Přihlášení

Ondřej Kolář: Prohlášení k Prácheňské akademii

4. 1. 2013 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Prácheňská akademie, foto_Pavel_Holba (z alba GOFIN)

O zahájení již 6. ročníku unikátního, dlouhodobě a koncepčně založeného projektu "Prácheňská akademie", který neexistuje v žádném městě srovnatelné velikosti v ČR, píše písecký historik Ondřej Kolář. Projekt letos zahajuje zcela ve svém volném čase (a v čase, který obětují pracovně vytížení mimopísečtí spolupracovníci) a za vlastní peníze, neboť hodnotiteli grantového programu města Písku na rok 2013 byl projekt shledán jako neužitečný a nebyly mu přiděleny žádné prostředky. Ondřej Kolář redakci Píseckého světa text zaslal s tímto vysvětlením: "V Píseckém deníku byl 3. ledna uveřejněn můj text, týkající se projektu Prácheňské akademie, redakcí PD upravený a opatřený titulkem a podtitulkem; tento text nebyl určen k zveřejnění v tisku, redakci PD jsem jej nepředal ani nezaslal (získala jej z jiného zdroje), a byl zveřejněn bez mého vědomí a souhlasu. Posílám vám proto jeho originální podobu a můžete k němu jako předmluvu připojit uvedená fakta, aby se lidé též dozvěděli o neprofesionálním jednání redakce PD."

PRÁCHEŇSKÁ AKADEMIE – PROHLÁŠENÍ PRO VEŘEJNOST Z 1. LEDNA 2013

V roce 2013 bude probíhat již 6. ročník projektu „Prácheňská akademie“. Na tomto projektu původních a pravidelných vzdělávacích a kulturních akcí spolupracuje občanské sdružení Collegium Artium s desítkami dobrovolníků z celé České republiky. Hlavním cílem projektu je šíření znalostí o historii a vlastivědě města Písku, Písecka a přirozeného geografického a historického regionu Pootaví – bývalého Prácheňského kraje, jehož metropolí byl Písek.

Navazujeme tedy jak tradičními, tak i novými a nevyzkoušenými způsoby práce na odkaz historiků a vlastivědných pracovníků - Augusta Sedláčka, Jaromíra Malého, Iva Beneše, Františka Lipše, Josefa Kotalíka, Karla Votavy, Františka Krhouna, Jana Tomana, Libora Křivánka, Antonie Kolafové, Václava Mosteckého, Josefa Siblíka, Ladislava Cihly a dalších předchůdců, na něž vzpomínáme a jejichž obdivuhodné životy se již uzavřely.

V 5. ročníku „Prácheňské akademie“ (2012) se podařilo uskutečnit deset odborných přednášek v cyklu „Historický klub“, deset besed, přednášek a literárních večerů v cyklu „Podvečery U Kapličky“, několik komponovaných pořadů v rámci „Literárního klubu“, dvě vzpomínková shromáždění k výročí významných osobností z dějin našeho regionu, jeden půldenní pěší vlastivědný výlet, dvě vlastivědné vycházky a tři celodenní autobusové zájezdy „Po stopách historie Prácheňského kraje“. Zároveň byla vydána publikace Historická ročenka 2012 s odbornými články a s dokumentační přílohou o pěti letech práce „Prácheňské akademie“.

Prácheňská akademie, foto_Pavel_Holba (z alba GOFIN)V rámci pořadů „Prácheňské akademie“ v uplynulých pěti letech vystoupili jako hosté a lektoři nejen zajímavé osobnosti z Písku a Písecka, včetně představitelů místní samosprávy, ale také naši spolupracovníci z Prahy, Plzně, Českých Budějovic, Kašperských Hor, Vimperka, Prachatic, Strakonic, Horažďovic a dalších lokalit. V roce 2013 se představí naši noví hosté a spolupracovníci, mimo jiné z Blatenska, Milevska a Tábora. Z hlediska profesní struktury jde o vysokoškolské a středoškolské učitele, pracovníky regionálních muzeí, vlastivědné badatele, odborníky v oblasti státní památkové péče, umělce nejrůznějších oborů a další. Nebýt pozvání „Prácheňské akademie“, do Písku by nepřijeli a nemohli by zdejší veřejnost seznámit s výsledky své práce. Synergickým efektem jejich vystoupení v Písku je skutečnost, že se jejich prostřednictvím šíří pověst města Písku jako kulturní metropole v místech, odkud pocházejí a kde působí. Zároveň se tito lidé, nezávisle na sobě, shodují v názoru, že „Prácheňská akademie“ je unikátním, dlouhodobě a koncepčně založeným projektem, jaký neexistuje v žádném městě srovnatelné velikosti v České republice.

