Přihlášení

Odbor kultury odmítá poskytnout informace

28. 5. 2009 | Martin Zborník | Diskuze (6) | Kultura

V Písku se rozdělují peníze na kulturu v grantech. Nedávno byly zveřejněny výsledky 1.výzvy na rok 2009. Pro zlepšení důvěryhodnosti celého procesu je nutné transparentně zveřejňovat výstupy hodnotící komise namísto matoucích součtových tabulek.

Dobře aplikovaný grantový systém je v současnosti jediným mechanismem, který dokáže podporovat a tím posouvat kvalitu kulturního dění ve městě. Pro správné fungování a nastavení parametrů těchto grantových pravidel je však nezbytná co největší transparentnost a neustálá veřejná debata o parametrech programu. To se bohužel v Písku neděle a proto důvěra v grantový systém klesá. Začněme s tím něco dělat. Debatujme o tom, zda požadavky plynoucí z grantových pravidel směřují ke zvýšení kvality, zda krytéria výběru úspěšných projektů jsou opravdu ty co nám určí nejlepší a nejpotřebnější projekty k podpoře, hledejme systém koho a kolika prostředky je nutné podporovat. Dejme zpětnou vazbu hodnotitelům, kteří rozhodovali o návrhu na finanční podpory. 

Přikládám korespondenci s odborem kultury, která odmítá přispět k transparentnosti grantového řízení a nedokáže neúspěšným žadatelům racionálně vysvětlit co mají na svých projektech zlepšit, aby příště na podporu dosáhly.

Podrobné informace o výsledku grantového řízení na podporu kultury v Písku v roce 2009 najdete zde.

0
0

Diskuze k článku +

30. 5. 2009 (15:17)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

Je smutné zjišťovat, že se grantový systém, do kterého písecká veřejnost vkládala své naděje, v současné podobě stává jenom prázdným nástrojem alibismu. Ve skutečnosti spíš připomíná jakousi hru na pravidla a objektivitu. Grantová komise není ochotna a možná ani schopna vysvětlovat a zdůvodňovat svá rozhodnutí. Uvádím příklad Společnosti pro česko-německou spolupráci Písek, o.s., která v letošní 1. výzvě GP na podporu kultury podala do 2. opatření projekt zahrnující celoroční činnost při pořádání kulturních akcí s partnerskými subjekty ve Wetzlaru a v Deggendorfu. Projekt nedosáhl požadovaného počtu bodů a nebyl mu přidělen žádný příspěvek. Je to velmi zarážející, pokud uvážíme, jak významné akce pro kulturní reprezentaci Písku v zahraničí zahrnoval. Na konkrétní dotaz nebyl předseda hodnotící grantové komise Tomáš Dušek ani žádný z členů komise schopen zodpovědět otázku, v čem projekt nevyhovoval stanoveným kritériím. Že by to ani sami nevěděli? Četli vůbec podané žádosti a mají přehled o tom, co hodnotili? Jistě, je obtížné objektivně hodnotit desítky žádostí při nejasně definovaných prioritách kulturních politiky města Písku a navíc pomocí prapodivných hodnotících kritérií. V každém případě však nesou hodnotitelé plnou odpovědnost za své rozhodování a jsou povinni je zdůvodnit. Tyto informace musí být skončení grantového řízení veřejně dostupné. V opačném případě by totiž mohlo docházet k ovlivňování. Za této situace bohužel panuje podezření, že grantové komise nejsou objektivní a nezávislé. Hodnotitelé by měli být schopni vystoupit z mlčenlivosti a konkrétními fakty odůvodnit své hodnocení. Další slabostí současného grantového systému je panující přesvědčení, že návrh hodnotící komise je nedotknutelný. Návrh tak prochází jednáním rady i zastupitelstva města a je schvalován formálně, takřka bez diskuse a beze změn. Takže kdyby například některý zahořklý hodnotitel nasázel všem samé nuly, protože se právě špatně vyspal, výsledek bude přijat a schválen, aniž by za něj kdokoli nesl odpovědnost a musel řešit důsledky chybných rozhodnutí.

Odpovědět

6. 6. 2009 (23:08)  –  Hodnotitel

0
0

Na vysvětlenou. Podle stávajících pravidel na tuto grantovou výzvu žádný z hodnotitelů nemůže podávat zprávy z hodnocení projektů. Toto právo má jen zvolený předseda hodnotící komise tzn. místostarosta Dušek.
"Náhubek" hodnotitelům je nasazen ve článku VIII.4 Složení hodnotící komise v Pravidlech grantového programu města Písku na podporu kultury v roce 2009 – 1. výzva
Doslovná citace: Hodnotící komise má minimálně 5 členů. Komise volí z řad svých členů – zastupitelů města předsedu, který je jako jediný oprávněn podávat informace z jednání.
Uznávám, že je třeba pro transparentnost celého grantového řízení iniciovat změnu tohoto nově vloženého ustanovení odborem kultury. Každý musí být osobně odpovědný za své hodnocení a musí být připraven si ho veřejně obhájit. Navrhuje totiž rozdělení našich veřejných prostředků.

