Přihlášení

Přednáška: O smrti a znovuzrození z pohledu buddhismu

1. 6. 2012 | Miroslava Janoušková | Diskuze (0) | Kultura

Petra Jarošová

O přístupu tibetského buddhismu ke smrti a procesu umírání pohovoří ve čtvrtek 7. června od 19 hodin Petra Jarošová v přednáškovém sále Prácheňského muzea (vchod z nádvoří Obchodní akademie). V závěru přednášky proběhne krátká meditace a bude vyhrazen prostor pro otázky a odpovědi. Vstupné je 60 Kč.

Přednášku pořádá písecké centrum buddhismu Diamantové cesty. Koná se u příležitosti vydání knihy lamy Oleho Nydahla O smrti a znovuzrození, která přináší pohled tibetského buddhismu Diamantové cesty na proces umírání a vysvětluje, co se děje po smrti, kdy mysl zpracovává všechny prožité dojmy, na základě kterých se opět rodí do lidské nebo jiné formy existence. Smrt je stále v kolektivním vědomí společnosti tajemnou černou dírou, a proto je jakákoli znalost, zkušenost nebo pochopení v této oblasti nesmírně důležité. Kniha z toho důvodu není určena pouze buddhistům, ale je psána tak, aby byla užitečná každému, kdo chce získat povědomí o tom, jak při umírání pomoci sobě, přátelům či rodině. Zároveň kniha nabídne čtenářům i hlubší a praktické informace o metodách, díky kterým se lze naučit pracovat se svou myslí během umírání a smrti.

Metody tibetského buddhismu Diamantové cesty učí praktikující nejen, jak fungovat v každodenním životě, ale také jak zvládnout proces umírání u sebe a svých blízkých. Lama Ole Nydahl strávil společně se svou ženou Hannah několik let v Himálaji, kde se učil od 16. Karmapy a dalších hlavních představitelů tibetského buddhismu. V roce 1972 se pak stal jedním z mála lidí ze Západu, kteří získali titul lama. Buddhistická učení, včetně těch o smrti a znovuzrození, začal jako první předávat ve formě, která je pro Evropany srozumitelná.

Více informací najdete na www.bdc.cz a www.osmrtiaznovuzrozeni.cz.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=OsJoYiHeuTw

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.