Přihlášení

Pjér la Šé´z – Západní civilizace versus původní (indiánské) kultury…5. února 2020 Divadlo Pod čarou Písek

6. 2. 2020 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Naprosto famózní přednáška i diskuze … za mne pár zásadních uvědomění: západní civilizace je domestikovaná – nedá se moc mluvit o kultuře, neb kultura kultivuje prostor, což se ve většině případů o naší civilizaci říct nedá.. oproti původním kulturám, které respektovaly řád a přírodu a prostor skutečně kultivovaly a neznásilňovaly, západní civilizace či euroamerická má dvě zásadní charakteristiky – nenasytnost a agresivita, žije v iluzi, že něco vlastní … původní kultury naopak ví, že planeta či nějaké území není ničí – jsme tu jen hosty.

U indiánů muž udává a drží rytmus, je pevnou oporou, žena do toho mluví, zpívá, tančí a muž se raduje z jejího tance – dohromady tvoří harmonický celek. Oproti tomu snahy a feminismus a emancipaci a "zrovnoprávňování" žen a mužů jsou liché, stejně jako mužští macha či šovinisté… jsou mimo mísu. Každý má svou roli, které se ale v západní civilizaci mění a rozdíly, které se doplňují se stírají. "Civilizovaný" či domestikovaný člověk chce stále růst a být větší… člen či zástupce původní kultury chce být takový jaký je…autisté jsou našimi průvodci mezi oběma světy – západní civilizací a původními kulturami – jakýmisi katalyzátory – nenechají se jen tak domestikovat, nepřišli diskutovat, přinášejí jistou zprávu o tom, jak my se přizpůsobujeme permanentně všemu… což oni odmítají, není to o popření inteligence a dělání si co každý chce, ale o tom nedělat, co nechci…zachovat si autonomii.

Když se lidé hádají nebo si psychicky ubližují, tak tomu indiáni říkají:"Proč pliveš do vody, kterou pijeme,"to je myslím naprosto výstižné….. atd atd…snad bude zveřejněn i videozáznam nebo audiozáznam na kanálu youtube..byla to patrně nejvýživnější přednáška v Písku z těch 5 dosavadních setkání…díky Pjére a Milane…

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.