Přihlášení

POZVÁNKA: Osudy drobných zámečků znovu ožívají V ÚTERÝ A VE STŘEDU!

16. 10. 2018 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

Začátkem října vychází v nakladatelství Blanice druhý díl knihy regionální autorky Jaroslavy Pixové s názvem Zámečky a tvrze jižních Čech aneb Jak se na nich žije dnes, v kterém je tentokrát zachycena historie devíti památkových objektů na Písecku až do současnosti. Zahrnuje pět zámečků bývalého drhovelského panství v Drhovli, Čížové, Kožlí u Čížové, Vráži a Brlohu. Připojen je i Červený Újezdec u Vlastce, Horosedly, hospodářský dvůr v Sochovicích a zámek v Zalužanech, který též býval do roku 1960 součástí Písecka.

Mimo té nejstarší historie se autorka zaměřila na majitele z let první republiky, jejich osudy po roce 1948, stejně jako osudy zámečků v dobách socialismu a následně po roce 1990, kdy je buď znovu získali původní vlastníci, nebo je koupili noví majitelé z lásky k historii. Ti se o ně nyní starají, opravují je a potýkají se s nejrůznějšími nesnázemi. Knihu doplňuje množství historických fotografií, ale také obrázky Valentina Horby, který tyto zámečky velmi půvabně zachytil na plátně. Navíc z těchto obrázků vytvořil i kalendář na rok 2019.

První představení  a křest knihy se uskutečnilo ve středu 10. října v 19 hodin na zámku ve Vráži. Akci doprovodila výstava obrazů Valentina Horby a několik renesančních písní zazpíval Putimský pěvecký sbor. V úterý 16. října pak bude kniha představena a doplněna besedou v přednáškovém sále Prácheňského muzea od 17 hodin. O zámečcích bude ještě autorka vyprávět a promítat obrázky 18. října v 19 hodin v Čížové v hostinci U Štálichů.

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.