Přihlášení

Ochutnáte čtyřdenní filmovou hostinu? – MFSF Písek už popatnácté!

8. 10. 2015 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Vzpomínka na loňský ročník: Miroslav Ondříček. Foto Petr Mazáč

Od čtvrtka 15. do neděle 18. října zaplní písecké ulice soutěžící a účastníci Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek. Do hlavní soutěže bylo letos vybráno 52 z několika stovek přihlášených studentských filmů – hraných, animovaných i dokumentárních, některé další se budou promítat na zvláštních projekcích. Velmi zajímavá je nabídka doprovodných akcí.

 

Kameraman Miroslav Ondříček se ještě vloni zúčastnil veselého i hektického studentského klání, které připravují každoročně studenti

písecké „filmovky“. Školy, jež nese od počátku jeho jméno. Ještě před rokem si v zákulisí rád povídal se členy studentského štábu…

Letos se tradiční akce odehraje již  po patnácté, ale bohužel bez jeho přítomnosti. Festival je zasvěcen památce tohoto patrona školy, který  zemřel 28. března, po delším pobytu v nemocnici, ve věku 80 let.

„Pan kameraman Ondříček byl velmi přívětivý a veselý pán, který s námi mluvil na rovinu, vždycky nám měl co říct, loni u nás rád poseděl v tiskovém středisku v zákulisí, dal si s námi kávu a povídal… Je pro nás čest, že se naše škola jmenuje jeho jménem,“ vzpomíná Jakub Charvát, student dokumentární tvorby ve 3. ročníku FAMO a šéf tiskového oddělení festivalu.

Na přípravě festivalu se jako každým rokem podílejí téměř všichni studenti písecké filmov­ky. Jakub Charvát  vysvětluje: „Festival opravdu připravují studenti pro studenty – ale samozřejmě i pro veřejnost, ať už návštěvníky přijíždějící zdaleka, nebo pro Písečáky, kterých se na projekcích a dalších doprovodných akcích objevuje podle mne rok od roku stále více. V organizačním týmu má každý ze studentů nějakou jasnou roli – máme režiséra, oddělení propagace, vedoucí výtvarníky, a tak dále. Získáváme tím cenné zkušenosti do profesního života.“

Ústředním festivalovým tématem je letos detektivka, hlavní režisér Richard Blumenfeld, student hrané režie, při přípravě propojil tři různé prvky – film, divadlo a zpravodajství. „Budeme se snažit vyřešit zločin, který byl spáchán ve festivalové znělce – ale víc už prozradit nemůžu, to je překvapení pro diváky,“ dodává Jakub.

Miklas Manneke – loni vítěz, letos porotceČlenem poroty je vítěz Hlavní ceny festivalu z loňska, jihoafrický režisér Miklas Manneke. Ten se do povědomí diváků zapsal svým filmem KanyeKanye, který natočil jako student filmové školy AFDA v Johannesburgu a zaznamenal s ním obrovský úspěch po celém světě. Šedesátkrát byl vybrán do hlavní soutěže a pětadvacetkrát získal hlavní cenu. Dále přijede španělský režisér Claudio Niubo, producent z britské filmové školy Hemant Sharda a polský režisér Andrzej Wolf, který tu bude prezentovat svůj nový film Příběh Ireny Sendler, k němuž bude mít i besedu.

Festival tradičně doplní hudba a workshopy, je připraveno také pokračování debaty o budoucnosti filmu v internetovém prostředí, která začala na karlovarském festivalu. Další besedu připravil dokumentarista a kameraman Martin Čech. Letošním soundtrackem bude například Wattican Punk Ballet z Arménie, hvězda soutěže X-FACTOR Ondřej Ruml, profesionální hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal, turbošansonová skupina Poletíme?, hravá kapela Zrní nebo Petra Hapková s recitálem Život na baru.

Festival bude hostit také dvě výstavy fotografií. První s sebou přiveze držitelka ocenění World Press Photo 2014 Jana Ašenbrennerová, druhou pak nepálský student a filmař Niranjan Raj Bhetwal, který zdokumentoval tamní zemětřesení. Němý film The Cameraman svou hudbou doprovodí pan Gerhard Gruber a tři písečtí rodáci, pánové Brukner, Novotný a Hlach, v ateliéru sochaře Jana Novotného pokřtí svou knížku Tři kamarádi z města P.

Zajímavou letošní novinkou je Pitching forum, kde se studenti mohou setkat s filmo­vými profesionály, prezentovat jim svou práci a plány, absolvovat tak vlastně několik pracovních konkurzů najednou a získat možná (někteří třeba svou úplně první) pracovní příležitost. Studentům, kteří mají zájem, tak festival přináší opravdu konkrétní možnosti pro budoucí profesionální dráhu.

Nejnovější informace najdete na www.filmfestpisek.cz nebo na FB – filmfestpisek.
 

 

 

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.