Na rok 2013 naplánovala „Prácheňská akademie“ činnost přibližně v dosavadním rozsahu, včetně vydání monografické publikace „Život a dílo Augusta Sedláčka“ k 170. výročí narození významného českého historika, autora monumentálního díla „Hrady, zámky a tvrze království Českého“, který jako gymnazista a posléze od roku 1899 až do smrti v roce 1926 žil v Písku, jemuž věnoval třísvazkové „Dějiny královského krajského města Písku nad Otavou“.

Zdůrazňuji, že projekt „Prácheňské akademie“ není samoúčelným souborem nějakých jednorázových a zaměnitelných povyražení pro pobavení publika, ale naopak promyšleným, systematickým a profesionálním způsobem, jak v povědomí široké veřejnosti udržovat a rozvíjet poznatky o dějinách i současnosti města a kraje. Chceme-li se zde například věnovat destinačnímu managementu a lákat do Písku a na Písecko návštěvníky, alespoň určitá vrstva obyvatel by zajisté o svém městě a regionu měla něco znát. Abych použil naprosto jednoduchý příklad z dramaturgie ročníku 2013, tak každý Písečan jistě někdy v životě šel Ningrovou ulicí v centru města, ale alespoň někteří zdejší občané by se měli podrobně dozvědět (a to právě prostřednictvím „Prácheňské akademie“ – u příležitosti 100. výročí Ningrova úmrtí), poté v zásadě vědět a následně někomu stručně vysvětlit, kdo to byl profesor Karel Ninger, významná osobnost českého národního obrození a dějin školství a kultury v Písku.

V tomto smyslu naplňuje projekt „Prácheňská akademie“ znaky veřejné služby, neboť se této oblasti kulturního života tímto uvedeným specifickým způsobem nevěnuje žádná organizace, financovaná z veřejných prostředků.

Bez ohledu na uvedené skutečnosti zahajujeme 6. ročník projektu zcela ve svém volném čase (a v čase, který pro nás obětují pracovně vytížení mimopísečtí spolupracovníci) a za vlastní peníze, neboť hodnotiteli grantového programu města Písku na rok 2013 byl projekt „Prácheňské akademie shledán jako neužitečný a nebyly mu přiděleny žádné prostředky.

Vyplývá z toho pro nás jednoznačný závěr, že o této věci (a tedy zároveň o použití společných peněz občanů města Písku) rozhodovali lidé, jejichž jména nás vskutku nezajímají, ale na jejichž adresu je třeba veřejně prohlásit následující: pokud nechápou skutečnosti, snad srozumitelně popsané v předchozích odstavcích, jež jsou ostatně každému myslícímu píseckému a prácheňskému patriotu samozřejmé, tak tito lidé nejsou kompetentní k rozhodování o věcech, jež se týkají kulturní politiky města a regionu, a o těchto věcech by rozhodovat neměli.

Závěrem děkuji řediteli Městské knihovny v Písku panu Romanu Dubovi za spolupráci při organizování „Historického klubu“, hoteliéru panu Jaromíru Grégrovi za totéž v případě „Podvečerů U Kapličky“, dále ředitelce CK EVROTOUR k. s. paní Evě Volfové a generálnímu řediteli firmy ČSAD Autobusy České Budějovice a. s. panu Vladimíru Homolovi za spolupráci při plánování vlastivědných zájezdů, a dále často anonymním dobrovolníkům, kteří nám zajišťují tisk a distribuci písemných materiálů, technické zabezpečení, hudební doprovod, recitaci, výrobu propagačních předmětů a další služby, samozřejmě všem, jejichž jména se doposud v programu „Prácheňské akademie“ objevila, a také všem, kteří nám přislíbili spolupráci a podporu v budoucnosti.


Ondřej Kolář,
občan města Písku,
prezident Collegium Artium o. s.
a ředitel projektu „Prácheňská akademie“
 
Collegium Artium o. s., IČ 26554925, Otavská 1140, 39701 PÍSEK,
telefon 732887244, e-mail: collegium.artium@seznam.cz

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.