Přihlášení

Písecká Guerrilla: Jsme pro to nabízet tvorbu volně k dispozici

5. 4. 2012 | PAVEL KRÁL | Diskuze (0) | Kultura

PÍSEK - O tom, že Velikonoce nejsou pouze časem rozjímání a malování kraslic, ale i příležitostí k poslechu řízné kytarové muziky, bude chtít o Bílé Sobotě 7. dubna dokázat hardcorová kapela Guerrilla. I když název skupiny může evokovat něco jako ozbrojený konflikt spojený s chaosem, tvář i prezentace tohoto píseckého kvintetu působí naopak mírumilovně. Po tvůrčí pauze i změnách v sestavě se skupina vrací na pódia se staronovým repertoárem. Svůj zítřejší comeback si odbude na takměř domovské scéně píseckého Local clubu (Píčko).

Guerrillovce podpoří ještě dvě další formace: Pawnshop z Příbrami a budějovičtí Black Velvet Suicide. Nejen o sobotní akci, která začne v půl deváté večer (vstupné činí 59 Kč), promluvil zpěvák Radek Mazur.
Na kontě máte už tři studiovky, ta zatím poslední je z roku 2010. Pozorujete od té doby nějakou změnu zájmu ze strany ortodoxně rockových posluchačů, ale i pořadatelů akcí?
Co se posluchačů týče, tak v současnosti trochu postrádáme zpětnou vazbu. S pořádáním koncertů je v současnosti celkem problém. Mám pocit, že lidé ztrácejí zájem o živou muziku. Plné kulturáky, ale i menší kluby jsou dnes téměř výjimkou. Naplnit je dokáže snad jen hodně známá kapela s velkou propagační masáží, kterou si amaterské skupiny zkrátka nemohou dovolit. A čím okrajovějšímu žánru se věnujete, tím je menší zájem i ze strany pořadatelů. Dalším faktorem, který ovlivňuje vlastně vše kolem nás, jsou peníze. Většina lidí dnes musí opravdu rozmýšlet, za co své peníze utratí.
Můžete mluvit o fanouškovském zázemí aspoň na regionální úrovni, ve vašem případě v Písku a okolí?
Určitě máme okruh svých věrných, se kterými se potkáváme na koncertech. V současnosti se jedná vlastně o takové naše zmrtvýchvstání, takže kdo jsou ti opravdu věrní, uvidíme právě na téhle nejbližší akci.
Krátce potom, co vyšlo už zmíněné cédéčko Time Heals The Wounds, došlo v Guerrille k personální obměně, které obecně bývají příčinami útlumu činnosti nejedné kapely. Jak jste se s těmi změnami popasovali?
Před rokem a půl jsme přišli o baskytaristu, a tak jsme hledali adekvátní náhradu, což je na Písecku hodně velký problém. Když není kapela kompletní, pak logicky nemůže ani vystupovat a tak jsme vlastně jen přežívali ve zkušebně. To, že někdo chce hrát v kapele samo o sobě nestačí. Krom samotného zvládnutí hry, v našem případě na baskytaru, očekáváte i spolehlivost a schopnost se přizpůsobit. Chybný výběr nového člena může kapelu rozložit zevnitř. Měli jsme ale štěstí. Podařilo se nám obsadit nejen post baskytaristy, který dřív působil v jiné místní formaci Druhá strana, ale navíc sehnat i druhého kytaristu.
Kapely vašeho žánru a významu většinou řeší otázku realizace nahrávek mimo zavedená vydavatelství a studia. Mnohé jdou cestou plné digitalizace své tvorby, kdy si lze muziku poslechnout a pak i stáhnout přes internet. Jak se stavíte k aktuální problematice kolem sdílení duševního vlastnictví, tedy i hudby?
Všechna dosavadní alba jsme nahrávali v jednom menším studiu krajského města. O sponzory se opřít nemůžeme, a tak je cena důležitým faktorem výběru. I my nabízíme svojí tvorbu volně k poslechu, respektive ke stažení na webových stránkách. Je to nejen ideální způsob pro poskytnutí informací, ale slouží i ke vzájemné komunikaci mezi kapelami, fanoušky a pořadateli. V současnosti je asi největším fungujícím serverem – zdarma a k tomu na vysoké úrovni - hudební Bandzone.cz, který se stal centrem známých i méně známých kapel.
S tak masovým rozšířením internetu je v podstatě nemožné uhlídat, aby někdo nezveřejnil, co se mu
podařilo zachytit třeba na mobilním telefonu. Srovnávat pak tyto činy - nebo dokonce udělovat tresty jako za opravdové trestné skutky - je z mého pohledu naprosto nesmyslné. Až bude cena klasických nosičů přijatelná, věřím, že se omezí i jejich kopírování. Doba masivních prodejů nových titůlů je však nenávratně pryč.
Názvy skladeb, ale už i vyslovení jména vaší kapely naznačuje, že se zabýváte tématy moderního světa, a svůj názor prezentujete v angličtině. Jde o definitivu nebo se lze dočkat angažovanosti i v českých textech?
Témata pro nové písně určuje sám život, s čím se člověk setkává, co na vás působí přes média. Angličtina je aspoň pro mě jednoznačnou volbou. Sice je pochopitelně mnohem komplikovanější
napsat text v cizím jazyce, ale výsledný efekt za to zkrátka stojí.
A co zásadnějšího plánujete na nejbližší období? Pomalu se blíží festivalová sezóna...
Nedávno jsme v Blatné úspěšně odehráli první live-show v novém složení. Zcela aktuálně chceme fandy tvrdší muziky pozvat na nejbližší koncert v rodném městě. Máme rozjednaných několik letních vystoupení v klubech jihočeských měst i nabídku od pořadatele festivalu. Pro naše letošní koncerty jsme připravili nový materiál. Fanoušci se ale stejně tak můžou těšit i na ošlehané pecky. A pozitivní zpráva na závěr: v nejbližší době nás čeká nahrávání nového promo CD.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.