Jen pro představu: do amfiteátru na Moravě přišlo v té době 1400 posluchačů a podobná návštěvnost nebyla v té době výjimkou, ale vše utnul listopad 89 a všechno bylo zase jinak. Prošli jsme pak různými životními peripetiemi a náš soukromý život utlumil touhu cokoliv muzikantsky dělat. Proto ta prodleva. Dostávali jsme se do středních let, což je doba, kdy už se nedíváte na sitcomy, letáky ze schránek vyhazujete bez přečtení do popelnice, chodíte na hřbitov vašich rodičů, popřípadě vás občas vyhodí i z práce. Přestanete volit, protože už konečně procitnete. Tak tehdy jsme začali točit. Album "Křídla" je průřezem tvorby skupiny Primátor Dittrich od jejich počátků až po nejnovější tvorbu. Některé skladby vznikaly přímo ve studiu a jsou vlastně premiérou, dosud živě ještě nezazněly.“

Rozhovor s Milanem Princem o albu Smrti má si můžete přečíst ZDE.

Primátor Dittrich – Tvůj smích, tvůj pláč (1980) – text: M. Princ a M. Vokroj / hudba: M. Vokroj a Primátor Dittrich

 Primátor Dittrrich a Milan Princ – Nevěřím (1980) – text: M. princ / hudba: Primátor Diitrich

Primátor Dittrich – Bílá Křídla (2012) 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.