Přihlášení

Otazníky kolem městské slavnosti – rok 2009

14. 6. 2009 | Zdenka Jelenová | Diskuze (34) | Kultura

Bitva na píseckém náměstí

Dotkni se Písku – název má „naše“ (nebo čí?) městská slavnost nosný a slibný. Odpovídá tomu i náplň? Jaká byla ta letošní? Téma na rozsáhlou diskusi. Škoda, že se zdá, že nikde ani nezačala… Tak se zkuste vyjádřit: Spokojeni? Nespokojeni? Nadšeni? Nezajímá vás to? Dokážete si představit, jak by to mohlo být jinak?

Předestírám, že následující úvaha vychází z postřehů a celkového dojmu několika nezávislých návštěvníků (různého věku) letošní i několika předchozích slavností. Osobně jsem ve vlastním zájmu nebyla všude :-) Proto budu ráda za jakákoliv doplnění a úhly pohledu.

Bitva na píseckém náměstíNovodobá tradice slavností města Písku byla založena v roce 1993. Od té doby jsme se dočkali mnoha podob. Nechci teď vytahovat minulé pořadatele a srovnávat. Pokaždé byl někdo docela spokojen, někdo nadšený a jiný absolutně kritický.

Letos měla akce probíhat "v duchu 18. století s vojenskou bitvou přímo v ulicích města a s příjezdem císařovny Marie Terezie". Na konci francouzské okupace Písku v roce 1742 totiž zaslíbil tehdejší starosta druhou červnovou neděli oslavě Panny Marie a z toho pak vzešla skutečná historická tradice městské slavnosti… Bohužel, kromě vojenského ležení v parku a sobotního představení na náměstí, jehož výslednou podobu nechci hodnotit (kdo tam byl, úsudek si udělal sám), ale letos o žádném duchu nemožno mluvit…

Chléb a hry

A není-li dost chleba, přidejme zábavu… Hledat v městské slavnosti hlubší smysl? Já nevím. Možná je to nesmysl. A pokud bylo cílem naplnit město lidmi, tak to vcelku vyšlo. Má (může) být cílem městské slavnosti něco víc než pouťová zábava a open-air hudební směska?

Možná bychom si ji dovedli představit jako příležitost pro setkání a "ukázání se" nejrůznějších spolků a sdružení působících ve městě i jeho okolí… V některých městech jsou tyhle akce spojeny třebas s tím, že starosta zajímavým způsobem odměňuje lidi a organizace, které se jaksi "zasloužili o město" v roce uplynulém. Leckde sázejí na skutečné historické téma, které pak ale prolíná vším, co je se slavností spojeno. A jinde zas na přeshraniční spolupráci – živé setkání s kulturou a zvyklostmi partnerského města, doopravdy se potkávají lidi s lidmi…

Možná by dokonce (:-)) k městské slavnosti šlo využít typických píseckých atrakcí a historických kulis?! Smutně prázdné ale letos zůstaly gotické Parkány, opuštěné naše slavné Bakaláře, jen náhodou kdo zabloudil do tichého Podskalí či na promenádu pod městskou elektrárnou (tam umístěné stánky DDM se do oficiálního programu nevím proč nedostaly a objevil je opravdu jen málokdo)… Nádvoří Sladovny po většinu času nenabídlo než prostor k posezení s kelímkem piva a Havlíčkovo náměstí tzv. divadelní stan, který zel převážně prázdnotou. V nezáživném, strohém tištěném programu byla spousta nepřesností.

Muzika, muzika – a muzika…

Městské slavnosti bývají jakousi syntézou hudby, průvodů, pouličních kejklířů, divadel, řemeslných trhů, historických prvků… Ta písecká je dnes v podstatě velkým hudebním festivalem v centru města. Reklamní a produkční agentura Free production Robina Mikušiaka, hlavní pořadatel, se soustředí na pořádání velkých tanečních parties v regionu jižních Čech, exhibic v extrémních sportech a na produkci menších klubových akcí zaměřených na house music. Pokud jde o hudební vyznění, asi se do programu slavnosti podařilo nacpat vše, co se jen dalo vymyslet… Populární písecké i mnohem většího světa znalejší kapely, ska, country, bigbeat, swing, exhibice DJ, metal, nezařaditelní (Jirka Schmitzer), hiphop a rap.

