Přihlášení

Orchestrion v Písku zazní naposledy

11. 12. 2020 | Prácheňské muzeum | Diskuze (0) | Kultura

Konec roku 2020 je v Prácheňském muzeu ve znamení bolestné ztráty jednoho z nejoblíbenějších exponátů. Po téměř šesti letech se po expozicích přestanou rozléhat skočné melodie, které vyluzovala více než sto let stará skříň se složitým mechanizmem uvnitř – orchestrion.

Důvod je prostý – nástroj se vrací tam, kam patří. Vrací se domů. Do Zlešic. Do své hospůdky Pod zeleným hájem. Majitel hostince i orchestrionu se rozhodl obnovit živnost svých předků a tak není co řešit, orchestrion musí zpět a bude znovu vždy připraven k vyhrávání při pití piva či limonády. Muzeu se nepodařilo přesvědčit majitele k prodeji nástroje, ten tak byl po celou dobu v Písku pouze zapůjčen.

Muzeum se více než pět let o nástroj řádně staralo a nyní ho vrací v mnohem lepším stavu zpět. Pokud se chcete ještě jednou zaposlouchat do jeho "Dunajských vln", "Malého myslivečka" či "Prodané nevěsty" máte možnost do této neděle. A pak již nástroj – úplně stejně jako kdysi před sto lety (v roce 1915 ho vezl na voze písecký prodejce hudebních nástrojů Jan Huml) – vyrazí z Písku do pošumavských Zlešic. Tak sbohem a děkujeme….

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.