Přihlášení

PechaKucha Night pod taktovkou písecké FAMO oživí sklepení Sladovny.

1. 4. 2019 | Sladovna Písek | Diskuze (0) | Kultura

V extrémně krátkém čase a srozumitelnou formou představí umělci a organizátoři své projekty veřejnosti. Ve sklepení Sladovny se 4. dubna v 18 hodin uskuteční vůbec první písecká PechaKucha Night na téma umění v ulicích.

A co to vlastně je? PechaKucha je japonský výraz pro zvuk vznikající při hromadné konverzaci. Tato akce vznikla v Tokiu v roce 2003 jako prezentační noc různých architektonických projektů, kde každý z vystupujících musí v krátké a srozumitelné formě vysvětlit svůj návrh. Upovídané lidi to drží v časovém limitu, ty nemluvné zase v jasné struktuře. Každý mluvčí si tak připraví pro svůj výstup dvacet obrázků a každý z nich může komentovat na ploše dvaceti vteřin. Šest minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka. PechaKucha vytváří prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase i v tomto oborovém mixu,“ vysvětluje ředitel Sladovny Adam Langer.

PechaKucha už se rozšířila do Evropy i Spojených států, stále je ale zaregistrovaná v Japonsku, proto bylo nutné zajistit licenci. Navíc bude pořizován videozáznam, který putuje na celosvětové stránky. „V jižních Čechách se PechaKucha snaží oživit místa, která jsou opuštěná, zapomenutá a otevírá se tím prostor, který se na krátkou dobu zútulní. Ve Sladovně se uskuteční v nepoužívaném sklepení s přístupem od řeky,“ dodává Langer.

„Vystoupí například Tomáš Žižka, jeden z dramaturgů Pískoviště, Vojtěch Blažek z Ukradené galerie, který do Písku přinesl tento zajímavý koncept galerie na ulicích. Bude tam také parkourista Radek Keclík, který bude vyprávět o tom, co parkour obnáší a mnoho dalších umělců. PechaKucha je v Písku úplně poprvé a jsem velmi zvědavá, jak ji Písečáci přijmou. Nicméně na jihu Čech je PechaKuch víc. Oblíbená je například ve Strakonicích nebo Českých Budějovicích,“ popisuje organizátorka Romana Pekárková z FAMO.

1. písecká PechaKucha – 4. dubna 2019 od 18 hodin ve sklapě Sladovny.

Další PechaKucha bude přímo součástí Pískoviště a uskuteční se 10. května.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.