Proč tomu ale vlastně říkat městská slavnost? A je na tohle opravdu historické centrum dimenzované a nejvhodnější? Mig 21 nebo Šum svistu s Danem Nakonečným samozřejmě dle očekávání přilákaly stovky NADŠENÝCH posluchačů a absolutně proti nim nic nemám. Jenže nevychutnali by si zážitek lépe třeba na zimáku? 

A co děti?

Spokojeni asi byli hudební fanoušci a určitě milovníci pouťových stánků. Nejvíc zkrátka přišly rodiny s malými dětmi, kterým dvoudenní akce nenabídla skoro nic. Téměř žádná divadelní představení, dobové soutěže, řemesla, dílny, hry nebo závody se v ulicích nekonaly. Lodičky na řece, reklamní stánek s házením na plechovky a ohražený dětský koutek v Palackého sadech situaci nezachránily. Jestli byli spokojeni občané řekněme starší věkové kategorie, to příliš posoudit nedokážu, ale ani pro ně se v programu nezdálo být příliš co vyčleněno…

Co na tom všem vlastně bylo "v duchu 18. století"? Možná by (aspoň někteří?) občané MĚSTA ocenili větší spoluodpovědnost radnice za vyznění MĚSTSKÉ slavnosti. Možná by někoho i napadlo, že úředníků na odborech sedí nemálo a městem řízené organizace mají docela dost zaměstnanců…

Ale ten závěrečný ohňostroj byl VELKOLEPÝ! Fakt.

Další článek o financování městské slavnosti najdete zde.

0
0

Diskuze k článku +

15. 6. 2009 (23:11)  –  Martin Střelecký

0
0

Letos potřetí jsem v době konání městské slavnosti strategicky opustil město Písek, abych oslavil svobodu volby danou nám shůry v prostředí zcela odlišném. Technické služby v rychlosti a včas – a chvála jim za to! – uklidí svinčík a jen z doslechu dozvídám se o opakovaném "úspěchu těch letošních slavností" a jen ve dvou třech následujících číslech Píseckých postřehů čtu ohlasy spoluobčanů. A pak celý rok nic – až zase na přelomu května a června navštívím oficiální stránky slavnosti Dotkni se Písku nebo neoficiální stránky Písecké slavnosti, abych se ujistil, že ke změně ani letos nedojde…
Jestli ona by městská slavnost skutečně neměla být slavnostnější namísto festivalovin a dýdžejovin a moderních programovin…
P.S.: Pořadatelský kolektive, zastavte na webu ten odpočet – je to jedna z mála trapností, kterou můžete ovlivnit po skončení akce.

Odpovědět

18. 6. 2009 (10:01)  –  Standus

0
0

Zdravím, musím říct, že s tvrzením, že ohňostroj byl velkolepý nemohu vůbec souhlasit. Podle mě by měl ohňostroj trvat více jak 10 minut.

Odpovědět

18. 6. 2009 (12:52)  –  Jelenová

0
0

no jo, to byla spíš ironická douška;-) Samozřejmě že velkolepost můžem měřit různě :-)) Já to poměřila Pískem a celkovým dojmem z těch dvou dnů…

Odpovědět

19. 6. 2009 (13:47)  –  myšulka

0
0

Na písecké slavnosti jezdíme každý rok od doby, co vzniky. Vždycky se na tuto událost těšíme, ale ty letošní nás docela zklamaly. Myslím, že by se pomalu měly přejmenovat na Písecký hudební festival. Vzhledem k tomu, že máme děti, nějak jsme se neměli kde upíchnout. Divadlo žádné, soutěže nikde, ukázky zájm. činností (pejsci, tance,…) nikde, pouze hudební vystoupení,stánky a pouť za řekou. Tedy jen tahání penízků z kapes.Pokud nějaké jiné akce byly, nedopátrali jsme se jich. . Prosííííím lidičky, kteří budou v budoucnu tuto akci organizovat, zkuste se vrátit k duchu slavností, jak je známe z let minulých.
A moc zdravím celou redakci a přeji hodně pevných nervíků a elánu.

