Přihlášení

Pískoviště půjde Po stopách hrdinů z Písku

26. 3. 2019 | Sladovna Písek | Diskuze (2) | Kultura

Čas plyne jako voda v řece Otavě. Do začátku letošního festivalu dětské radosti, který všichni znají pod názvem Pískoviště, už zbývají jen necelé dva měsíce.

Pod střechou Sladovny, která vůbec poprvé tuto oblíbenou třídenní akci pořádá, to vře a probublává. Vře to i v ulicích města. Organizační tým, do něhož patří nejen lidé z písecké galerie, ale velkou měrou také místní zájmové spolky, skupiny či ochotníci a umělci z nejrůznějších koutů České republiky, skládají jednotlivé dílky stavebnice, kterou si od 10. do 12. května užijí nejen děti. Určují se lokace, jejich náplň i obsazení a pracuje se na konečné verzi programu, který bude představen začátkem dubna.

„Chceme, aby ožil veřejný prostor, proto jsme pozvali mnoho šikovných lidí z uměleckého prostředí, kteří budou pracovat přímo na místě už dva týdny před samotným festivalem. Budou tak vznikat umělecké vyjádření různých příběhů a souvislostí přímo na místě, v prostoru, v perlivém prostoru v Písku s lidmi zde žijícími,“ přibližuje ředitel Sladovny Adam Langer ducha vznikajícího Pískoviště 2019, které by mělo být nejen festivalem Sladovny, ale festivalem všech.

O Pískovišti lze říci, že je tradiční akcí, která si za dlouhé roky své existence vybudovala určitou tvář. Ta se letos pozmění. Návštěvníci festivalu sice nepřijdou o sochy z písku, na vodě opět najdou dračí lodě, v Palackého sadech poměří své síly stavitelé robotů a nezmizí ani Pohádkový les či vystoupení místních sdružení a spolků. Přesto je tu něco nového, neokoukaného. Kromě otevření nové letní výstavy Sladovny Góóóóól bude hlavním tahákem Pískoviště 2019 putování Po stopách hrdinů z Písku.

Co je Po stopách hrdinů z Písku? Jde o trasu, která povede historickým centrem města i okolím řeky Otavy a bude na ní celkem devatenáct stanovišť. Každé z míst je inspirované některou z osobností spojených s městem Písek stylizovanou do věku malého dítěte. Zrcadlí její zájmy, touhy a sny předtím, než dokázala to, díky čemu ji dnes známe. Při toulkách ulicemi budete moci postřehnout malou Káťu N. (Kateřinu Neumannovou), bezstarostného Fráňu Š. (Fráňu Šrámka), prcka Otíka Š. (Otakara Ševčíka) a mnoho dalších.

„Hrdinou se může stát každý, záleží jen na něm, ale také na prostředí, ve kterém vyrůstá. Cesta povede z nádvoří Sladovny podél domu U Koulí, okolo řeky k elektrárně až ke Kamennému mostu. Poutníci se dostanou také na druhou stranu řeky nebo do Palackého sadů,“ doplňuje Adam Langer.

Návštěvníci Pískoviště dostanou mapu, podle které všechna hrdinská místa najdou. Na každém stanovišti bude připravena aktivita, za jejíž splnění dostanou perlu. Každý, kdo nasbírá devatenáct perel, už navždy může říkat, že prošel Cestou hrdinů. A proč právě perly? Malebná Otava totiž kromě zlatonosného písku ukrývala také perlorodky. Věděli jste to? Staňte se součástí Pískoviště a poznejte město i řeku zblízka.

POZOR. Předprogram Pískoviště začne už ve čtvrtek 4. dubna v 18 hodin, kdy se ve Sladovně uskuteční první písecká PechaKucha Night, kde mimo jiné bude představen i koncept celého festivalu a budou zde k dispozici také pořadatelé akce. PechaKucha Night je určena pro širokou veřejnost.

PechaKucha je japonský výraz pro zvuk vznikající při hromadné konverzaci: každý mluvčí si připraví pro svůj výstup 20 obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin; 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka. PechaKucha vytváří prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase v tomto oborovém mixu.

0
0

Diskuze k článku +

26. 3. 2019 (13:21)  –  Zbyněk Konvička

0
0

Na nový koncept Pískoviště jsem velmi zvědavý a přeji organizátorům hodně štěstí a úspěch u publika, stejně jako pěkné počasí.

Velmi vítám a těším se na "předprogram" v podobě vůbec první Pecha Kucha Night v Písku. Je to z mého pohledu velmi zajímavý formát prezentace zajímavých projektů, kdy v poměrně krátkém čase dostane divák stručnější, ale obsažné informace často originálně pojaté. Tento typ pořadu velmi úspěšně provozují organizátoři například ve Vodňanech a Strakonicích a jsem rád, že se do něj pustili i pořadatelé ze Sladovny. Například vodňanské "Pechy" mají velmi vysokou úroveň a lákají vždy značný počet diváků. Přejme si, aby tomu bylo tak i v Písku…

Odpovědět

28. 3. 2019 (16:43)  –  Adam Langer

0
0

Tady bych rád uvedl, že hlavním pořadatelem Pecha Kuchy jsou studenti FAMO v čele s Romanou Pekárkovou ve spolupráci se Sladovnou.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.