Přihlášení

Pohled zvenčí: Dotkni se Písku versus Strakonice nejen sobě

14. 6. 2015 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Jedním z vystupujících, kteří zdarma vystoupí na akci Strakonice nejen sobě bude Prácheňský soubor.

Po publikování článku Hra na městskou slavnost?! a rozpoutané diskuzi hlavně na facebooku s dovolením autora sdílím příspěvek ze Strakonic od Petra Hnila, který se dlouhodobě pohybuje v obou městech na Otavě, má srovnání a nadhled a stojí také za festivalem Strakonice nejen sobě, jehož nultý ročník se bude konat letos v září ve Strakonicích. K oběma městům má silný patriotický vztah, k Písku jako rodák a ke Strakonicím jako místu, kde žije.

„V podstatě není problém udělat festival nebo slavnost, na kterou máš pár mega, to umí opravdu každý. Pokud ji ale děláš za zlomeček "písecké" ceny a bez vstupného, musíš se sakra snažit, aby ten ústřední nápad byl natolik nosný, aby to bylo zajímavé – a navíc aby to vzaly příslušné úřady a hlavně lidi za svoji věc.

Kdyby tady ve Strakonicích nebyla tak silná scéna, která něco vytváří, a nešla by do toho nejspíš hlavně z patriotických důvodů, fest Strakonice nejen sobě by se nikdy nemohl konat. Důvodů, proč to tady takhle připravujeme, je samozřejmě víc. Město je velmi nepříjemně zadlužené a rozhádané, ale hlavně je to mimořádná věc, která se nikdy nestala.

To, co je v Písku normální ohledně využívání veřejného prostoru, se tady teprve teď rozjíždí. Takže proto nultý ročník a uvidíme, jak se to celé povede. Pak budou dva roky na to všechno vyladit a zkusit třeba sehnat víc peněz, i když ty nejsou až tak zásadní. Pokud děláš dobrovolný fest, jak se asi zachovají profesionálové, kteří se tím živí? Každý jinak, ale zajímavé je, že ta tendence je pro ANO. Ostatně z Holandska přijede ve Strakonicích už zdomácnělá kapela Hailander – a nechce cesťák, vůbec nic. Mají to tady rádi. Z Písku bych velmi stál o Písecký komorní orchestr, aby tady na náměstí zahrál jako host ze spřáteleného Písku – bohužel se zatím nepovedlo. Tak ještě uvidíme.

Ale v tuhle chvíli ve Strakonicích projevilo zájem DOBROVOLNĚ a BEZPLATNĚ vystoupit už odhadem cca 300 lidí! Kvalita je samozřejmě různá, ale tady nejde o to ukázat českou nebo evropskou špičku, ale množství a pestrost toho, co máme doma ve Strakonicích. Držíme palce Písku, držte je Strakonicím! A omluva, že termín se kryje s Coolem v plotě, to mě mrzí, ale vzhledem k pouti, která pak bude ve Strakonicích, jsme letos lepší termín nenašli.“

PS autora: Obě města jsou a byla si blízká nejen geograficky. Myslím si, že mají obě velký kulturní potenciál ve vlastních řadách a mohou se navzájem obohacovat a inspirovat nápady. Stačí být jen trochu otevřený a nezahleděný pouze do svého vidění světa a kultury. 

 

Stránky "strakonických slavností" – STRAKONICE NEJEN SOBĚ

 

Tento příspěvek byl reakcí na článek: Hra na městskou slavnost?! 

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.