Odpovědět

19. 6. 2009 (14:50)  –  Esecutore

0
0

Písecké slavnosti zůstaly věrny svým předchozím ročníkům – za 80 resp. 50 Kč se člvověk mohl projít po náměstí a prohlédnout si, eventuelně zakoupit starou a předraženou klobásu, která se mimo náměstí prodávala za polovit. Jako bonus si mohl dát nějaké lacineé zadnické pivo do plastového kelímku. Pokud mu to jeho finanční možnosti dovolovaly, mohl si ze stánků, kterými byla náměstí a uličky doslova narvány, koupit dokonce i ztvrdlý perník, či sluncem rozpálené žužu, či přítelkyni pořídit kabelku, z jistě pravé kůže. Jediným světlým bodem snad byla kapela Mig 21 a ohňostroj – samozřejmě, že ani letos netrval slibovanou dobu, ale i tak byl tento rok moc pěkný. Jinak pro tyto slavnosti stěží nalézám jinou charakteristiku, než je cirkus. Po předchozích zkušenostech jsem delší dobu slavnosti, stejně jako řada písečáků, vynachával, ale letos jsem se nechal přemluvit a šel se za pade podívat. A výsledek? Stejný jako kdysi a zklámání z promrhaných padesáti korun. Asi jsem měl smůlu, ale zrovna se ve městě nic moc nedělo – tedy když pominu dvě ukňourané kapely s umírajícím nasazením na pódiu na velkém a malém náměstí. Takže za rok se půjdu podívat jen na ohňostroj, to mi bude stačit, protože jinak to bylo fiasko a skandál.

Odpovědět

19. 6. 2009 (16:07)  –  Martin Střelecký

0
0

Přátelé, dejme prostor i lidem, kterým se letošní slavnosti líbily… :-))

Odpovědět

23. 6. 2009 (10:34)  –  Kateřina Polanská

0
0

Ke slavnosti. My jsme byli s manželem po celé dva dny v Palackého sadech, kde bylo programu dost pro děti i dospělé a byl moc a moc pěkný. No a zcela zdarma. Tak nevím, proč tu všichni nadáváte. Kateřina Polanská

Odpovědět

23. 6. 2009 (11:24)  –  scarabeus

0
0

Tak to jste si ty slavnosti v parku pěkně užila!! :o)))

Odpovědět

23. 6. 2009 (14:58)  –  cinius

0
0

Proč neorganizujete slavnosti sám? Proč se nehlásí někdo z Píseckého světa o možnost pořádat slavnosti? Byla bych pro. Jste akční, chytří, schopní,…..
PS: smekám před každým, kdo má kromě své náročné práce ing.arch. čas ještě sledovat ve velkém dění při slavnostech, v kultuře, kde kdo co řekl,…

Odpovědět

23. 6. 2009 (19:01)  –  Ivo

0
0

For cinius: A co ty? Co jsi dokázala? Na co máš čas ty? Jaké náročné práci se věnuješ? Před čím mám já smeknout? Jsi také chytrá, akční, schopná? Má tvůj příspěvek nějakou informační hodnotu? Sděl nám jak se organizují slavnosti, třeba se poučím. promiň, že tykám. Vím co to je organizovat slavnosti pro písečáky, proto nebudu kritizovat ty co to dělají teď, ale prosím už nikdy nepiš o někom z Píseckého světa, že se nehlásí. Vše už tady bylo, teď je to na jiných.

Odpovědět

23. 6. 2009 (19:42)  –  cinius

0
0

Ivo: za to váš příspěvek má hlavu a patu! Smekám i před vámi.Nevím, jak se organizují slavnosti, ale když se mi nelíbí nechodím tam. Tuto možnost máme všichni. Ani nevím, kdo se již hlásil k uspořádání slavností – ale proč to nezkusí někdo z Píseckého světa? Mohu se ptát já nebo jenom vy – Ivo?
PS: protože vás neznám, tak si vám (v intencích slušného chování) dovolím i nadále vykat

Odpovědět

24. 6. 2009 (00:01)  –  Odpověď Martina Zborníka pro ciniuse = úředníka či politika z městského úřadu Písek (podle IP adresy

0
0

Vážený pane politiku či úředníku z Městského úřadu Písek vydávajícího se za anonyma „ cinius “. Pokud chcete věcně diskutovat, odhalte prosím příště svojí identitu. Cílem projektu Písecký svět není vše v Písku řídit či organizovat, ale dát prostor pro otevřenou, věcnou veřejnou debatu nad tématy, které si to zaslouží. Městská slavnost mezi tyto témata díky svému charakteru bezpochyb patří. Není a nebude naší ambicí hlásit se na organizování čehokoliv co nám v Písku vadí. Naším cílem je na tyto věci upozorňovat, a snažit se prostřednictvím zde vedené korektní veřejné debaty vám politikům a úředníkům z MÚ Písek dát zpětnou vazbu a náměty, jak tyto problémové věci řešit.

