Přihlášení

On a Ona jsou DVA

1. 11. 2011 | Ivo Voříšek | Diskuze (0) | Kultura

v pondělí 7. listopadu od 19, 30 hod. U Vavřiny

Jsou pár. Ona zpívá a hraje na dechové nástroje, On obstarává beatbox a kytaru. V roce 2006 dali dohromady kapelu Dva a svůj žánr sami definovali jako "folk neexistujících národů". Jejich první deska způsobila na poli české hudby bouři, která ještě zcela neutichla.
Pro kapelu DVA mají hudební kritici vyhrazenou škatulku „nezařaditelné“ – dvojice ve složení Jan Kratochvíl a Bára Kratochvílová zhmotňuje svoje originální hudební vize nesčetnými prostředky: svoji představu o tom, jak má znít tango, naplňují beatboxem, křehké folkové skladby zase opentluje klarinet. Čerpají také z estetiky kabaretu nebo cirkusu. Příběhy z vlastních světů pak popisují vlastním vymyšleným jazykem – právě proto se pro jejich hudbu vžilo označení „folklor neexistujících národů“.
Těžiště tvorby kapely DVA leží v živých koncertech, na kterých dvojici často doprovází originální meotarová projekce výtvarnic Magdalény Hrubé a Markéty Lisé. Koncerty skupiny DVA jsou vyhlášené především hravostí a kreativitou – oba členové na pódiu s naprostou samozřejmostí střídají hudební nástroje, zaznívá kytara a banjo, ale i megafon. Kromě koncertování se DVA intenzivně věnují i divadlu a filmu – svoji hudbou často doprovázejí němé filmy francouzského průkopníka kinematografie Georgese Méliese, hudební podobu dali také kultovnímu expresionistickému snímku Kabinet Dr. Caligariho.

www.2dva.cz

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.