Přihlášení

Písek zažil premiéra filmu V peřině

3. 6. 2011 | Martin Zborník | Diskuze (5) | Kultura

V peřině

2.6.2011 se v píseckém kině Portyč konala slavnostní dvojnásobná předpremiéra 3D filmu "V peřině" za účasti herců i tvůrců. Film rozhodně stojí za shlédnutí, Písečáci by ho měli "mít povinně". Doufejme, že v brzké době bude potenciál filmu využit k návštěvě Písku například realizací velké interaktivní výstavou v prostorách Sladovny s kulisami z filmu a odkazem na malebná místa natáčení. To může být velkým lákadlem prožít příběh „V peřině“ na vlastní kůži.

Vernisáže se zúčastnila Lucie Bílá, Jiří Mádl, Anna Stropnická, Nikol Moravcová, Marek Vašut, režisér F.A. Brabec, kostýmní výtvarnice Jarka Pecharová, produkční Šárka Střelková, skladatel René Rypar, scénáristy Miroslav Adamec a další - včetně účastníků natáčení z řad Písečáků.

První český hraný 3D film je zdařilým pokusem o zachycení snového světa dětí i dospělých odehrávajícího se v kulisách Písku, který je zde vyobrazen jak v reálu v 3D technologii, tak ve snových počítačových animacích. Kouzelné prostory náměstíčka "U Floriána", kamenného mostu, prostoru Na Bakalářích, Malého náměstí, Palackých sadů či zemského hřebčince jsou rozpohybovány hereckými výkony, poetickou výpravou a davovými tanečními scénami. Za Písečáky si ve filmu zahrály textilní loutky z chráněné dílny Horizont, ochotníci z Prácheňské divadelní scény nebo tanečníci z tanečního centra ZIP.

Velká hudební komedie F. A. Brabce V peřině je první český film připravovaný kompletně ve 3D. Efektní podívanou slibuje nejen poctivý a plnokrevný 3D formát, ale i celý nový svět skrytý v peřinách, kde se část filmu odehrává a který vznikl celý v počítači.

FOTOREPORTÁŽ Z PREMIÉRY A AUTOGRAMIÁDY K FILMU V PEŘINĚ V PÍSKU 2.6.2011

Film V peřině je hudební komedie v rozverném letním stylu Mamma Mia. V uvolněné atmosféře, kdy všichni tančili rock´n´roll a po ulicích jezdily růžové cadillacy, ožijí dobré i zlé sny, které se ukrývají v našich peřinách. Hudební dobrodružství pak vyvrcholí přímo v magickém polštářovém světě snů.

V peřině zazní 22 původních skladeb. Hudbu k filmu a většinu písní složil René Rypar ze skupiny Support Lesbiens, skladatelskou sestavu ale doplnilo i několik unikátních hostů. Dvě skladby složila přímo pro film skupina Kabát, několik let po smrti Karla Svobody zazní ve filmu melodie, které pro „Peřinu“ exkluzivně složil. Skladby otextovali scenárista filmu Miroslav Adamec a František Moravec.

Velkolepé je obsazení filmu, kde téměř na dotek zpívá a tančí kurážná a možná trošku potrhlá Lucie Bílá. Karel Roden se představí tak, jak jste ho ještě neviděli - v roli poťouchlého otce. Silnou sestavu tvoří i Jiří Mádl, Anna Stropnická, čerstvá držitelka Českého lva, Eliška Balzerová, Bolek Polívka, Nikol Moravcová, Arnošt Goldflam, Nina Divíšková. Dětských rolí se ujali Amelie Pokorná a Matěj Převrátil.

Letní atmosféra filmu V peřině vznikala během natáčení v jihočeském Písku, kterým se nechal inspirovat F.A.Brabec při svých nočních procházkách městem, kde vyučuje na Filmové akademii Miroslava Ondříčka. Do kin v celé České republice vstoupí snímek 16. června 2011, distributorem bude společnost Hollywood Classic Entertainment, která je i producentem filmu.


TECHNICKÉ ZAJÍMAVOSTI
První české 3Déčko a celý nový trikový svět

 

První české 3Déčko
Film V peřině je první český film 3D natáčený od začátku do konce ve formátu 3D. Stejně jako průkopnický hit Avatar.

Co to vlastně znamená? Film se kompletně natáčel na dvě digitální kamery, které suplují dvě lidské oči. Kamery ovšem nejsou umístěny vedle sebe, tak jako oči, ale nad sebou, jedna kolmo k té druhé. Obraz kamery, která nehledí na scény přímo, se promítá přes zrcadlo. Potom mohou být kamery umístěny dál od sebe, než je vzdálenost lidských očí, čímž se dosahuje lepšího prostorového efektu.

Čím se 3D natáčení liší od běžného natáčení? 
  • Kompozice záběrů je jiná než pro 2D natáčení. Musí se přesně určovat vzdálenost natáčených věcí, důležitou součástí přípravy scén je měření vzdáleností od kamery.
  • Sčítá se výkon kamer, na plátně je vidět každý detail. To znamená náročnější práci pro maskéry a zásadní je také úklid scény. „Zjistili jsme, že každý nedopalek na ulici, každé smítko ruší a strhává pozornost, protože najednou strašně vynikne,“ vyprávěl režisér F.A. Brabec.