PS: Děkuji za váš zájem o mé občanské aktivity.

Odpovědět

24. 6. 2009 (00:24)  –  Magdalena Myslivcová, redaktorka

0
0

Přátelé, Písecký svět nevznikl proto, aby se stal pořadatelem kulturních akcí v Písku, třebaže jako jednotlivci se v rámci svých jiných aktivit kultuře věnujeme. Naším hlavním cílem, je dát písecké veřejnosti otevřený prostor pro diskusi, která může přinést zajímavé výstupy a podněty pro ty, kteří jsou za kulturu v Písku odpovědní. K tématu městské slavnosti nabízím zkušenosti z obdobné akce, kterou jsme o uplynulém víkendu navštívili s píseckými tanečníky v bavorském Deggendorfu – viz. příspěvek "Písečtí zatancovali v Deggendorfu i bez podpory svého města".

Odpovědět

26. 6. 2009 (21:44)  –  Staňková

0
0

Komentář byl smazán pro porušení Kodexu přispěvatelů.

Odpovědět

26. 6. 2009 (21:44)  –  Staňková

0
0

Komentář byl smazán pro porušení Kodexu přispěvatelů.

Odpovědět

27. 6. 2009 (16:27)  –  Martin Brož

0
0

cinius – No 50 korun mě opravdu nevytrhne ale jít do banky a nebo potřebovat projít městem na montáž a muset platit, to je fakt dost ulítlé. Zkusím příště zákazníkovi navrhnout, aby mě připlatil 80 nebo 50 Kč navíc, protože se k němu nemohu bez pásky na ruce dostat, i když jsem v pracovním, táhnu bednu kabelu a na rameni mám batoh ze kterého mě čouhá anténa.

K náplni slavností se dá pak již vyjádřit jen slovem – hudební cirkus!

PS: Několik minulých ročníků jsem se účastnil jako pořadatel, a vím co to obnáší, kolik je za tím práce a nervů. To nezpochybňuji, ale postavit stage, a namalovat na chodník kde bude jaký stánek. Objednat kapelu, zařídit technické na svoz odpadu,no to nevím. Pokud vím, spoustu věcí si dělají najmuté firmy sami. Ať je to právě to postavení stage a podobně. Na organizátorech je pak jen to vše koordinovat.

Odpovědět

13. 11. 2009 (09:53)  –  Slívka

0
0

Může mi někdo vysvětlit toto: koukal jsem na program Adventu, který opět pořádá soukromý subjekt. Podívejte se, je na stránkách města, resp. není, protože jsou tam asi 3 akce, to je vše. Informoval jsem se, kolik je na něj peněz a asi 300 tis.!!! A teď bych potřeboval vysvětlit jednu věc.Proč tuto akci nepořádá město napřímo nebo prostřednictvím nějakého městského zařízení , kdy by celá částka mohla být na program. Takhle je logické, že min 100 tis. půjde do kapsy soukromníkovi, protože že by to dělal z lásky k městu, to by musel být pěkný v…. . A to samé slavnosti. Může mi to někdo vysvětlit. A myslím to vážně. Opravdu bych to rád pochopil. Díky S.

