Přihlášení

Přednáška v PM "Případ Leopolda Hilsnera"

13. 1. 2014 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Prácheňské muzeum zve na další z cyklu historických přednášek, která se uskuteční ve čtvrtek 16. ledna od 16 hod. v přednáškovém sále PM, tentokrát na téma "Případ Leopolda Hilsnera".

Na samém počátku 20. století se stal Písek jedním z míst, které vstoupilo do dějin tzv. hilsneriády, největší antisemitské aféry 19. století v českých zemích. Vyprovokovala ji vražda mladého děvčete Anežky Hrůzové, kterou měl v březnu roku 1899 údajně rituálně zavraždit  mladý židovský tulák Leopold Hilsner z Polné. V Čechách nastala protižidovská hysterie, proti ní se neohroženě jako jeden z mála postavil prof. T.G. Masaryk. Hilsner byl na základě značně vágních důkazů odsouzen k trestu smrti, po jeho odvolání probíhalo další jedenání v Písku, odkud vyšel v listopadu roku 1900 obviněný se stejným trestem, později ovšem změněným v doživotí. Město Písek a v něm probíhající proces se stalo centrem pozornosti mnoha novinářů, dva z nich dokonce přijížděli na jednání osobním automobilem a Písečtí tak měli možnost poprvé ve svých ulicích spatřit dopravní prostředek, který pak ovlivnil způsob života celé lidské společnosti.

Více informací o hilsneriádě se dozvíte na přednášce v Prácheňském muzeu, která se uskuteční tento čtvrtek, tj. 16. ledna od 16 hodin. Hovořit bude  regionální badatel Jan Prchal z Polné, fotograf, kdysi knihkupec a vydavatel knih.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.