Odpovědět

23. 6. 2009 (14:51)  –  cca

0
0

Tak mi tak připadá, že veškerá diskuze vznikla jen tím, že bylo někomu šlápnuto na palec. Kdo sestavoval podmínky grantů? Byla to paní Myslivcová, pan Zborník? Kdysi dávno? ¨Do té doby, kdy administartivu těchto grantů vedla pí Myslivcová, bylo vše pořádku. Že by i uražená ješitnost? :-) či :-(

Odpovědět

23. 6. 2009 (23:36)  –  Odpověď Martin Zborníka pro úředníka či politika z městského úřadu Písek (podle odeslané IP adresy)

0
0

Já i paní Myslivcová jsme se na tvorbě a uvedení do života grantových systémů podíleli od samého počátku jen při úvodním zavedení a vyladění systému podpory tzn. po dobu cca 1 roku. Podpořili jsme naší prací a zkušenostmi z oboru tento systém z přesvědčení, že celá věc je smysluplná a systémově nejlepší správné řešení rozdělování veřejných prostředků. Nikdy jsme nechtěli trvale administrovat tyto projekty a tím si vytvořit jakousi trafiku či setrvalý vliv nad rozdělováním veřejných prostředků.
Naše účast na rozdělování v letech 2006-2007 vycházela z úplně jiných předpokladů. V době zavádění grantového systému do života na podporu kulturu a cestovního ruchu, bylo našimi politiky přislíbeno rozdělování finančních prostředků v částkách 10 mil (kultura) + 10 mil. na cestovní ruch. (Některá rozhodnutí šli ještě dále tzn. 50-60 % z celkového rozpočtu kultury což je cca 15 mil). Proto je grantový systém značně složitý a důkladně propracovaný, aby dokázal tento značný objem prostředků efektivně a hospodárně rozdělit. Tyto částky se však nikdy do grantového systému a zlatého fondu nedostaly, a to v důsledku nové politické situace po volbách, nevole představitelů ODS a Volby pro město a především spět zavedeného přímého směřování peněz do městem zřízených o.p.s. Sladovna a Centrum kultury. Proto dlouhodobě upozorňuji na nutnost zjednodušení a zapracování korekcí tohoto grantového systému, protože se zásadně změnily objemy prostředků, které rozděluje (cca 4 mil). Je zbytečně složitý. Odbor kultury, kulturní komise ani odpovědní politici na tyto podněty nijak nereagují. Věci se i veřejně diskutovali na kulturních fórech bez jakékoliv politické odezvy. Že by uražená ješitnost nebo někomu někdo šlape na palec?
Na závěr bych jen chtěl podotknout, že jsem neměl ani v současnosti nemám, žádný osobní zájem na změnách systému ve svůj, ani niko jiného prospěch. Nejsem a nebyl jsem nikdy žadatel do píseckého grantového systému. Proto mé působení na tvorbě, hodnocení projektů a návrzích na korekci byly a jsou vždy nestranné.

PS: Prosím příště, pokud chcete věcně diskutovat, bylo by slušné se alespoň podepsat. Tento web má kultivovat náš písecký prostor a proto prosím respektujte náš Kodex přispěvatelů.

Odpovědět

24. 6. 2009 (01:14)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

Milý cca,
díky za starostlivost. Cítím se celkem fajn. Palec mám v pořádku a nevidím, že by se mi někde něco urazilo. Jsem fakt v pohodě, mám čisté svědomí.
Současný grantový systém nefunguje uspokojivě a žádá si větší péči vás úředníků. Vše bylo podrobně vysvětleno v příspěvcích.
Víc nemá smysl řešit s člověkem, který zapomněl, jak se jmenuje.

Odpovědět

16. 7. 2009 (23:35)  –  Michal Mužík

0
0

Nechápu proč nemohou po vyhlášení výsledků grantů hodnotitelé obhajovat své názory před žadateli. Pomůže to zlepšení grantů, kontrole zda v tom není politika a důvěře mezi těmi co žádají a městem Písek.
Nebo snad zastupitelé nejsou ochotní nám své hodnocení vysvětlit a budou se schovávat za úředníky na radnici? Pak tedy hanba našim zastupitelům (Duškovi, Jedličkovi, Veselému, …)

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.