Odpovědět

10. 1. 2010 (13:53)  –  Vrbová

0
0

Dobrý den,nejprve předesílám, že jsem si ještě nikdy na nic nestěžovala ani nikam nepsala, ale teď už mám všeho plné zuby! Jsem matkou dívky,která je členkou píseckých mažoretek a zároveň mám informace z činnosti Městkého úřadu v Písku.
Můj příspěvek má dvě roviny. První je činnost odboru Cestovního ruchu a kultury MÚ. V dnešní době krize tento odbor vymýšlí zbytečné akce, o které normáně uvažující Písečák opravdu nestojí, a není to pouze můj názor! Na nějaké Cipískoviště jde více finančních prostředku než na Městskou slavnost, potom ty samé finance na výstavu vtipů a propagační výstavu cestovního ruchu. Proč se dávají v době krize peníze na tak zbytečnou akci jakou Cipískoviště je (cca milion), když ji lidi nechtějí? Proč se letos nevynechá Městká slavnost? Proč tyto peníze nejdou jinam, třeba zrovna na úklid nebo cokoli potřebného?Vždyť už je to do očí bijící! Jestli odbor kultury nemá co dělat, než vymýšlet a finacovat nesmyslné akce, tak ať ho prostě zruší.¨Ráda bych iniciovala petici na zrušení hlavně akcí Cipískoviště, výstavy vtipů a cestovní výstavy, a to navždy! Dále bych navrhovala letos zrušit Slavnosti. A rozprášit tento odbor MÚ. Druhá rovina se týká spravedlivého rozdělování peněz. Jak jsem předeslala, dcera navštěvuje mažoretky. Tyto nedostali na činnost téměž žádné peníze. O to více jsem překvapena, že taneční skupiny ZIP dostává peníze nejen z grantu, ale i je nově přímo napojena na městský rozpočet! Z městských peněz se jim financují vystoupení. Jaká jiná organizace a spolek toto má?? Velice mě to štve a chtělo ba to opravdu radikální řešení. Prosím vás, zda byste tento můj příspěvek mohli poslat panu starostovi a místostarostům. Kontakty vy určitě máte. Já ještě vše napíšu do novin. Děkuji Vrbová

Odpovědět

10. 1. 2010 (18:38)  –  Zdenka Jelenová

0
0

Vážená paní Vrbová,
velmi rádi se budeme Vašemu tématu věnovat, klidně se Vaším jménem zeptáme i příslušných úředníků, jen bych Vás poprosila, abyste se buď zaregistrovala jako přispěvatelka Píseckého světa – je to jednoduché, pomocí odkazu vpravo nahoře na této stránce (pak můžete psát plnohodnotné články, nejen diskusní příspěvky), nebo nám poskytla nějaký platný kontakt na Vás (telefon nebo e-mail) – nepište ho sem veřejně, ale můžete mi například napsat na jelenova@piseckysvet.cz.
Děkuji Vám za příspěvek a těším se na další spolupráci.

Odpovědět

10. 1. 2010 (20:05)  –  Jan 2

0
0

To jste se pani Jelenová zbláznila? Zveřejní kontakt a je mrtvá!

Odpovědět

10. 1. 2010 (21:18)  –  Zdenka Jelenová

0
0

Milý Jene, Vy asi neumíte příliš číst, že? Pokud jo, tak si přečtěte ještě jednou a POMALU, co jsem napsala :-)

Odpovědět

30. 1. 2010 (11:04)  –  RobRoy

0
0

Nechci se opakovat, protože už tuto otázku někdo v diskusi nakousl. Ale opravdu mi to nedá a chtěl bych slyšet (přečíst si) váš názor. Četl jsem, kolik milionu je třeba na rekonstrukci škol v Písku.Na to peníze nejsou, ale na nesmyslné akce, které si vymýšlí odbor kultury a cestovního ruchu , na to je peněz dost.Cipískoviště, Vítání jara, Vítání podzimu (možná bude i vítání zimy), Tourpropagy, Bienále, a nevím, co si ještě. K tomu slavnosti. Co akce, to určitě minimálně, 1,5 milionů.Akce se zadávají cizím firmám, které se na tom napakují. Zdá se vám to normální?? Mně tedy opravdu ne a zajímaly by mě názory veřejnosti.

Odpovědět

15. 2. 2010 (08:05)  –  Zdenka Jelenová

0
0

K tomu za redakci jen tolik, že právě připravujeme k těmto tématům veřejnou diskusi – FÓRUM Píseckého světa. Více o tom a dalších plánech nově vzniklého občanského sdružení Písecký svět najdete brzy na těchto stránkách.

