Přihlášení

Písecká domovní znamení v Toulavé kameře

17. 3. 2024 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Patrně většina Písečáků ví, že se ve městě nachází řada domovních znamení. Mnozí znají například domy U Slona, U Raka, U Bílé Labuti nebo U Bílého beránka. Ne každý ale tuší, že jich v centru a jeho nejbližším okolí můžeme najít celkem 52. Královské město Písek se tak po Praze řadí na druhé místo s nejvyšším počtem dochovaných domovních znamení v celém Česku. Domovní znamení odkazovala v minulosti například na řemeslníka nebo obchodníka, kteří v domě působili, ale nejčastěji to bylo označení domu/rozpoznávací znamení dávno před samotným pojmenováváním ulic a značení domů čísly popisnými. O tomto píseckém unikátu v pořadu Toulavá kamera vyprávěli ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek a organizátor kulturních akcí Jiří Reiniš.

Kdo jste reportáž z Písku v neděli 17. března na ČT 1 neviděli, můžete si ji pustit v archivu pořadu Toulavá kamera, je hned první v pořadí.

A kdo se chcete vydat na výpravu za domovními znameními a vidět všechna na vlastní oči, stavte se v Infocentru na Velkém náměstí, kde můžete získat tištěného průvodce s mapou, který vám hledání ulehčí. 

 

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.