Přihlášení

POZNEJ, BÁDEJ, OBJEVUJ – VĚDA JE PRIMA v Městské knihovně Písek

11. 4. 2016 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Přijďte s dětmi zažít na vlastní kůži, že věda není nuda! V sobotu 23. dubna 2016 od 9 do 12 hodin budou v Městské knihovně Písek připraveny hravé workshopy pro malé i větší, které povedou studenti katedry geografie a matematiky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Užijte si zábavné dopoledne s vědou, protože věda je prima!

V knihovně najdete celkem šest stanovišť s různými tématy, kde budete moci s dětmi poznávat, bádat a objevovat. Ať už je vám bližší svět matematiky nebo naše Země, s vědou si užijete báječné dopoledne. A co přesně na vás bude čekat?

Při programu Svět v bublině se seznámíte s unikátním světem, o kterém se vám ani nesnilo, projdete se historií, která vám vyrazí dech. Zjistíte, že geometrie se dá uzavřít do krásných bublin, které si sami vytvoříte. Projdete se světem fascinující matematiky. Poznáte různé geometrické tvary, které si sami z bublinové směsi uděláte. Společně zkusíme obří megabubliny. Dozvíte se, kolik lidí se dá uzavřít do bubliny a kdo je držitelem různých rekordů. Svět bublin je světem naprosto fascinujícím, světem mnoha tajemství, která vám budou odhalena, pokud do se do něj odvážíte vstoupit.

Program Nechte se osvítit se věnuje atomové energii. Vynálezu, který znamenal obrovský pokrok pro lidstvo a dodnes slouží jako významný zdroj k výrobě elektřiny. Zároveň však tato síla přinesla ničivou zbraň, která mohla ohrozit životy miliónů lidí. Ukážeme si rozdílné pohledy na kontroverzní vynález atomové pumy a představíme si jeho základní fyzikální parametry. Nukleární reakce nepřinesla jenom nástroj zkázy, ale i důležitý zdroj energie pro lidstvo. Jaké jsou výhody a nevýhody atomových elektráren, kde se nachází a jsou bezpečné? I odpovědi na tyto a další otázky budeme v sobotu dopoledne společně hledat.

Posíláte pohledy? Pohledy jsou v dnešní přetechnizované době pro mnohé přežitkem. I přes to je však Česká republika jednou z nejaktivnějších ,,pohledářských“ zemí světa. Do světa jsme v rámci aktivity Postcrossing poslali již téměř tři čtvrtě milionu pohlednic a neméně jsme jich dostali. Pohled nemusí být jenom pozdrav z výletu pro babičku, ale může nám zobrazit zajímavé nebo typické místo z dané země, architekturu, přírodu, obyvatele jiných kontinentů a zemí, jejich zvyky… Zároveň se díky pisateli můžeme zlepšit v anglickém jazyce anebo se dozvědět, jak se píše například ,,Dobrý den“ čínsky, thajsky či v polském nářečí. Postcrossing není jenom posílání pohledů, ale seznamování se světem. Postcrossing je sociální síť na papíře. To vše vás čeká při programu Pohleď pohled!

V rámci aktivity Třiď a bude Zemi líp! si řekneme, co všechno je vlastně odpad, jaké jsou příčiny jeho vzniku. Zodpovíme si například otázky: Jak se třídí odpad ve světě? Co se s odpadem z Evropy děje? Jaké země Evropy jsou nejlepší ve třídění odpadu a naopak, které země jsou největší producenty? Poté si formou aktivity „Příběh věcí“ zahrajeme na Zemi, továrnu, obchod, spalovnu či kontejner a budeme sledovat cestu odpadu. Poté vytvoříme i vlastní „lidskou třídírnu odpadu“. Dozvíme se například, proč je důležité PET láhve sešlápnout před vyhozením do kontejneru, kam máme vyhodit vypotřebovaný obal od zubní pasty či řasenku, použitý papírový kapesník, kelímek od jogurtu a mnoho dalších zajímavostí.

A kdyby vám to bylo málo, čekat na vás budou i workshopy na téma Platonská tělesa a Optické klamy. Neváhejte, vždyť věda je prima!

Celá akce probíhá ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Mgr. Radka Nováková
Dětské oddělení
Městská knihovna Písek

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.