Odpovědět

15. 2. 2010 (21:27)  –  RobRoy

0
0

Jaképak fórum! Je třeba Koštovou vyhodit a bude klid!Drží se koryta zuby nechty a vymýšlí kraviny, aby měla čárky.Ty její nesmyslný akce by měl někdo zarazit! To se opravdu nikdo nenajde?! Z jakého důvodu?Mě ty její výmysly nezajímají a koho se ptám, toho také ne. Tak proč to máme platit??

Odpovědět

17. 2. 2010 (19:30)  –  Iva

0
0

Dnes se údajně konala tiskovka ke slavnostem?Jsou nějaké novosti??

Odpovědět

17. 2. 2010 (19:35)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

Informace o městské slavnosti 2010 jsou k mání na navě spuštěných stránkách www.dotknisepisku.cz

Odpovědět

18. 2. 2010 (11:40)  –  Iva

0
0

Tak jak tak koukám na program slavností, kapely, které jsou tam uvedeny, tu téměř všechny byly letos nebo v loni během celého roku! To je tedy inovace!

Odpovědět

18. 2. 2010 (15:37)  –  Petr S.

0
0

to já se koukal zejména na to, že slavnosti mají konečně téma – ty jo Písek je prostě slavnej v mnoha směrech a elektrifikací a pokrokem určitě jo – a koncepci, co se týká kapel nechápu co se vám (to Iva) nelíbí – že by jako měly být na slavnosti kapely které ještě nikdo neslyšel a neviděl? já si rád zajdu na klobásu, z nostalgie i na miro žbiro a s chutí si polechnu Futurum na velkém podiu – prostě jednička pořadatelům a těším se

Odpovědět

29. 3. 2010 (08:42)  –  PS.

0
0

Vnímá někdo tradice města?
Tak na webu města Písku se objevila anketa, která navádí občany k hlasování o možnostech, jak naložit s městskou slavností. Kdo si přečte na www.dotknisepisku.cz skvělý článek o historii slavností od Mgr. Koláře – zejména pasáž o slibu píseckých, který posléze stvrzený visel u píseckého purkmistra, měl by vědět, že zpochybňovat takovou duchovní a kulturní tradici města a přitom provozovat nesourodé dobře zaplacené kejkle s kresleným humorem a pískovými sochami je opravdu na pováženou – kdo a jak vlastně řídí kulturní koncepci města!

Odpovědět

29. 3. 2010 (09:14)  –  RobRoy

0
0

Co je to za nesmyslnou anketu?Pane Bože, kdo to tam na tom náměstí sedí??
Je třeba defenestraci!

Odpovědět

11. 4. 2010 (22:20)  –  Otomar Gottstein

0
0

Přečetl jsem si článek paní Jelenové a musím uznat, že plně vystihla i mé pocity z posledních slavností…

Odpovědět

15. 4. 2010 (16:38)  –  KAREL

0
0

MĚSTO PÍSEK ? ZAKRÝVÁNÍ NEPLNĚNÍ ZÁKONNÝCH POVINNOSTÍ, CHYBĚJÍCÍ PENÍZE NA ŠKOLSTVÍ, OCHRANU ZVÍŘAT APOD., ROZHAZOVÁNÍ PENĚZ A PROTÁČENÍ ROZPOČTU POD VLASTNÍ STŘECHOU, RUKA RUCE DÁVÁ, VELKOLEPÉ PSEUDOZVIDITELŇOVÁNÍ MEGALOMANSKÉ RADNICE?
TO JE TO, CO JE POTŘEBA, DÁT LÚZE SLAVNOST, ONA PAK NEBUDE TEPAT DO PALČIVÝCH PROBLÉMŮ ?

Odpovědět

3. 3. 2011 (18:30)  –  Moby Dik

0
0

Tak jsem si přečetl v novinách program slavností a musím říci že se mi to líbí. Co mi ovšem vadí, je že na jednom podium budou jenom spolky a soubory. Nechce se mi platit za to abych se stále díval na nějaké poskakující písecké soubory na CD,…To vidím všude a pořád, tak proč i na slavnosti??? To se mi nelíbí!

Odpovědět

4. 3. 2011 (15:08)  –  bl

0
0

Přesně tak, taky mě unavuje koukat na oslavách na různé Zipy, hiphopové kreace apodobně. To tam opravdu nepatří, chceme se bavit.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.