 

  • Kamera pro 3D natáčení je nezvykle mohutná, musí tedy být neustále na stativu nebo na jízdě či na jeřábu. Není možné ji držet ruce.
  • Výsledkem je dvojnásobek natočeného materiálu oproti běžnému filmu. Ten je třeba uskladnit na obřích harddiscích a zpracovat. Zpracování trvá proto 2-3krát déle než u běžného filmu.

HLASUJTE: LÍBÍ SE VÁM FILM V PEŘINĚ?

Ve filmu se objevuje celkem 20 minut trikově vytvořených záběrů.
Které záběry byly ve filmu vytvořené pomocí digitálních triků?
Ty, které se odehrávají v magickém světě „uvnitř peřiny“. Záběry se natáčely s herci na zeleném pozadí a celý svět okolo nich vznikl zpětně celý v počítači. Ale zatímco u běžných filmů se vkládá pouze dvourozměrná „tapeta“, zde byl namísto zeleného pozadí vkládán celý prostor, který má vlastní hloubku.

Digitální prostředí se přizpůsobuje herecké akci: když herci běží, peřina se prohýbá přesně, jak je potřeba.

Náročná jsou i všudypřítomná poletující peříčka. Ta jsou vytvořena digitálně, efektem, kterému se říká dynamika a při němž peříčka reagují na pohyb herců.

Triky se ovšem objevují i v sekvencích z reálného světa. Řada náročných triků byla potřeba k tomu, aby se odstranily antény, kanály, různé reklamní nápisy a podobně. Takové triky bývají nevděčné, protože si jich divák nevšimne, jsou nicméně na realizaci stejně obtížné jako ty „viditelné“. Často ještě obtížnější, protože je potřeba je zakomponovat do natočených záběrů.

Jak dlouho trvá vytvořit jednu vteřinu trikového záběru? Zhruba 3-4 dny, kdy na tomto záběru pracuje několik tvůrčích týmů, které spolu vzájemně komunikují.
 


ZÁKLADNÍ INFORMACE

Režie a kamera: F. A. Brabec
Hudba: René Rypar
Napsal: Miroslav Adamec
Hrají: Lucie Bílá, Karel Roden, Amelie Pokorná, Matěj Převrátil, Bolek Polívka, Eliška Balzerová, Nina Divíšková, Arnošt Goldflam, Jiří Mádl, Anna Stropnická, Nikol Moravcová a další
Producent: Igor Konyukov – Hollywood Classic Entertainment
Natáčení: květen-červenec 2010
Premiéra: 16. června 2011

 

Související články:

Trailer očekávaného filmu V peřině - pohádkové 3D dobrodružství v kulisách Písku

0
0

Diskuze k článku +

3. 6. 2011 (14:27)  –  Martin Zborník

0
0

Zdá se, že jsme v Písku první šanci na propojení naší propagace s filmem promarnili. Jediný kdo reaguje na potenciál filmu je občanské sdružení Horizont, které ve svém obchůdku v Masných krámech prodává šité látkové rekvizity, které se objevily na plátně.
Místo poetických peřin sázíme na ohraného Švejka, který fakticky nic s Pískem společného nemá.
Sladovna a informační centrum nijak nereagují, ač je předsedou její správní rady architekt J. Goetz, který na filmu intenzivně pracoval a je kolegou s režisérem na Filmové akademii v Písku. Stejně se jeví i aktivity podnikatelů v cestovním ruchu.
Mnoho dobrých námětů v této věci bylo s dostatečným časovým předstihem dopředu navrhováno např. p. Poskočilem v diskusi k článku: Trailer očekávaného filmu V peřině – pohádkové 3D dobrodružství v kulisách Písku

Odpovědět

4. 6. 2011 (13:01)  –  Ondřej Veselý

0
0

Město Písek na možnost propagace samozřejmě reaguje. Vydali jsme leták, který propaguje jak město tak film a začali jsme vyjednávat s produkcí o způsobu distribuce letáku mezi diváky,

Odpovědět

7. 6. 2011 (00:12)  –  Martin Zborník

0
0

Není přece jen leták trochu málo na podnícení zájmu o Písek? Jaký výjimečné a nevšední zážitek vlastně nabízí potencionálním návštěvníkům města? Není to trochu další pokus z kreativního ranku loňských billboardů „Písek, to letí“?

Odpovědět

7. 6. 2011 (09:23)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

Komise pro partnerské vztahy a CR se touto otázkou zabývala na svém včerejším jednání. Leták byl vydán v nákladu 5000 ks a bude distribuován kameloty mezi diváky ve vybraných českých kinech. Billboardy jsou poměrně nákladná záležitost a zatím není zřejmé, jaký bude mít film mimo Písek odezvu, protože kritiky i reakce diváků jsou značně rozporuplné.

Odpovědět

21. 6. 2011 (22:17)  –  Martin Zborník

0
0

Informace o návštěvnosti 3D filmu V peřině
Od 16. do 19. června 2011 se v kině Portyč uskutečnila premiéra muzikálového filmu V peřině. Osm projekcí tohoto titulu shlédlo celkem 2 080 diváků, což je rekordní počet a návštěvnost se dá přirovnat k úspěšnému titulu loňského roku Ženy v pokušení.
Iveta Hodoušová – hl. dramaturg Centra kultury o.p.s. a vedoucí kin
Zdroj: Tisková zpráva MUPísek ze dne 20.06.2011

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.