Přihlášení

Podpora čtenářství v Městské knihovně Písek

24. 6. 2016 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

V letošním roce vyhlásilo sdružení knihovníků SKIP ČR již 8. ročník projektu na podporu čtenářství s názvem „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka“. Kniha vyšla za přispění nakladatelství Triton, SKIP ČR a Čtení pomáhá.

KNÍŽKA PRO PRVŇÁČKA
V letošním roce vyhlásilo sdružení knihovníků SKIP ČR již 8. ročník projektu na podporu čtenářství s názvem „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka“. Kniha vyšla za přispění nakladatelství Triton, SKIP ČR a Čtení pomáhá.
Cílem projektu je rozvoj čtenářských návyků dětí již od prvních tříd školní docházky. Do projektu přihlašuje žáky prvních tříd základních škol veřejná knihovna ve spolupráci se školami.
Odměnou za úspěšné absolvování projektu je pro děti „Knížka pro prvňáčka“ – původní česká novinka, která byla napsána a ilustrována výhradně pro účastníky projektu a která není k dostání v knihkupectvích. V letošním školním roce je to kniha Kláry Smolíkové „Knihožrouti“, kterou ilustrovala Bára Buchalová.
Do projektu jsme pro letošní školní rok přihlásily ZŠ J. Husa. Podmínky pro získání knihy splnily děti prvních tříd tím, že se několikrát zúčastnily akcí, které pro ně připravilo dětské oddělení Městské knihovny v Písku. První akcí byla knihovnická lekce, která dětem ukázala, jak to v knihovně funguje a co všechno si v ní mohou vypůjčit. Druhou akcí bylo potom pasování prvňáčků na čtenáře, při kterém skládaly čtenářskou zkoušku a měly možnost získat roční registraci do knihovny zdarma.
Dne 20. června jsme navštívily školu a knihy jsme slavnostně předaly všem prvním třídám ZŠ J. Husa. A aby děti dostaly chuť „zakousnout“ se do nových knih co nejdříve, prvňáci Zorka s Alšem jim poodhalili, že „ležet v knížkách“ není nuda.

PASOVÁNÍ PRVŇÁČKŮ

I v letošním školním roce proběhlo v dětském oddělení Městské knihovny Písek pasování prvňáčků na čtenáře.
Během května a června bylo slavnostně pasováno na čtenáře 371 prvňáčků z celkem 18 prvních tříd 6 základních škol. Děti pasoval popletený detektiv a jedna po 3 000 letech oživlá mumie – postavy z knížky Záhada oživlé mumie. Aby děti zkouškou prošly, musely přečíst úryvek z knížky a vypátrat, kdo ukradl z muzea vzácný obraz.
Každý pasovaný prvňáček si odnesl pasovací listinu, malý dáreček a snad i dobrý pocit, že prošel zkouškou čtenářství a stal se z něho čtenář. Kdo chtěl, mohl také získat roční registraci do knihovny zdarma.
Všem malým čtenářům přejeme hodně zajímavých a veselých chvil, které stráví společně s knihou.

Lucie Hrdličková
Radka Nováková

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.